Bæredygtige hampetekstiler
Udvikling af koncept til fremstilling af bæredygtige hampetekstiler, MUDP-projekt 2017-2020 er afsluttet, men forsætter i projektet Hemp4Tex.
Den nuværende produktion af tekstiler er stærkt miljøbelastende, hvor især dyrkning og produktion af bomuld til tekstiler i 3. verden og transporteret over store afstande udgør en stor belastning for miljøet pga. stort forbrug af vand og sprøjtegifte i dyrkningsledet, og stort vand- og kemikalieforbrug til forarbejdning af bomuld til tekstiler, og energi til transport. Derfor efterlyser mode- og møbelindustrien/-branchen alternativer til miljøbelastende råmaterialer og ressourceforbrugende tøjspild, dvs. større bæredygtighed igennem hele værdikæden.
Hamp er en fantastisk tekstilplante med stærke fibre og et stort udbyttepotentiale, men produktionen af hamp til lange tekstilfibre er stort set udfaset i Europa, pga. forældede produktionsmetoder. Der har derfor været behov for en nytænkning af hele værdikæden, hvis vi skal dyrke hamp til tekstile formål i Danmark.
Teknologisk Institut har stået i spidsen for arbejdet med udvikling af en helt ny værdikæde og koncept med hamp til bæredygtige tekstiler, der bygger ovenpå på et mangeårigt arbejde med udvikling af hamp til nye fiberanvendelser. Projektet ”Bæredygtige hampetekstiler”, 2017-2020, er gennemført i samarbejde med partnerne Vittenbjerggård, Advance Nonwoven, Rachel Kollerup og Kvadrat og Teknologisk Institut, og vi har desuden samarbejdet med VIA-University og AU. Projektet har været støttet af MUDP.
Udvikling af en ny værdikæde og koncept med hamp til bæredygtige tekstiler er kommet et godt stykke nærmere målet at få etableret en hampetekstilindustri i Danmark baseret på dansk dyrket hamp. I Europa er der også fokus på udfordringen, men det er ikke lykkedes endnu. Det er fortsat fra Kina at hamperåvare til tekstil må importeres, og den rette kvalitet til fine garner er ikke tilgængelig endnu, primo 2021.
Projektet har klarlagt de mange led i kæden, som skal spille sammen for at det skal lykkes at få etableret en hampetekstilindustri i Danmark. Projektet har bidraget til en nytænkning af værdikæden med at kunne dyrke og bjerge hamp i parallelle stængler, som gennem en kontrolleret rødning, der kan opskaleres og nye forarbejdningsprocesser, der kan give højkvalitets råvare, og dermed bringe målet at spinde lange og tynde hampegarner et vigtigt skridt videre.
MUDP-projekt er afsluttet, men der er fortsat uafklarede områder i værdikæden med hamp til lange tekstilfibre, som der arbejdes videre med i projektet Hemp4Tex, støttet af Innovationsfonden.
Læs mere: Bæredygtige hampetekstiler - MUDP projekt samt Projektet Hemp4Tex.
Læs publikation.