Outsourcing er outdated: Derfor giver det mening at flytte sin produktion hjem
Af Troels B. Andersen, forretningsleder
Uro og kriser har gjort det mere attraktivt for virksomheder at flytte hele eller dele af sin produktion tilbage på hjemmemarkedet. I denne artikel kan du blive klogere på denne tendens, og hvordan “reshoring” kan fremtidssikre din virksomhed.
Indtil for få år siden kunne det for mange virksomheder kun gå for langsomt med at flytte sin produktion til lavtlønslande.
Gennem globaliseringen var verden blevet meget mindre, så “outsourcing” var en nem måde at finde de rigtige kompetencer til en given opgave langt billigere, end hvis man skulle producere i eksempelvis Danmark. Og eftersom at mange danske virksomheder i de seneste årtier har fået flere kunder i andre lande, kunne der samtidig være en fordel i at have produktionen placeret tættere på de internationale kunder.
Men navnlig på grund af coronakrisen, der førte til stoppede forsyningskanaler, men også krigen i Ukraine, der sendt energipriserne i vejret og skabt usikkerhed i den internationale samhandel, er langt flere danske virksomheder blevet forsigtige med at “outsource.”
Mange danske virksomheder har ligefrem valgt at hjemtage produktion, såkaldt “reshoring,” fordi det skaber en mindre sårbar forretning.
Flere ulemper ved outsourcing
Der kan være flere ulemper ved “outsourcing,” men nogle af de væsentligste er:
- Ledelsen afgiver en masse kontrol - både med sit produktionsapparat, men også med kvaliteten i produktionen, fordi man ikke på samme har mulighed for at selv at være til stede tæt på produktionen.
- Mange danske virksomheder har en højere egenkontrol og forventning til kvalitet end deres udenlandske samarbejdspartnere. De tror derfor, at de opnår samme kvalitet ved at producere i udlandet, men det er ofte ikke tilfældet.
- Besparelsen, man opnår ved outsourcing, har indtil coronakrisen kompenseret for disse farer, og prisen på transport har betydet, at man forholdsvist billigt har kunnet flyve folk frem og tilbage mellem lokationer til at holde øje med den fjernt beliggende produktion. Men det er heller ikke givet længere på grund af bl.a. stigende brændstofpriser og øget fokus på CO2-aftrykket ved at flyve.
Global uro
En anden ulempe ved outsourcing, der er opstået i de eneste år, har været den uforudsigelige internationale situation.
I kortere og længe perioder har verdensdele, lande og regioner været lukket ned og haft helt andre vilkår end nærliggende områder uden nedlukning. Det har betydet, at om man ligger i det ene eller andet område har kolossal betydning for, hvordan virksomhedens produktion kører, hvilke statslige krav den er underlagt, hvilket miljø den opererer i, om den er i et konfliktfyldt område eller ej.
Outsourcing har pludselig fået mange flere ulemper end fordele.
Hvorfor er reshoring godt?
Vi har i løbet af de sidste par år fulgt denne udvikling nøje, og vi kan se flere fordele ved, at man som virksomhed overvejer at flytte sin produktion hjem:
Flytter man sin produktion hjem, så kan man eksempelvis hurtigt køre hen til sit produktionsanlæg og dermed være til stede oftere og komme forbi i uventede situationer, hvor der er brug for din tilstedeværelse hurtigt. Vi oplever, at mange virksomheder lige nu prøver at finde produktionsanlæg eller underleverandører med maksimum 2 timers kørsel fra hovedkontoret.
Selvom det måske er lidt dyrere at producere i hjemlandet, er det i den nuværende verdenssituation blevet så tilstrækkeligt vigtigt at have kontrol med leveringssikkerhed, forsyningssikkerhed, kvalitet og leveringshastighed, at det for rigtig mange virksomheder kompenserer for den de øgede produktionsomkostninger.
Det er lettere at leve op til de kontinuerligt øgede krav til dokumenteret bæredygtighed i forsyningskæden og produktionen med danske leverandører end med udenlandske.
Hvis din virksomhed har behov for hjælp til at identificere potentialerne med reshoring, så står vores specialister på Teknologisk Institut klar til at samarbejde med jer - tøv ikke med at tage fat i os.