3D-printede metal-aksler til CCM Electronic Engineering
CCM Electronic Engineering er en virksomhed, der udvikler testsystemer til bl.a. slut-test af elektronik- og maskinprodukter. Til et af disse testsystemer havde CCM behov for en aksel med nogle bestemte konturer og stor holdbarhed, og her var 3D-print i metal den helt rigtige løsning.
Med base i Sønderborg har CCM Electronic Engineering siden 2006 arbejdet med bl.a. elektronikudvikling og udvikling af testsystemer, der typisk bruges til slut-test af elektronik- og maskinprodukter i produktionen.
I forbindelse med udviklingen af et testsystem til en kunde havde CCM Electronic Engineering behov for en del af en aksel, som skulle have nogle konturer, der ikke umiddelbart var mulige at fremstille på en traditionel fræse- eller drejeproces. Derfor begyndte man at lede efter en løsning, som var mere fleksibel, og her dukkede 3D-print i metal op som en mulig løsning – og det blev den løsning, man gik videre med.
Lad os hjælpe dig med produktion af 3D-print
Udfordringen, som CCM Electronic Engineering stod med, var, at den pågældende aksel-del normalt bliver støbt i plastic, men i testsystemet var der behov for, at aksel-delen kunne tåle at blive brugt tusindvis af gange, og det betød, at man var nødt til at få den fremstillet i en form for metal. Ved traditionel fremstilling ville det give nogle meget høje værktøjsomkostninger for et relativt lille emne, men med 3D-print blev prisen lavere, og samtidig var det muligt at imødekomme de specielle krav, der var til overfladekonturerne i aksel-delen, som skulle være koniske hele vejen rundt – og så kunne emnet i øvrigt fremstilles væsentlig hurtigere end det ville have været muligt med traditionel fremstilling. Med traditionel fremstilling ville prisen således have været omkring 25.000 kr., men med 3D-print endte den omkring 5.000 kr.
Vi havde behov for et emne med nogle specielle konturer, som samtidig havde en vis styrke. Med 3D-print i metal fik vi derfor løst flere problemer på én gang, og vi undgik samtidig nogle meget høje værktøjsomkostninger på at fremstille de her dele, så det blev en rigtig, rigtig god løsning.
- Claus Chr. Moos, Direktør i CCM Electronic Engineering
CCM Electronic Engineering valgte at bruge Teknologisk Institut til opgaven, fordi de havde set, at instituttet havde mulighed for at fremstille 3D-printede emner i metal. Virksomheden sendte derfor skitser til Teknologisk Institut, og få dage senere fik de nogle 3D-printede plastemner retur, så det var muligt at starte afprøvningen i testsystemet med det samme. Da CCM Electronic Engineering havde testet, at emnerne fungerede præcist, som de skulle, blev de printet i rustfrit stål og leveret få dage efter, så de kunne indsættes i det færdige testsystem.
Virksomheden er rigtig glade for det færdige resultat, og de ser da også et stort potentiale for at bruge 3D-print til kvalitetssikring-maskinerne i fremtiden, og de er meget positive omkring samarbejdet med Teknologisk Institut.
Se hvordan vi kan hjælpe dig med 3D-print
- Samarbejdet med Teknologisk Institut har været en positiv oplevelse fra dag et, og vi kigger helt sikkert på at bruge 3D-print i fremtidige maskiner. Frihedsgraden er jo enorm, og det er langt fra sikkert, at det bliver en aksel næste gang - det kan være noget helt andet, slutter Claus Chr. Moos.