Bygningshub-data til den grønne omstilling - Erfaringer og perspektiver

Christian Holm Christiansen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 24 24.

Teknologisk Institut, Aarhus, luftfoto

Bygningshub-data til den grønne omstilling - Erfaringer og perspektiver

Projektet "Bygningshub – Data til den grønne omstilling" har givet værdifulde indsigter i potentialet og udfordringerne ved at anvende forsyningsdata til energieffektivisering og bygningsoptimering. De udviklede værktøjer - kvartalsrapporter, BEE benchmarking og BygningsTjek - har demonstreret, hvordan detaljerede data kan omsættes til handlingsorienteret information for forskellige aktører i byggebranchen. Samtidig har projektet afdækket centrale udfordringer, særligt omkring frisættelse af data og tredjepartsadgang, hvor balancen mellem databeskyttelse og tilgængelighed er afgørende:

  • Frisættelse af data: Der er behov for at give adgang til store mængder data fra mange målere og forbrugere, hvilket kræver hensyntagen til databeskyttelse og GDPR. Dette kan i nogle tilfælde bremse udviklingen og anvendelsen af data.
  • Tredjepartsadgang til data: For konkrete forretningsrelationer mellem serviceudbydere og bygningsejere/administratorer er der behov for smidige procedurer for etablering af dataadgangsaftaler. Platformen ElOverblik har gjort fremskridt på dette område for eldata, men der er behov for lignende løsninger for andre forsyningsarter.

En væsentlig erfaring fra projektet er behovet for en mere sikker kobling mellem bygninger, arealer og måler-ID ‘er, samt mere ensartede dataformater for fjernvarme. Dette inkluderer digital adgang til priser, motivationstariffer og tekniske leveringsbestemmelser. Projektet har også identificeret potentiale i at forbedre anvendelsen af installationsoplysninger i energimærkerne og rejst spørgsmål om brugen af forskellige metoder til klimakorrektion i forskellige sammenhænge.

Perspektiverne for fremtiden peger på et fortsat behov for at arbejde med tilgængelighed og anvendelighed af energidata. Dette kræver både tekniske løsninger og organisatoriske samt reguleringsmæssige tiltag. Energistyrelsens nye Forsyningsdigitaliseringsprogram ses som en mulighed for at bygge videre på erfaringerne fra Bygningshubben og adressere identificerede udfordringer. Samlet set har projektet understreget det store potentiale for energieffektivisering og optimering i bygningssektoren, når de rette data gøres tilgængelige og omsættes til brugbar information. Samtidig har det tydeliggjort vigtigheden af at løse udfordringer omkring datadeling, standardisering og integration for at realisere dette potentiale fuldt ud i fremtiden.

Link til Forsyningsdigitaliseringsprogrammet:

www.forsyningsdigitaliseringsprogram.dk

Præsentation af Forsyningsdigitaliseringsprogrammet: