Analyse giver indblik i klimabelastningen på plantebaseret ostealternativ

Asger Munch Smidt-Jensen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 21 77.

FoodtureLab

Analyse giver indblik i klimabelastningen på plantebaseret ostealternativ

Teknologisk Institut har undersøgt klimabelastningen på NIKRIS’ plantebaserede ostealternativer – både i sin hele og revne form.

Projektperiode: September – December 2023

 

For den almindelige forbruger er miljø- og/eller klimapåvirkningen for et givent produkt ikke altid lige gennemsigtig. Det er ofte også komplekst at regne på. Her kan en livscyklusanalyse hjælpe. Livscyklusanalyser kan bruges som et værktøj til systematisk at opgøre klimabelastningen på et produkt. På Teknologisk Institut har vi for nylig foretaget en livscyklusanalyse for et plantebaseret alternativ til ost.

—  Et plantebaseret, oste-lignende produkt er et særligt interessant tilfælde, fordi der indgår nogle nye og spændende processer, som der ikke er samme kendskab til som for animalske osteprodukter. Det betyder også, at vi tog det som en faglig udfordring at indsamle retvisende og repræsentativt data, fortæller Asger Smidt-Jensen, konsulent ved Teknologisk Institut.

I en analyse som denne kræver det, at vi undersøger alle parametre. Vi har derfor gennem matematisk modellering regnet på inputs og outputs fra hele processen. For eksempel kigger vi ikke kun på gødningsforbruget på de marker, planterne er fremstillet på, men også gødningen specifikt – hvor meget energi er der gået til at lave den?

 

Ernæring er en væsentlig faktor
Analysen tager ikke blot højde for klimabelastningen per kilo produkt, som ellers ofte er tilfældet for fødevarer. Den korrigerer også for ernæringsparametre såsom proteinindholdet. Og netop ernæring har været et stort fokus i udviklingen hos NIKRIS:

—  Et væsentligt fokus i udviklingen af vores produkter har været proteinniveauet. Vi ville gerne lave et plantebaseret alternativ, der havde et væsentligt højere indhold af protein end mange af de andre plantebaserede produkter, der er tilgængelige i dag. Og det er vi selvfølgelig glade for, at analysen også kan tage højde for, siger stifteren af NIKRIS, Niels Kristian Sørensen. 

 

Vigtigt at have tal på
At kunne kvantificere klimabelastningen var vigtig for NIKRIS:

—  En stor del af filosofien ved at udvikle et plantebaseret ostealternativ er selvfølgelig, at klimabelastningen forventes at være forholdsvis lav. Men med nye og anderledes processer og de her proteinrige ingredienser, så var det jo ikke helt givet, hvor lav klimabelastningen egentlig var. Derfor er det virkelig vigtigt for os at have tal og dokumentation for det, der indtil nu kun har været antagelser – og tallene stemte heldigvis med forventningerne, siger Niels Kristian Sørensen.

 

3 hurtige om Livscyklusanalyser

  • En livscyklusanalyse (LCA) er en metode til systematisk at indsamle input og outputs fra et produkt eller en proces. Den indsamlede data omsættes til en række belastninger på miljø, klima og sociale forhold, hvorfor vi fx kan regne et produkts klimabelastning
  • Med en LCA beregning kan vi samtidig se hvor belastningen af miljø, klima og sociale forhold kan forbedres, samt komme med forslag til andre ingredienser, processeringsmetoder m.m. der vil nedsætte produktets klimaaftryk
  • Fremgangsmåden for en LCA er internationalt anerkendt og velbeskrevet flere steder – eksempelvis i ISO 14040-standarden.

 



 

Kunne du tænke dig at undersøge din miljø- og/eller klimapåvirkning, så kontakt Asger Smidt-Jensen på telefon +45 72 20 21 77 eller på mail asje@teknologisk.dk.