Data og digitalisering er vejen til mindre spild

Inger  Olesen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 18 84.

Produktion i industribageri

Data og digitalisering er vejen til mindre spild

Igennem projektet SMARTS har Teknologisk Institut arbejdet med, hvordan målinger og kendskab til råvarer og processer kan kvalitetssikre dejproduktioner.
 

På Teknologisk Institut har vi efter tre år afsluttet projektet SMARTS, hvor vi undersøgte, hvordan virksomheder kan reducere madspild særligt i dejproduktioner. Vi undersøgte også, om man kan sikre kvaliteten af slutprodukterne ved at overvåge egenskaber af ingredienserne og selve fremstillingsprocessen.

Projektet startede i 2017 med støtte fra Innovationsfonden, og det har ikke været uden bump på vejen. Projektet er lykkedes ved at sætte fokus på kvalitetssikring, og hvor man i en fremstillingsproces netop skal sætte ind for at korrigere dejens opførsel og dermed sikre kvaliteten af det endelige produkt. Den ene af samarbejdspartnerne mærker allerede det øgede fokus på ingredienser og processer.

– Alene det, at der er kommet fokus på samspillet mellem de forskellige ingredienser, og at det er italesat, hvordan vi korrigerer processerne, har faktisk været med til at reducere spildet betydeligt, siger Rasmus Graversen fra Lantmännen Unibake, der deltog i projektet.

Sammen med Lantmännen Unibake deltog også Kelsen Group A/S, Københavns Universitet og Teknologisk Institut i SMARTS.

Procesdata er afgørende

I denne omgang var det ikke muligt at nå frem til, hvordan vi konkret kommer i mål med at reducere spild af dejprodukterne.

– Kvaliteten af de deje, vi undersøgte, var simpelthen for god. Men vi har lært rigtig meget om, hvor mange informationer der kan ligge gemt i procesdata. Hvis man tidligt i produktionen kan opsamle data fra vigtige processer og korrelere dem til kvaliteten af slutproduktet, så vil man opnå viden om, hvilke handlinger operatørerne skal foretage for at opnå en tilfredsstillende kvalitet af slutproduktet, forklarer Inger Olesen projektleder fra Teknologisk Institut.

Nogle af de procesparametre, man i dejproduktion konkret kan gå ind og måle på, er temperatur, vandmængde eller mixetid.

– Projektet stopper lige nu, hvor alt det sjove begynder. Vi har fundet ud af, hvor vigtigt det er, at vi kan trække nogle konkrete tal. Det gør det nemmere at fokusere på, hvad vi bør ændre på. Nu kan vi se og måle, at der er en forklaring, hvis noget går galt, siger Jørgen Juul Jensen fra Kelsen Group.

Vil du også gerne undgå madspild?

Med den nye viden fra SMARTS kan Teknologisk Institut nu hjælpe andre fødevarevirksomheder med at reducere produktionsspild og omstille til en mere bæredygtig produktion.

Kontakt Inger Olesen på ino@teknologsk.dk eller 7220 1884, hvis du har en udfordring med spild i produktionen. Du kan også læse mere om, hvad vi kan hjælpe dig med her.