Fugtfølsomme gulvbelægninger på betongulve - Uhensigtsmæssig konstruktionsopbygning
Vælg side
Eksemplet tager udgangspunkt i en sag, hvor Instituttet er blevet kontaktet af en gulvlægger, der står uforstående over for, at den vinylbelægning, han udlagde for ca. 2 år siden i forbindelse med renovering af et plejehjem, nu buler op flere steder. Bulerne er tilsyneladende begrænset til et samlingslokale med adgang til det fri, da der ikke ses buler i tilstødende rum, som blev udlagt på samme tidspunkt.
Gulvlæggeren kan fremvise dokumentation på, at fugtforholdene har været i orden ved udlægningen. Bulerne blev konstateret første gang i juni måned. Gulvet har tidligere været udlagt med tæpper, men disse er i forbindelse med en ombygning blevet erstattet med en vinylbelægning.
Efter en besigtigelse af gulvet og en gennemgang af arkitektens projekt- og tegningsmateriale kan det konstateres, at der ikke er installationer i gulvet (gulvet er et terrændæk) eller i dets nærhed, som vil kunne give anledning til fugtophobning/problemer. Der foreligger ikke data for terrænkonstruktionen. Der udtages derfor prøver, som viser følgende opbygning af gulvkonstruktionen:
- Nederst et kapillarbrydende lag på 15 cm bestående af singels
- Et 50-100 mm lecalag
- Ca. 80 mm konstruktionsbeton (20 MPa)
- 3-15 mm cementspartel/mørtel
- Lim
- Vinylbelægning
Instituttet foretager derefter fugtmålinger af såvel den relative fugtighed som det totale fugtindhold i konstruktionen i flere niveauer, således at et fugtprofil over tværsnittet kan optegnes. Der måles samtidig temperaturer i flere niveauer.
Målingerne udføres i både synligt bulede områder og områder uden synlige buler.