ReUse - Genbrug spildevandet
Et af de største MUDP-projekter nogensinde skal vise vejen for, hvordan virksomheder kan trække varme og ressourcer ud af deres procesvand. Potentielt set kan mange tons kemikalier og drikkevand genindvindes og genbruges til fordel for både miljø og forretning.
Teknologisk Institut vil sammen med partnerne i projektet ReUse undersøge mulighederne for genanvendelse af spilde- og procesvand hos de tre danske produktionsvirksomheder Brødrene Hartmann A/S, CP Kelco og Nopa Nordic.Derudover skal nogle af Danmarks førende teknologileverandører inden for vandbehandling og detektion på banen med den nyeste teknologi, blandt andre Aquarden Technologies ApS, Silhorko-Eurowater A/S, Tetra Pak Filtration Solutions A/S og Q-interline A/S.
Masser af værdi i spildstrømme
I dag betaler mange virksomheder penge for at komme af med deres industrispildevand. Men ofte rummer vandet ressourcer, som virksomheden eller andre kan bruge – eller omvendt, som man ikke havde behøvet at tilsætte i så store mængder.
"Der er masser af værdi i proces- og spildevand. Både direkte i form af varmeenergi, der kan udnyttes, og produktrester, der kan føres tilbage til produktionen eller sælges til tredjepart. Og som følge heraf kan vi fx tilsætte mindre kemi til rensning. Men virksomhederne mangler overblik over mulighederne og teknologi til at udnytte dem. Det vil vi gerne gøre noget ved", fortæller centerchef Lotte Bjerrum Friis-Holm fra Teknologisk Institut.
Derfor har et stort konsortium sammen med Miljøstyrelsen investeret 77 mio. kr. i at vise, hvordan ressourcer i spildevand kan kortlægges, værdisættes og udnyttes til gavn for danske virksomheders forretning og den cirkulære økonomi.
Nøgleordet er ”opstrøms”
Tre meget forskellige produktionsvirksomheder deltager i ReUSe: Brødrene Hartmann A/S producerer æggebakker fra genbrugspapir, Nopa Nordic A/S er Nordens førende producent af miljørigtige produkter til tekstilvask, rengøring samt personlig pleje, og CP Kelco ApS fremstiller bl.a. pektin til fødevareindustrien. Målet med indsatsen over for virksomhederne er at halvere mængden af spildevand, som Brødrene Hartmann A/S udleder og ligeledes at halvere produkttabet hos Nopa Nordic A/S.
Når mange virksomheder i dag ikke udnytter mulighederne i deres spildstrømme, skyldes det blandt andet, at vand fra mange forskellige processer blandes i samme rørføring, inden det sendes videre til rensning på renseanlægget. Det kan for eksempel være varmt procesvand, kølevand, rester af virksomhedens produkter, sæbe eller anden rensekemi. Derfor handler det om at fange ressourcerne så langt oppe i processen som muligt – før det bliver blandet med andre ting.
Læs pressemeddelelse om projektet
Lyt til virksomhedernes erfaringer
Som en del af projektet deler virksomhederne deres erfaringer i en podcast. Lyt til de forskellige afsnit her: www.viegandmaagoe.dk/viden/reuse-podcast/
Projektets titel
ReUse – Genanvendelse af ressourcer fra industrielle spildstrømme
Projektperiode
2021-2025
Projekttype
MUDP
Projektsum
77 mio. kr.
Formål:
At transformere spildevand til en værdifuld ressource, der gavner både miljø og økonomi.
Partnere
CP Kelco, Brødrene Hartmann, Nopa Nordic, Aquarden Technologies, Silhorko-Eurowater, Tetra Pak Filtration Solutions, Q-Interline, Viegand Maagøe og Teknologisk Institut.
Understøttede verdensmål: