Gulerødder i kamp mod kræft
Juice bliver nu endnu sundere. Naturfrisk har sammen med Odense Universitetshospital, Syddansk Universitet og Teknologisk Institut udviklet en prototype på en ny juice, der skal bruges til et forskningsprojekt mod kræft.
En særlig sort af gulerødder kan vise sig at blive afgørende i kampen mod særlig tarmkræft. Siden 2003 har forskere på Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet via dyreforsøg undersøgt indholdsstoffer fra gulerødder, som potentielt kan hæmme udviklingen af tarmkræft hos mennesker.
Årligt bliver omkring 3000 danskere ramt af tarmkræft.
Behov for kliniske forsøg
Næste skridt i projektet er at gennemføre kliniske forsøg og søge finansiering til dette. Naturfrisk har derfor med input fra forskningsgruppen udviklet en første prototype på den juice, der skal bruges til kliniske forsøg for at eftervise effekten på mennesker.
— Med prototypen af juicen i hånden er der nu et godt afsæt til at søge hjælp fra fonde til de kliniske forsøg og videre produktudvikling, så vi kan bidrage til den generelle folkesundhed, forklarer lektor Morten Kobæk-Larsen fra Kirurgisk Afdeling på Odense Universitetshospital.
En supergulerod for folkesundheden
Juicen er lavet på en helt særlig sort af gulerødder, der indtil for nyligt ikke blev dyrket i Danmark. Den danske producent, DanRoots, har skaffet frøene hjem og opdyrket gulerødderne. Dermed kunne bryggeriet Ørbæk Bryggeri, som tilhører Naturfrisk, arbejde med den rigtige råvare i udviklingen af prototypen på juicen til de kliniske forsøg.
Hos Naturfrisk er man altid med på innovation og udvikling af nye produkter:
— Det er vigtigt for os, at vi kan være med til at skabe noget banebrydende. Og meget gerne indenfor sundhed eller bæredygtighed. Vi er stolte af, at vores dygtige brygmester Andreas Falkenberg og hans team er lykkedes med at udvikle en velsmagende prototype på så speciel en råvare, siger Tørk Eskild Furhauge, direktør for Naturfrisk Group.
Ud i virkeligheden
De kliniske forsøg vil vise, hvor stor en effekt de aktive stoffer i gulerødderne har på mennesker. Herefter får det først en reel effekt på folkesundheden, når forbrugere tilbydes en nem og attraktiv vej til at indtage dem. Dette forudsat, at der identificeres fonde, som vil støtte forsøgene.
I projektet skal Teknologisk Institut sikre, at de gode indholdsstoffer fra gulerødderne ikke nedbrydes, selv efter at de er blevet bearbejdet til juice eller andre typer fødevarer. De gode stoffer har også en tendens til at give en bitter smag, og stabiliteten over holdbarhedstiden skal sikres.
— Det kræver meget innovation og udvikling, før juicen kommer ud til forbrugeren. Vi kan udvikle og teste forskellige metoder, så de sundhedsfremmende ingredienser f.eks. smagsmaskeres, og så de aktive stoffer bliver frigivet korrekt, fortæller Mia Fiilsøe Falkeborg fra Teknologisk Institut.
Kræft og gulerødderIdeen om gulerødder er langt fra ny blandt forskerne på Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital. De har i de sidste 15 år haft fokus på den orange rodfrugt. Indtil videre er de kommet frem til i laboratorie- og dyreforsøg at gulerødder sænker antallet af kræft-forstadier i dyr med op til 40–80 procent. Men at den høje effekt også kun opnås med gulerodssorter med et højt indhold af de virksomme indholdsstoffer. Der kan faktisk være op til 25 gange så meget i én type gulerod, sammenlignet med en anden. Læs mere om forskningsprojektet på Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet her. |