
Porøsitet i farmaceutiske produkter
Undersøg porøsitet for forbedring af tabletters kvalitet og opløselighed
I farmaceutiske produkter, f.eks. tabletter eller kapsler, spiller porøsitet en vigtig rolle for produktets kvalitet og funktion. Porøsitet referer her til mængden af små hulrum (porer) i produktet i forhold til dets samlede volumen. I vores studie blev porøsiteten af to håndkøbsmedicintabletter (Over-The-Counter-lægemidler her navngivet henholdvis OTC1 og OTC2) undersøgt med Mikro-CT scanning, kviksølvsporosimetri og gasadsorption. De to OTC-lægemidler, har samme virkning, men OTC1 hævder at have en hurtigere effekt, hvilket bl.a. kan være relateret til porøsiteten af tabletten.
Hvorfor undersøge porøsiteten?
Porøsiteten af en tablet beskrives ud fra porestørrelsen samt fordelingen af porerne, der til sammen har en stor påvirkning på kvaliteten af tabletten. Porøsitetsmålinger anvendes som en indikator for tablettens holdbarhed, luft- og fugtindtrængning samt tablettens robusthed. Det vil sige både knusningsstyrken, men også evnen til at modstå coating processer. Porøsiteten kan også evaluere om væske kan trænge ind i tabletten og opløse den. Kritiske egenskaber for kvaliteten for et lægemiddel. Derudover kan et højt overfladeareal forbedre opløseligheden og opløsningen, og virke som en kontrolparameter for korrekt dosering eller biotilgængelighed. Opløsningshastigheden af en tablet kan være proportional med overfladearealet.
Vores resultater
Mikro-CT-scanning afslører, at OTC1 inkluderer et andet stof, der har en højere porøsitet. Materialer med høj porøsitet opløses hurtigere og giver det effektive lægemiddel hurtigere adgang til blodstrømmen og når den ønskede terapeutiske virkning på kortere tid.
Porøsitetsforskellen bekræftes med kviksølvsporosimetri og gasadsorption i både nano- og mikrometerområdet.
Øvrige teknikker
Når det er nødvendigt anvender vi en kombination af teknikker for at opnå den ønskede forståelse af materialet. Vores laboratorium råder over en bred vifte af analyseteknikker: lysmikroskopi, scanning-elektronmikroskopi (SEM/EDX, FIB/SEM), infrarød spektrometri (FT-IR), fotoelektron spektroskopi (XPS), røntgendiffraktion (XRD) og Time-of-Flight Secondary Ion Mass Spectrometry (TOF-SIMS). Læs mere om anvendelsen af de forskellige analyseteknikker.
Hvis du har spørgsmål skal du være velkommen til at kontakte Susan Cooper på tlf. 72201754 eller srco@teknologisk.dk