
Fiskoliekapsel undersøges i 3D
Undersøg belægninger og produkter med flere komponenter med Mikro-CT
Har du behov for at vide hvordan en belægning ligger på en overflade? Har du brug for at analysere volumfordelingen af ingredienser i et materiale? Denne type af information kan være nyttig til videre udvikling af dit produkt. Med Mikro-CT scanning kan vi undersøge små prøver og produkter i 3D. Vi kan karakterisere objekter i størrelsesordnen 0.5 mm op til et par centimeter i diameter, og lave visualiseringer og analyser med en voxelstørrelse (tredimensionel pixel) mellem 1 og 20 µm.
I dette studie har vi undersøgt en fiskeoliekapsel med det formål at kvantificere kapslens tykkelse. Denne information gør det muligt at identificere potentielle strukturelle fejl eller svagheder. Med Mikro-CT scanningen er det også muligt at beregne volumen af både fiskolie og kapsel. Resultaterne fra sådan en type undersøgelse kan bruges til at optimere produktionsprocesserne, sikre at produktet lever op til standarderne og forbedre produktets ydeevne.
Vores resultater
Vores Micro-CT undersøgelse af en fiskeoliekapsel viser at:
- Kapslen er tyndest i et område ved den ene langsides svejsning.
- Svejsningen på modsat side er forholdsvis tyk, hvilket tyder på at produktionen kunne optimeres for at forbedre produktets holdbarhed.
- Kapslens volumenvægtede middeltykkelse beregnes til 446 µm.
- Kapslens tyndeste område er 252 µm, og det tykkeste område er 705 µm tykt.
- Fiskeolien inde i kapslen har en volumen på 0,54 cm3, hvilket svarer til 0,54 mL.
Vores process
Videoen nedenfor viser undersøgelsen af fiskeoliekapsel trin-for-trin. Metoden er velegnet til mange forskellige slags materialer og kan vær brugbar for materialeudvikling eller fejlanalyse indenfor farmaceutiske produkter, porøse materialer, og elektroniske og mikromekaniske komponenter.
Øvrige teknikker
Når det er nødvendigt anvender vi andre teknikker til at komplimenterer resultaterne fra Micro-CT. Mange gange er det en god idé at karakterisere en prøve ved Mikro-CT scanning, for så efterfølgende at forberede prøven til eksempelvis elektronmikroskopi (SEM).
Vores laboratorium for produktionskontrol råder over en bred vifte af analyseteknikker: lysmikroskopi, scanning-elektronmikroskopi (SEM/EDX, FIB/SEM), infrarød spektrometri (FT-IR), fotoelektron spektroskopi (XPS), røntgendiffraktion (XRD) og Time-of-Flight Secondary Ion Mass Spectrometry (TOF-SIMS). Læs mere om anvendelsen af de forskellige analyseteknikker.
Hvis du har spørgsmål skal du være velkommen til at kontakte Susan Cooper på tlf. 72201754 eller srco@teknologisk.dk