Kan vi 3D-printe skræddersyet sportsernæring?

Maja Krogsøe Skou

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 13 45.

Billede af en 3D printet proteinbar

Kan vi 3D-printe skræddersyet sportsernæring?

Som sportsudøver kan du se frem til en 3D-printet proteinbar, der er individuelt tilpasset og indeholder præcis de næringsstoffer, som du har brug for.

Projektperiode: april 2021 til december 2023

 

Som sportsudøver er kost en vigtig faktor. Det uanset om man dyrker sport på professionelt niveau eller i sin fritid. Normen i dag er at supplere sin kost med et generisk proteinprodukt uden at vide, hvad ens krop reelt har behov for.

3D-printet ernæring skræddersyet til forbrugeren
Producenten af ​​3D fødevareprintere, Natural Machines Iberia SL, har et stærkt fokus og høje forventninger inden for dette område. De har identificeret en mulighed for målrettet ernæring til atleter ved hjælp af 3D printede løsninger. Med 3D-print kan de tilpasse protein, kulhydrater og fedt i en proteinbar baseret på et individuel træningsprogram og demografi. 

For at videreudvikle denne idé kontaktede Natural Machines Teknologisk Institut for at danne et partnerskab om projektet. Som et resultat blev der dannet et konsortium, der inkluderede Natural Machines Iberia SL, Teknologisk Institut og LinusProNutrition ApS, som specialiserer sig inden for ernæring.

Konsistens og smag i højsædet
For at lykkes med en smag og konsistens allierede de to virksomheder sig med Teknologisk Institut. Proteinbarer er typisk ret faste og har ikke de nødvendige egenskaber til at blive ekstruderet gennem en 3D fødevareprinter.

– Ved 3D-print af fødevarer skal vi presse alle ingredienser ud igennem en dyse på kun få millimeter i diameter. Vi har derfor udviklet ingredienserne, så de har en mere flydende konsistens. Vi har fundet alternative processeringsmuligheder for at opnå den ønskede konsistens – bl.a. ved at udnytte nogle af ingrediensernes køkkentekniske egenskaber og styre parametre som temperatur og pH, siger Jacopo Valeri, produktudvikler på Teknologisk Institut.


For at gøre det muligt at skræddersy de 3D-printede proteinbarer har Teknologisk Institut udviklet en grunddej og tre slags fyld med forskellige proteinindhold.

– Når de kombineres i forskellige ratioer, er det muligt at personalisere både smag og proteinindhold. Det giver forbrugerne en grad af personalisering, der hidtil ikke har været mulig, fortæller Jacopo Valeri.

Skal ramme forbrugerens præferencer
Som afsluttende led i projektet har vi hos Teknologisk Institut kørt forbrugertests for at indsamle viden. Vi har undersøgt målgruppens forståelse for konceptet og gennemført smagstestning af proteinbaren.

– Brugere af fitnesscentre testede koncept og produkt. Spørgerammen var fokuseret på både konceptet med 3D-print samt smag og konsistens af de færdigprintede proteinbarer, siger Maja Krogsøe Skou, forretningsleder på Teknologisk Institut.

Første del af testen foregik i et fitnesscenter. Her blev forbrugerpanelet præsenteret for konceptet og så 3D-printeren printe proteinbarer. De blev også introduceret til, hvordan man via app’en kan skræddersy sin proteinbar alt efter personlige præferencer, demografi og træningsintensitet. Derefter smagte de 51 forbrugere en 3D-printet proteinbar med selvvalgt smag inde i sensorikboksene på Teknologisk Institut.

– Forbrugerne er generelt positive over for smag og konsistens på proteinbaren. Især muligheden for at skræddersy proteinbaren efter egne behov vakte interesse, siger Maja Krogsøe Skou.

Et vellykket samarbejde
De positive resultater af samarbejdet har givet Natural Machines Iberia SL ekstra blod på tanden.

– Vi har planer om nye produkter inden for sport, sundhed og wellness. Teknologisk Institut har bidraget med stærke kompetencer og stor viden inden for både produktudvikling og sensorik. Det har været et meget vellykket samarbejde indtil videre, og vi håber på at kunne lave nye projekter sammen i fremtiden, siger Victor Piqué fra Natural Machines Iberia SL.

Projektet hedder ”3D Perfit” og har kørt fra april 2021 til oktober 2023. Samarbejdet mellem Teknologisk Institut, LinusProNutrition ApS og spanske Natural Machines Iberia SL er støttet af Eurostars funding programme og Innovationsfonden.