Fremtidens varmepumper til små og mellemstore fjernvarmeværker med CO2 og blandinger som kølemiddel (CO2MIX4Heat)
Projektstart januar 2021. Forventes afsluttet december 2023.
Formål med projektet
I nærværende projekt skal der udvikles en effektiv og konkurrencedygtig, dedikeret CO2-varmepumpe med luft som varmekilde, som bliver en fabriksbygget og masseproduceret ”plug and play”-løsning. Derudover skal det undersøges, hvordan blandinger af naturlige kølemidler kan anvendes til at opnå en endnu højere effektivitet, end det er muligt for CO2 alene.
Mål for projektet
Projektets mål er at hjælpe små og mellemstore fjernvarmeselskaber med at nå deres mål om at etablere CO2-neutral varmeproduktion i den nærmeste fremtid med energieffektiv teknologi ved at udvikle to varmepumpeløsninger.
Den første løsning er en effektiv og konkurrencedygtig, dedikeret CO2-varmepumpe med luft som varmekilde. Denne vil blive en fabriksbygget og masseproduceret ”plug and play”-løsning. Varmepumpen bruger ikke-giftig og miljøvenlig CO2 som kølemiddel.
Den anden løsning, der skal undersøges, er, hvordan zeotropiske blandinger af naturlige kølemidler kan anvendes til at opnå en endnu højere effektivitet, end det er muligt for CO2 alene.
Til begge systemer bliver der udviklet en luftkølet finne og rørfordamper. Dette indebærer, at der skal ses på afrimning, finneafstand og optimering af effektivitet.
Der bliver bygget to testopstillinger til forskning og en demonstrationsenhed. En af testopstillingerne til forskning er rettet imod CO2 som kølemiddel og den anden imod zeotropiske blandinger.
Det CO2-varmepumpedesign, som gennem forskningen findes mest optimalt, vil blive opskaleret til en demonstrationsenhed og installeret ved et udvalgt fjernvarmeselskab.
Aktiviteter
Projektet er opdelt i følgende faser:
- Videnindsamling
- Forskning i nyt systemdesign
- CO2-styringssystemer og kommunikation med SCADA
- Tilpasning og kommercielle mål
- Funktionel analyse
- Funktionel analyse af CO2-systemet hos et fjernvarmeværk
- Videnspredning.
Deltagere
- Teknologisk Institut
- Danfoss
- Fenagy
- Guentner
- Aarhus Universitet
- Dansk Fjernvarme
- Vahterus.
Bevilligede midler
Projektet er støttet af EUDP.
Foto
Jens Peter Engdal.