Et æstetisk løft til beton - Tekstversion
Vælg side
Artikel af Journalist Jan Broch Nielsen
Publiceret i Dansk Beton, Nr. 1, februar 2006
Producenter og brugere af beton samarbejder med arkitekter om at give beton en selvstændig identitet og æstetisk kvalitet
Hvad er en smuk betonoverflade?
Det enkle spørgsmål har vist sig ikke at være helt så let at svare på, som man skulle tro. Blandt andet har Jesper Sand Damtoft, forskningsdirektør hos Aalborg Portland, måttet revidere sin opfattelse ganske meget efter det første års arbejde i projektet ”Den synlige betonoverflade”.
”Som tekniker var det oprindeligt min opfattelse, at hvis man ville nå frem til en smuk betonoverflade, måtte man arbejde med det tekniske ved selve overfladen. Men nu er jeg blevet klar over, at bygningens udformning er lige så vigtig. En overflade er først pæn, når den er en del af helhedens arkitektoniske udtryk”, siger Jesper Sand Damtoft, der er formand for projektets styregruppe.
”Den synlige betonoverflade” samler producenter, betonbrugere og arkitekter i et spændende samspil om at give beton en selvstændig æstetisk kvalitet. Målet er at gøre beton til mere end et billigt materiale – beton skal have sin egen unikke identitet, gennem udvikling af betons udseende og æstetiske egenskaber.
Når begroet er smukt
Professor Karl Christiansen fra Arkitektskolen Aarhus er en af deltagerne – og manden der om nogen udfordrer teknikerne med provokerende spørgsmål om, hvad pæn nu lige vil sige.
”Nogle tænker, at bare overfladen er glat, ensfarvet og uforanderlig, så er det en fin overflade. Men sådan tænker en arkitekt ikke. For mig vil en ru overflade ofte være en fin overflade. Det samme gælder en begroet og patineret overflade. Vi har brug for at diskutere, hvad pæn vil sige”, fastslår han.
Det skal ikke forstås sådan, at begroning og smuds altid er pænt og værd at stræbe efter.
”Men hvorfor ikke udforme bygningen, så den uundgåelige patinering bliver et planlagt ornament”, spørger Karl Christiansen. ” Overfladen alene er ikke det primære. Vi skal arbejde dybere og også se på formbarheden af beton – specielt i lyset af ny teknologi. Det er min overbevisning, at beton har et meget stort æstetisk potentiale, der ikke er undersøgt endnu”, siger Karl Christiansen.
Teknologisk indsats
Masser af betonteknologi er der dog også i projektet. På Teknologisk Institut arbejder Betoncentret blandt andet med, hvordan beton ældes, og i hvordan man kan forudsige og styre patineringsprocessen.
Indsatsen gennemføres i tæt samarbejde med Aalborg Portland og sker på tre niveauer: betonens overfladestruktur, konstruktionsdetaljer som samlinger og fuger samt overfladens mikroskopiske egenskaber.
”Vi vil udvikle et værktøj, så byggeriets parter kan tale om betonoverfladers udseende på et fælles grundlag og afstemme deres forventninger til overfladens ældning”, siger kemiker Claus Pade fra Betoncentret.
Indsatsen skal også gøre det muligt at designe overflader, der patinerer som ønsket – hvad enten ønskerne går i retning af at bevare overfladen uændret eller at opnå en markant ældning.
Hvad er en smuk betonoverflade? Det diskuteres flittigt i projektet.
Titandioxid kan sammen med UV-lys fra solen nedbryde forskellige organiske stoffer. Beton med en tynd overflade af titandioxid får derved en selvrensende egenskab – som billederne før og efter UV-belysning – tydelig viser.