Når den sidste vilje bliver bæredygtig
Da bedemand Jørgen Ødegaard blev kontaktet af en kunde med en idé om at gøre bisættelser mere bæredygtige, lød det så spændende, at han greb muligheden og indgik et samarbejde med kunden. Jørgen kunne bidrage med viden inden for sit eget felt - og sammen kunne de videreudvikle på en helt speciel inderkiste lavet af genbrugspapir. En kiste som reducerer CO2-udledning og opfylder forbrugernes stigende behov for at bidrage positivt til den bæredygtige agenda. Også når det gælder den sidste rejse.
Hvad siger kunderne?
Jørgen Ødegaard og kunden etablerer virksomheden Green Goodbye. Idéen er, at inderkisten lægges i en trækiste, som dermed kan anvendes igen. Inderkisten bliver derimod kremeret sammen med den afdøde. Green Goodbye laver den første prototype, men undervejs mangler de sparring på, hvad kunderne mon vil sige til idéen, om det bæredygtige aftryk er konkret nok og om det er i orden at udvikle et nyt og kommercielt produkt til en forholdsvis konservativ branche, hvor følelserne er i højsædet.
Iværksætterforløbet bragte dem videre
”Vi anser ikke os selv som iværksættere, og vi har ingen erfaring med at gå på markedet med et nyt produkt. I vores branche tænker vi naturligvis meget over etik, moral og ordentlighed. Derfor var vi i tvivl om vores idé til en inderkiste med et bæredygtigt formål ville være for grænseoverskridende, være reel nok eller måske udfordre vores kunders følelser i forbindelse med bisættelser for meget”, siger Jørgen Ødegaard og fortæller, at de i den forbindelse kontakter Teknologisk Institut for at få hjælp. Green Goodbye kommer i et forløb med Iværksætterrådgivningen og bliver hjulpet igennem en proces, som sætter retning og giver nye indsigter.
Værdifuld undersøgelse og professionel sparring
”Efter vores forløb hos Teknologisk Institut har vi fået hjælp til en værdifuld markedsundersøgelse. Her er vi blevet klogere på holdningen hos forbrugeren og fået feedback. Analysen viste blandt andet, at forbrugerne generelt er meget positive overfor idéen, men at der skal være et par småjusteringer i forhold til yderkisten. Samtidig har vi fået en rigtig god sparring omkring bæredygtighed, og på hvordan vi kan tænke mere holistisk. Resultatet af den rådgivning har betydet, at vi nu også kigger på den madras, det lagen og den pude vi lægger i kisten med den afdøde. Disse produkter bør også være bæredygtige. Lige nu er vi i gang med at undersøge det nærmere”, fortæller Jørgen Ødegaard. Han har været meget begejstret for forløbet, som udover værdifuld viden også har været et møde med venlighed, forståelse og samarbejdsvillighed fra Teknologisk Instituts side.
Inderkisten fra Green Goodbye er nu sat i produktion. Første leverance kommer i slutningen af 2021. Flere andre bedemænd rundt omkring i Danmark har fået øje på den gode idé. De vil også være med til at opfylde forbrugernes ønske om at gøre deres egne eller pårørendes sidste rejse mere bæredygtig.
Om forløbet med Iværksætterrådgivningen på Teknologisk Institut
Teknologisk Institut giver dig mulighed for at udvikle din virksomhed og produkt gennem målrettede sessions/workshops. Vi har ikke kun fokus på den teknologiske del. Vi giver dig også sparring på andre væsentlige parametre for at du lykkes. F.eks. din forretningsmodel. Vi har mange års erfaring, og vi sætter alle vores faglige centre i spil for at hjælpe dig helt i mål. Hvis du er interesseret i at høre mere om vores iværksætterforløb, kan du ringe til Rune Rex på tlf. 72201153. Du kan også sende din ansøgning nu ved at hente følgende ansøgningsskema, udfylde det og sende det til Rune på rrx@teknologisk.dk. Derefter vil I senest efter 5 arbejdsdage få svar på, om I kan få et skræddersyet forløb hos os. Forløbet er gratis og inkluderer teknisk udvikling, rådgivning og sparring. Iværksætterforløbet hos Teknologisk Institut er finansieret af Otto Bruuns Fond og Nordeas Iværksætterfond.
Læs mere om forløbet her