Bliv bedre til at læse faglitteratur

Kursusadministration

Kontakt os

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 30 00.

Læs her, hvordan du kan blive en bogsluger ved hjælp af en selektiv hurtiglæsningsteknik – uden at føle, at du går glip af noget.

Bliv bedre til at læse faglitteratur

3 min.

At læse faglitteratur kan sommetider være en udfordring. Især hvis emnet er komplekst og fyldt med tekniske termer. Men med de rette teknikker kan du forbedre dine læsefærdigheder og få mere ud af dine studier eller læsning på dit arbejde. Samtidig kan det være, at du finder mere lyst til at dykke ned i faglitteratur hjemme i lænestolen. Læs med her og få en række tips og strategier, der kan hjælpe dig på vej til at blive en bedre faglitteraturlæser.

Får du heller ikke læst alle de faglitterære bøger, som du ville ønske?

I denne artikel giver vi dig tips til, hvordan du kan blive en lynende hurtig bogsluger - simpelthen! Ved hjælp af en selektiv hurtiglæsningsteknik kan du sluge den ene bog efter den anden - uden at du går glip af pointerne fra litteraturen. Om du er en garvet boglæser eller sjældent åbner en bog, kan du snyde dig selv til at læse hurtigere ved at følge de 8 tips i artiklen.

Boost din faglige opdatering

”Done beats perfect!”

Til daglig er vi som regel ret gode til at skimme tekster, indbakken eller nyhedsstrømmen på Facebook. Med en fysisk bog er vi dog vant til, at den skal læses fra første til sidste side. For mange kan en fysisk bog indgyde en form for respekt, som gør, at vi føler, at vi skal læse bogen fra første til sidste side. 

Men sådan behøver det ikke at være. Hvis konsekvensen er, at vi aldrig får åbnet bogen, så er det vel bedre, at vi plukker de input, som vi kan bruge til noget – og lader resten ligge. Spørgsmålet er så: hvordan kan vi være sikre på, at vi finder det, der er relevant – så vi sorterer de rette ting fra? Svaret er, at man går systematisk til værks.


8 tips og tricks til at sluge bøger - uden at miste de faglige pointer:

Tag udgangspunkt i hjernens præmisser for at lære og huske – den skal have overblik og struktur før detaljer. På den måde kan hjernen finde frem til hvilke allerede velkendte emner, som det nye emne knytter an til. Herfra er der en ”krog” at hænge den nye viden op på.

1. Forberedelse: overblik og vurdering

Inden du går i gang med at læse, kan det være en god idé at få et overblik over emnet. Det kan du få ved at læse indholdsfortegnelsen, overskrifter og eventuelle resuméer. Ved at få en fornemmelse af strukturen og hovedpunkterne kan du bedre navigere gennem teksten. Med undtagelse af påkrævet pensumlitteratur eller fagtekster i arbejdssammenhænge, så er den gyldne læseregel, at bøger kun skal læses af en læser, der er motiveret! Hvis dine bevæggrund for at læse bogen kun bunder i, at du har købt bogen, eller den ligger på sofabordet og samler støv, så vil det med stor sandsynlighed være rent tidsspilde at give sig i kast med den. Din hjerne vil være fraværende under din læsning, hvis du ikke er fanget af emnet, og derfor vil din hjerne ikke lave de forbindelser, der betyder, at du husker det, du læser.

Hvis motivationen er der, så er det værd at stille sig selv spørgsmålet: ”Hvor lang tid vil/kan jeg afsætte til at læse denne bog?”.

2. Aktiv læsning

Sørg for at være aktiv, når du læser. Aktiv læsning betyder ikke, at du skal bevæge dig omkring, mens du læser. Vi mener i stedet, at du skal tage noter undervejs, stil spørgsmål til teksten og marker vigtige afsnit.

En god metode til aktiv læsning er SQ3R-metoden (Survey, Question, Read, Recite, Review). Først skimmer du teksten (Survey), derefter formulerer du spørgsmål (Question), læser teksten grundigt (Read), genfortæller hovedpunkterne (Recite), og til sidst gennemgår du det hele igen (Review). Denne tilgang sikrer, at du ikke bare læser passivt, men aktivt bearbejder informationen.

3. Læs med formål

Definér et klart formål med din læsning. Hvad vil du opnå ved at læse denne tekst? Opstil konkrete mål, såsom at kunne forklare et bestemt begreb eller forså en specifik teori. Det vil hjælpe dig med at gøre din læsning mere fokuseret og målrettet.

At læse med formål indebærer også, at du skal være opmærksom på, hvordan du vil anvende den nye information fra bogen. Skal du bruge den til en opgave, en præsentation, eller for at udvide din viden? Med et klart formål i tankerne kan du bedre vurdere hvilke dele af bogen, der er mest relevante for dig.

4. Gennemblik: struktur og udvælgelse

Når du har fået overblik og et tydeligt formål, gælder det struktur. Afsæt 3-5 minutter, hvor du sørger for at se hele bogen igennem – hurtigt og uden at fordybe dig. Pas på med at blive hængende for længe ved indholdsfortegnelsen. Sørg i stedet for at nå hele vejen igennem til evt. stikordsregister eller ordliste og sug indtryk til dig fra billeder og andre visuelle effekter. Herefter bør du have fået en fornemmelse af, hvad der er vigtigt, relevant eller interessant for dig at læse.

5. Skimning og scanning

Øv dig i at skimme og scanne tekster for hurtigt at identificere de vigtigste informationer. Skimning indebærer at læse teksten hurtigt igennem for at få en generel fornemmelse af indholdet. Når du skimmer, fokuserer du på overskrifter, underoverskrifter, indledende og afsluttende afsnit samt billeder og figurer.

Scanning er derimod målrettet at lede efter specifikke informationer eller nøgleord. Når du scanner, leder du derfor efter nøgleord, datoer, navne og tal.

Skimning og scanning er nyttige læseteknikker, når du har begrænset tid og skal finde informationen hurtigt.

6. Diskuter med andre

At diskutere faglitteraturen med andre kan styrke din forståelse af teksten. Som Einstein sagde: ”Hvis du ikke kan forklare det simpelt, forstår du det ikke godt nok.” Diskussionerne kan f.eks. foregå online, i studiegrupper eller bare i tale med venner, familie eller kolleger, der har viden om emnet.

7. Repetition og opsummering

Repetition er nøglen til at huske det, du har læst. Repeter de vigtigste pointer og gentag dem med jævne mellemrum. Det skærper din forståelse af teksten. Du kan f.eks. bruge teknikker som mindmaps til at organisere informationen. At visualisere informationen kan gøre det lettere at huske og forstå komplekse tekster. 

8. Skab en god læserutine

Nu kan du sætte dig godt til rette - og gerne med blyanten i hånden. Hav for øje, hvorfor du læser disse afsnit i faglitteraturen og dediker din fulde opmærksomhed til læsningen. Find et fast tidspunkt og et roligt sted, hvor du kan læse uden forstyrrelser. Sørg for at skabe et behageligt læsemiljø med god belysning og minimalt støj. 

 

Du kan forbedre din evne til at læse og forstå faglitteratur ved at anvende disse 8 tips og strategier til hurtiglæsning. Hvis du skal være helt sikker på, at du kan huske de faglige pointer, du læste på længere sigt, er tommelfingerreglen, at du skal repetere det 5 gange – samme dag, næste dag, efter 1 uge, efter 1 måned og efter 4-6 måneder. Så kan du nemlig slynge om dig med relevante pointer lang tid frem. 

Så er det bare at vælge hvilke bøger, du vil kaste dig over – og glæde dig over tilfredsstillelsen ved at udvide din faglige horisont med en god bog.

God fornøjelse med læsningen!


Vil du vide mere?

På Teknologisk Institut har vi flere forskellige kurser i personlig effektivitet. Du får redskaber til at skabe overblik, prioritere opgaver i en travl hverdag og planlægge en effektiv arbejdsdag. På målrettede kurser kan du træne teknikker til f.eks. at accelerere din indlæring og hukommelse. Læs mere om kurserne her eller ring til os på 72 20 30 00, så vi kan vejlede dig i den rigtige retning.