Nyt højkvalitetsprodukt - Tandproteser - stærkere skrue skal sikre færre tab af tandproteser
Dansk højkvalitetsskrue skal sikre verdens borgere færre tab af tandimplantater
På verdensplan løsnes årligt op mod 1 million skruer i det implantat, tandlægen har sat i kæben på en person for at sikre, at en bro eller tandprotese sidder fast. Det laver en dansk virksomhed nu om på ved at sende et produkt på markedet, der sikre en bedre sammenspænding af implantatkomponenter. Teknologisk Institut er med i arbejdet.
Egen virksomhed og et stærkt produkt
I 2012 blev Christian Thomsen kontaktet af en amerikanske virksomhed, der bad ham udvikle et nyt dentalkomponent for sig. Det blev starten på Christian Thomsens egen virksomhed, T Technology, hvor han i dag har to deltidsansatte. Sammen udvikler og producerer de medicinsk udstyr til bl.a. dentalkomponenter, heriblandt en ny skrue til tandimplantater til den amerikanske virksomhed. Produktet vil sikre, at færre mennesker mister deres tandprotese:
”Vi har udviklet en ny type skrue, hvis overflade og design er lavet på en måde, der gør trækkraften betydelig stærkere, end den er i de implantatsystemer, der findes på markedet i dag. Der er et hul i markedet, hvor mange faktisk stadig er i risiko for at miste deres tandprotese, og det behov forsøger vi at dække med det her nye produkt, ” forklarer Christian.
Det vurderes, at der på verdensplan er ca. 10 millioner mennesker årligt, der får et implantat i kæben hos deres tandlæge, fordi de skal have sat en eller flere kunstige tænder fast i munden med en bro eller protese. Men i nogle implantatsystemer løsner op mod 10 % af de skruer, som holder protesen fast i implantatet sig. Med T Technology’s løsning vil verdens borgere fremover kunne få et tandimplantat, hvor protesen fastholdes bedre og mere sikkert, end mange af de eksisterende implantater på markedet.
Høj kvalitet og rent materiale
Den halv-centimeter store skrue er lavet i titanium. Det er et materiale, man typisk bruger til den type produkter, men oftest indgår der ikke ideelle materialer i overfladerne. Derfor har Christian Thomsen og T Technology set på, hvordan skruens overflade kunne optimeres, og særligt i forhold til den biologiske anvendelse. Her har de fundet en løsning, hvor titanium er blevet brugt som bindeled til den aktive del af overfladen:
”Vi startede med at analysere de mest anvendte af de eksisterende løsninger på markedet og fandt ud af, at bindeleddene i dem ofte var krom-baseret, med spor af Wolfram eller endda med spor af Nikkel, hvilket selv i et bindeled er uhensigtsmæssigt i medicinskudstyr. Vi valgte at bruge titanium som bindeled, fordi det har den fordel, at det er biokompatibelt. På den måde er der ikke nogen risiko forbundet med skruen, hvis patienten skulle være så uheldig at komme i længerevarende kontakt med den, ” forklarer Christian.
At lave et bindeled i ren titanium til den funktionelle overflade, der desuden er baseret på ren kulstof, er noget, ingen af T Technologys konkurrenter er lykkes med, og derfor endnu ikke set på markedet. I sit arbejde med at udvikle den nye skrue, søgte Christian Thomsen derfor rådgivning hos Tribologicentret på Teknologisk Institut i Århus for at undersøge, om idéen overhovedet kunne realiseres. Det viste sig, at Teknologisk Institut havde den nødvendige ekspertise og teknologi til at lave den ønskede overflade:
”Vi har erfaringer med at skræddersy overflader i forskellige materialer, så det var ikke noget problem at lave den ønskede belægning for T Technology. Vi får den rå titanium skrue og så sprøjter vi simpelthen et lag titanium på og et grafitlag over det, ” forklarer Teknologisk Institut.
T Technology har allerede kørt den første industrielle volumen på den nye skrue for den amerikanske kunde. I august 2014 kom 18.000 skruer på det Sydamerikanske marked, hvor det blev positivt modtaget. Produktet er siden blevet CE-mærket og lanceret i europæiske og asiatiske lande. Intentionen er sammen med kunden at brede produktet til hele verdensmarkedet.
Den danske produktion skal overleve på kvalitet, effektivitet og samarbejde
Flere økonomer og opinionsdannere fra erhvervslivet peger på hurtig levering af højkvalitetsprodukter som et af de afgørende parametre for, hvordan Danmark fremover vil klare sig som produktionsland. Men i en tid, hvor den teknologiske udvikling løber hurtigere end nogensinde kan det være svært for særligt mindre virksomheder som T Technology at følge med og finde tid og råd til at kunne udvikle sine produkter med en relativ kort leveringstid. For Christian Thomsen var svaret et samarbejde med et af landets GTS-Institutter, Teknologisk Institut, og et tæt samarbejde med sin kunde. Dermed er T Technology et strålende eksempel på, at kvalitet, effektivitet og samarbejde hånd i hånd kan skabe et hurtigproduceret produkt af høj kvalitet. Og det er essentielt, hvis danske virksomheder skal følge med på de internationale markeder og sikre alsidige arbejdspladser i landet.
På Teknologisk Institut ønsker vi at hjælpe så mange virksomheder som muligt med at se nye løsninger og muligheder for at udnytte tidens teknologier.
Du kan læse mere om Produktion i Danmark og dine egne muligheder på projektet her.
Du kan også læse mere om Tribologicentret på Teknologisk Institut her.