Certificering åbner nye markeder for Skærsøgaard Vin
I samarbejde med Teknologisk Institut har Skærsøgaard Vin fået certificeret sin mousserende vin DONS i forhold til EU's Beskyttet Oprindelses Betegnelse (BOB). Certificeringen anerkender produktets oprindelse og åbner op for nye markeder.
Skærsøgaard Vin producerer dansk mousserende kvalitetsvin og havde deres debutårgang i 2001. Siden er det gået slag i slag for virksomheden, som i dag sælger deres produkter til restauranter i Danmark, specialhandler, vinentusiaster samt til udlandet. Virksomheden er specialiseret i de såkaldte cold climate wines, som er båret af syrer og nuancer som jordbær og æbler, der er unikke i Danmark.
BOB giver adgang til nye markeder
Formålet med en Beskyttet Oprindelses Betegnelse (BOB) er at fremhæve de særlige kvaliteter og traditioner, der er forbundet med de registrerede produkter produceret i en særlig geografisk region. På den måde sikres forbrugerne, at det er de ægte produkter og ikke efterligninger, de køber. Samtidigt kan det beskytte virksomhederne mod fødevaresvindel.
Direktør og vinbonde Sven Moesgaard fra Skærsøgaard Vin forklarer her, hvorfor de har valgt at gå efter denne certificering:
- EU anerkendelsen understreger kvaliteten af vinen. Det har været det naturlige skridt for os at gå fra en ucertificeret bordvin til i sidste ende en fuldcertificeret kvalitetsvin. På den måde kan vi konkurrere på vores udvalgte markeder, forklarer Sven Moesgaard.
Certificering udliciteret til Teknologisk Institut
I Danmark er certificeringen udliciteret til Teknologisk Institut. Her godkendes vinens kemiske sammensætning og den sensoriske kvalitet testes i instituttets sensoriske laboratorie. Her er det et trænet sensorisk dommerpanel, der evaluerer produkterne.
- Det trænede panel er særligt udvalgt ud fra deres evne til at bedømme vinene ud fra parametre som farve, smag og lugt. Evalueringen foregår i vores smagsbokse i Sensorisk Laboratorium, hvor dommerne har de bedste betingelser for at foretage en grundig vurdering, forklarer teknisk konsulent, Tanja Frydenlund Jaedeke, Teknologisk Institut.
De sensoriske tests er suppleret med analyse af vinens kemiske sammensætning. Den adskiller sig fra klassiske mousserende vine på grund af de dyrkningsforhold, der er på vinmarkerne i Dons. Især vinens syreprofil er anderledes og giver smagsnuancer, som er unikke for området og Skærsøgaards vin.
Testene viste, at årets vin lever op til kvalitetskravene, som er nødvendige, for at den kan mærkes med BOB Beskyttet Oprindelses Betegnelse.
Forbrugertrends driver behov for unikke produkter
De globale forbrugere i dag efterspørger blandt andet produkter, de kan stole på. De vil vide, hvor produkterne kommer fra, og hvordan de er produceret. Her kan en Beskyttet Oprindelses Betegnelse være med til at kommunikere den historie til et produkts målgruppe.
- Med de tendenser vi ser i forbrugermarkedet lige nu, hvor forbrugere efterspørger unikke produkter med en historie, så er der et stort potentiale i at certificere sine produkter. Teknologisk Institut kan i sine laboratorier ikke kun teste vin men også alle andre typer af fødevarer, slutter Tanja Frydenlund Jaedeke.
De sensoriske analyser kan dog ikke kun benyttes i forbindelse med certificeringer. De er også bredt brugt i forhold til at optimere et produkts smag og anvendelse og til kortlægning af et markeds smagsdimensioner.
Her kan den sensoriske profilering være med til at beskrive et produkts unikke egenskaber overfor målgruppen.