Industriel 3D-print | Gode råd
3 min.
Skræddersyede kundeløsninger, logistiske udfordringer, samt digitalisering af produktionskæden stiller nye krav til fremtidens produktionsmetoder. Industriel fremstilling med 3D-print indeholder en række fordele inden for design, produktionstid og pris, som passer til kundernes stigende krav om fleksible produkter og korte deadlines.
Med 3D-printmaskinerne kan man i princippet fremstille alt, hvad der kan tegnes i en computer. Emnerne opbygges lag på lag af det ønskede materiale i maskinen - fx ved at smelte eller svejse tynde lag af pulver eller ved at hærde væske ved hjælp af laserlys.
En analyse* viser, at mange danske virksomheder overser 3D-print som metode i deres produktion og derfor går glip af de fordele som denne produktionsteknik indeholder. Men med en aktiv indsats kan de fleste virksomheder få succes med at inkludere 3D-print i deres produktion.
Find potentialet i 3D-print
Der er flere ting, der skal tages med i overvejelserne, når man skal vurdere potentialet i 3D-print. For at kunne lave en konkret vurdering af, om det er kosteffektivt at kaste sig ud i 3D-print, kræver det, at der kigges på hele virksomhedens værdikæde. Det kan virke diffust og uhåndgribeligt. Derfor anbefaler vi, at virksomheder først og fremmest får indsamlet viden og erfaringer i det små, samt går i gang med en potentialeafklaring, der afdækker de muligheder den enkelte virksomhed har og vurderer, hvordan man kommer i gang med 3D-print.
Vil du i gang med 3D-print, så findes der desværre ikke en magisk formel, der præcist kan beregne, hvornår det kan betale sig at 3D-printe frem for at anvende konventionel fremstilling. Men 3D-printere er blevet så udviklede, at de nu rentabelt kan indgå direkte i industriel fremstilling, i produktion af små serier eller til at lave hurtigere prototyper.
- Landene omkring os investerer massivt i 3D-print i forventning om at kunne skabe indtjening og nye arbejdspladser i den industrielle sektor, siger centerchef Jeppe Byskov, Teknologisk Institut.
Vi anbefaler derfor, at du starter ud med at få viden. Det er klart den største flaskehals for at komme i gang med 3D-print, det ser vi alle steder. Det betyder, at tendensen går mod først og fremmest at sikre større viden på området. Det er i større grad viden end teknologien, der begrænser mange virksomheder i at komme i gang.
Viden om 3D-print kan indsamles flere steder fra. Gavnlig viden kan også opbygges i virksomheden ved at købe en billig 3D-printer, som I kan bruge til at gøre jeres første erfaringer. En billig maskine kan give uvurderlige insights og idéer, men den har sine begrænsninger. Her er lokale service providers næste skridt til at tilegne sig viden. De kender markedet inden for 3D-print internationalt såvel som herhjemme, og kan fungere som uvildige sparringspartnere på alt fra produktion til maskinindkøb. Hos de lokale service providers kan du få mulighed for at prøve flere ting af på større maskiner og få indsigt i, hvilke muligheder og barrierer der er i 3D-print i forhold til dit behov.
3D-print kræver et sats
Det kræver, at virksomhederne er klar til at tage en satsning, hvis man vil i gang med 3D-print. Vi oplever til gengæld sjældent, at virksomheder stopper med at anvende teknologien, når de først er kommet i gang. Så er du først trådt over tærsklen, er det klart vejen frem!
Derfor kræver det også et ledelsesmæssigt fokus. Først og fremmest handler det om at få ledelsen med, men det kræver, at alle tre niveauer opkvalificeres; ledelsesniveau, teknisk-/udviklingsniveau og det operationelle niveau.
4 gode råd om 3D-print
|
Vil du vide mere?
På Teknologisk Institut har vi 30 års erfaring med 3D-print, og vi printer i både metal og plastic for en lang række kunder, ligesom vi råder over Danmarks eneste center for Industriel 3D-print. Det har givet os et unikt indblik i teknologiens mange anvendelsesmuligheder - og dem vil vi naturligvis gerne dele.
Kilde: Rapporten 3D-print potentiale i danske virksomheder (www.teknologisk.dk/36654)