Hvad er energimærkning?

Jannie Guldmann Würtz

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 11 82.

Grøn pære, infografik

Hvad er energimærkning?

Energimærkning

Energimærket viser et produkts energieffektivitet og andre anvendelige egenskaber, som lydniveau og energi- og vandforbrug. Ligeledes viser energimærket, hvor energieffektivt et produkt er på en skala med energiklasser fra mest effektiv til mindst energieffektiv. Hidtil har det været således at skalaen er gået fra A+++, som det mest energieffektive til mindst effektiv, G. Fra 1. marts 2021 vil der komme et nyt energimærke, og skalaen ændres til A, som det mest energieffektive til G, som det mindst effektive. I første omgang implementeres dette for husholdningsprodukter, og senere for andre produkter. Kravene for at komme i de bedste energiklasser bliver meget skrappe, således det er hensigten, at der i starten ikke vil være produkter i de to bedste energiklasser. Vi skal derfor til at vænne os til, at et produkt i energiklasse C er et rigtig godt produkt.

Med energimærkning gør man synligheden af energieffektive produkter på markedet tydeligere for forbrugere og indkøbere. Derved har man mulighed for at vælge produkter med et lavt energiforbrug og lave driftomkostninger, når der skal købes nye produkter.  

Teknologisk Institut og de nye EU-regler

Teknologisk Institut arbejder i et konsortium med at hjælpe Energistyrelsen i forbindelse med nye EU-regler for energieffektivitet og energimærkning. En række fageksperter fra Teknologisk Institut, bl.a. indenfor køleanlæg, varmepumper, vandvarmere, kedler, elmotorer, ventilatorer, emhætter og pumper, er involveret i dette. Ligeledes hjælper Teknologisk Institut NVE, Norge i forbindelse med EU-regulering. Selvom Norge ikke er medlem af EU, skal Norge leve op til EU's krav i henhold til EØS-aftalen mellem Norge og EU.

Når der skal indføres nye regler for energiforbrugende apparater, - eller eksisterende regler skal revideres, vil fageksperterne typisk tilmelde sig som stakeholdere til de studier, der foregår i EU. Fageksperterne hjælper også Energistyrelsen, når de nye regler skal vedtages og implementeres. I den proces inddrages ofte danske producenter og leverandører, og der udarbejdes i mange tilfælde informationsmateriale om nye regler og energimærkningsordninger.

For at hjælpe virksomheder med at få et godt ecodesign system, opbygger Teknologisk Institut ”state of the art” testlaboratorier, hvor man kan teste leverandørernes produkter og foretage akkrediterede test. Herved kan energieffektivitet og energiklasse bestemmes. Teknologisk Institut hjælper ofte med at forbedre produkterne, så de f.eks. kan opnå en bedre energiklasse og derved få et bedre energimærke. Derudover hjælper Teknologisk Institut virksomheder med at få indblik i nye regler og mærkningsordninger, så de selv kan vurdere, hvad man skal gøre for at udvikle og promovere energieffektive produkter.

Har du spørgsmål til, hvordan vi kan hjælpe dig og din virksomhed, så kontakt Christian Holm Christiansen eller Per Henrik Pedersen 

Vil du vide mere om energimærkningen?

Læs mere om energimærkning og produkterne, der er underlagt reglerne, på Energistyrelsens og EU Kommissionens (DG Energy) hjemmeside
Læs mere om energikrav på Energistyrelsens hjemmeside.

Download e-bog