Demonstration af højtemperaturvarmepumper på forskellige integrationsniveauer
Projektstart februar 2022. Forventes afsluttet juli 2025.
Formål med projektet
Det er helt afgørende, at industrien bliver en del af den grønne omstilling, og kun gennem udvikling og demonstration af nye teknologiske løsninger til procesindustrien vil dette være muligt.
I nærværende projekt skal der udvikles og demonstreres to nye systemløsninger til højtemperaturvarmepumper til industrien – to løsninger som sikrer, at det fremover bliver muligt at omstille store dele af industriens opvarmningsbehov fra fossile brændsler til el.
Udvikling af teknologien inden for højtemperaturvarmepumper betragtes som en nøgleteknologi til at dekarbonisere industrielle processer inden for levering af procesvarme og faciliterer desuden sektorkobling, hvilket vil bidrage til at opnå de ambitiøse danske klimamål.
Mål for projektet
Projektet sigter mod at udvikle og demonstrere to højtemperaturvarmepumpesystemer på forskellige integrationsniveauer.
Varmepumpesystem I integreres i en industriproces til tørring af piller med fiskefoder og demonstreres med en kapacitet på mellem 300 kW og 500 kW. Dette system baseres på en kulbrinte-kaskadeløsning med semihermetiske skruekompressorer.
Varmepumpesystem II integreres på forsyningsniveau til opgradering af varme i et fjernvarmesystem, der kan levere op til 160 °C, og demonstreres med en kapacitet på mellem 1,3 og 1,5 MW. Dette system er et kaskadesystem med butan og damp med nyligt udviklede industrielle skruekompressorer.
De tekniske løsninger suppleres med forskningsaktiviteter, der fokuserer på at analysere fordele ved sektorkobling mellem fjernvarme og levering af procesvarme til industrien.
Projektkonsortiet består af førende eksperter inden for udvikling af højtemperaturvarmepumper fra Danmark, Italien og Sverige.
Aktiviteter
Projektet er opdelt i følgende delopgaver:
- Udvikling af koncepter til højtemperaturvarmepumper på to forskellige integrationsniveauer
- Udvikling, design og fremstilling af demonstrationsenheder og komponenter
- Systemtest og -optimering hos Teknologisk Institut
- Demonstration hos slutbruger
- Analyse af synergier fra sektorkobling med fjernvarme
- Formidling af resultater.
Deltagere
- Teknologisk Institut (Projektleder - Tage Petersen)
- Verdo
- Multikøl og Energi
- SRM
- Frascold
- Carel Nordic
- Energy Solution
- Biomar
- Din Forsyning
- Dansk Fjernvarme
- Aalborg Universitet.
Bevilligede midler
Projektet er støttet af EUDP.