Beton renser luften
Artikel af Jan Broch Nielsen
Publiceret i: Dansk Beton, nr. 1, Februar 2004
Nyt projekt skal dokumentere miljøgevinsten ved karbonatisering af både ny og gammel beton
Beton og grønne planter har en væsentlig egenskab fælles. Både skovens træer og motorvejenes broer optager og binder CO2 fra luften – og virker derfor til gavn for miljøet.
Nu skal betydningen for miljøet af betons karbonatisering dokumenteres. Det sker i et projekt under Nordisk Industrifond. Formålet er et få et mere korrekt billede af betons miljøegenskaber.
Både bygninger, konstruktioner og byggeaffald i form af nedknust beton karbonatiserer og binder derved en del af den CO2, der frigives ved fremstilling af cement. Men hidtil har det ikke været muligt at tage denne effekt med i regnestykket, når man ser på cementindustriens bidrag til CO2 -udslippet og betons miljøegenskaber.
Konsekvensen er, at betonens bidrag til CO2 -udslippet er blevet sat for højt.
Konkret ser projektet blandt andet nærmere på: Optagelse af CO2 i forskellige betontyper, optagelse af CO2 i nedknust beton og den totale CO2 -optagelse i beton.
Deltagerne i projektet er Aalborg Portland, Betonindustriens fællesråd og Betoncentret på Teknologisk Institut fra Danmark, Norsk Byggforskningsinstitut, Norcem og Elkem fra Norge, Cement och Betoninstitutet og Cementa fra Sverige samt Islands Byggeforskningsinstitut.
Projektet har et samlet budget på cirka 2,3 mio. kr. Det er netop begyndt og afsluttes i sidste halvdel af 2005.
Pullerten markerer indkørslen til en parkeringsplads. Men den fjerner også CO2 fra luften