Få styr på bundfald og konsistens med vådformaling

Simon  Hvid

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 35 58.

vådformaler

Få styr på bundfald og konsistens med vådformaling

Som de første i Danmark tilbyder Teknologisk Institut vådformaling. Teknikken kan hjælpe fødevarevirksomheder med at ændre konsistensen eller reducere mængden af råvarer i deres produkter.

 

Større er ikke altid bedre. Faktisk kan helt små partikler af forskellige ingredienser i fødevarer, foder eller farmaprodukter have mange fordele. Det er med formalingsteknologi blevet muligt at opnå partikelstørrelser på helt ned under 10 µm. Som de første i Danmark tilbyder vi på Teknologisk Institut vådformaling med vores nye Ball Mill-udstyr.

– I Danmark har vi en stor ingrediensindustri, som med fordel kan bruge vådformaling til at opnå dels mere ensartede partikler, men også langt mindre partikler. Det kan bl.a. bidrage til en ændret konsistens på et produkt, men også være med til at reducere mængden af råvarer i et produkt. Det har betydning, når vi taler om dyre råvarer som fx naturlige farver, siger Hanne Bjørn Nedergaard, specialist på Teknologisk Institut.

Ny teknologi i fødevareindustrien

Vådformaling er relativt nyt inden for fødevareindustrien, men er udbredt hos farve/lak-industrien. Med vådformaling kan du opnå helt fine partikler i malingen. Det giver en større overflade og dermed en mere klar og intens farve.

– Vådformalingen foregår på den måde, at der i udstyret er et formalingskammer. I kammeret placerer vi nogle meget små kugler, der er hårdere end stål. En motor sørger for, at kuglerne bevæger sig hurtig og kraftfuldt i kammeret. Det resulterer i en formaling af produktets partikler, som bliver mindre og mindre. Det er faktisk så effektivt, at man kan få partikler helt ned i nano-størrelse, fortæller Hanne Bjørn Nedergaard.

Mindre partikler, flere muligheder

Det er dog ikke alle ingredienser, der egner sig til vådformaling. Der skal være tale om et fast stof – gerne krystallinsk – som ikke er vandopløseligt, så længe processen foregår i vand.

– Nikotintyggegummi er et godt eksempel på, hvad man kan bruge vådformaling til. Her skal partiklerne fra tyggegummiet optages i slimhinden, og det bliver lettere, jo mindre partiklerne er. Vådformaling kan også anvendes til at fjerne en grynet fornemmelse i et produkt, når det kommer i munden, så forbrugeren får en bedre oplevelse, siger Hanne Bjørn Nedergaard

Mere naturlige produkter med vådformaling

Du kan også bruge vådformaling til at sikre færre e-numre. Står du eksempelvis med et produkt, hvor en af ingredienserne bundfælder, kan du med vådformaling opnå så små partikler, at de vil svæve rundt mellem hinanden og ikke bundfælder. På den måde kan du reducere eller måske helt undgå den emulgator, som forhindrer ingrediensen i at bundfælde.

– Vi arbejder også i øjeblikket med at bruge vådformaling sammen med nye udtræk fra planter. Vådformaling kan gå ind og knuse cellevæggen, så vi lettere kan udnytte proteiner eller pigmenter fra planter, fortæller Hanne Bjørn Nedergaard.

Vil du vide mere?

Hvad enten du vil opnå mere stabile suspensioner, udnytte dyre råvarer bedre eller forhindre bundfald, så kan vådformaling være den rette teknologi for dig.

– Det er en proces, hvor vi har utrolig meget kontrol. Vi vælger selv, hvilken størrelse stålkugler vi vil anvende, og vi kan styre hastighed og temperatur. Det er et helt lukket system, som er perfekt til at køre et i produktionsmiljø med høje krav til hygiejne. Det er nemt at opskalere de resultater, vi får i laboratoriet, og vi kan opskalere direkte ved at anvende en større maskine, forklarer Hanne Bjørn Nedergaard. 

Hvis du gerne vil høre mere om vådformaling eller har et produkt, som din virksomhed gerne vil have igennem vores ball mill, så kontakt konsulent Simon Hvid på Teknologisk Institut via e-mail SIMH@teknologisk.dk eller på telefon 72203558.