UnikaBeton - Introduktion
Vælg side
Med Teknologisk Institut i spidsen, gik en række virksomheder og videninstitutioner i 2007 sammen om at udvikle nye automatiserede løsninger i en industriel proces til fremtidens produktion af betonforskalling til unikke betonkonstruktioner.
Med robotten i Det Højteknologiske Betonværksted på Teknologisk Institut bliver der forsket i nye metoder til at digital fremstilling af fremtidens unikke støbeforme til beton.
Projektet tog sit afsæt i situationen i byggebranchen, der fortsat præges af manglende nytænkning. Udviklingen inden for støbning af betonkonstruktioner har ikke oplevet væsentlig fornyelse siden byggeriets industrialisering i den første halvdel af det 20. århundrede. Støbeformene tilvirkes stadig i tunge materialer i en håndværksbaseret proces, som både er tidskrævende og dyr. Ved fremstilling af unikke betonkonstruktioner kan formarbejdet beløbe sig helt op til 75 % af salgsprisen. Den herskende betonarkitektur er derfor ofte præget af standarder og repetitioner og kan ikke leve op til kravet om en mere spændende og individuel arkitektur.
Udfordringen i projektet var derfor at give mulighed for en mere spændende og individuel arkitektur i et realistisk omkostningsniveau. Dette ved at udnytte potentialet for at anvende robotteknologi til at fremstille fremtidens betonforskalling ud fra arkitektens digitale 3D modeller.
Hovedresultatet fra projektet Unikabeton var en stor betonpavillon i et nyskabende arkitektonisk formsprog.
Deltagere
Unikabeton var et 3-årigt projektsamarbejde mellem Teknologisk Institut, Arkitektskolen Aarhus, Syddansk Universitet, Gibotech A/S, MT Højgaard A/S, Paschal Danmark A/S, Spæncom A/S og Unicon A/S. Projektet, støttet af Højteknologifonden, havde et samlet budget på 12 mio. kr.