Insekt KBH og Teknologisk Institut indgår samarbejde
De to parter skal sammen optimere pulveregenskaberne af insektpulveret i den innovative juice FEMTEN fårekyllinger.
Insekter som fødevarer er i sin spæde start i Danmark, men en lille håndfuld virksomheder arbejder for, at danskerne tager insekterne til sig. Én af disse er Insekt KBH, som producerer juice og saft tilsat insekter. Fårekyllinger er rige i vitamin B12, og juicen FEMTEN fårekyllinger bidrager dermed til den daglige indtagelse af vitaminet. Juicen er således et eksempel på, at insekter ikke alene bruges som en kilde til protein men også har andre sundhedsmæssige fordele.
Optimering af pulver fra fårekyllinger
Fårekyllingerne tilsættes juicen i form af pulver. Disse pulvere er ikke optimereret til juice eller flydende systemer og indeholder en række stoffer, der er uopløselige i vand. Under opbevaring kan juicen derfor få et lille bundfald eller skifte farve.
Samarbejdet mellem Insekt KBH og Teknologisk Institut skal derfor identificere, hvordan insekterne bedst forarbejdes, så mængden af synligt bundfald og farveskifte mindskes. Sammen vil vi se på teknologier til produktion af pulver eller pasta, der bedst muligt blandes ind i juicen, samt teknologier til at holde pulveret flydende.
Jakob Lewin Rukov er en af stifterne bag Insekt KBH, og han har et helt klart billede af, hvad denne optimering vil tilføre virksomheden:
- Vi er meget tilfredse med insektjuicen, og den er blevet godt modtaget af forbrugerne. Men det ville give os store fordele, hvis insektpulveret var fremstillet via en teknologi specifikt egnet til juice. Der mangler simpelthen viden om, hvordan pulveret opfører sig i suspension og dens opløselighed, forklarer Jakob Lewin Rukov.
- Vores kerneforretning er juice og saft tilsat insekter. Får vi løst dette, har vi formatet til at udvide vores portefølje uden tekniske forhindringer, fortsætter Jakob Levin Rukov.
Teknologisk Institut som one-stop teknisk rådgiver
Som virksomhed er det en fordel at bygge et partnerskab op med en vidensleverandør, der kan hjælpe på flere fronter.
- Vi valgte samarbejdet med Teknologisk Institut, fordi de i forvejen havde markeret sig på området omkring insekter. Når de også har kompetencer indenfor analyse og optimering af pulvere, var det nærliggende at vælge Teknologisk Institut. Vi ser dem som vores one-stop leverandør, siger Jakob Lewin Rukov.
Det er specialist Thomas Petersen fra Teknologisk Institut, som skal bistå Insekt KBH i arbejdet. ”Karakterisering og optimering af pulver er en af vores kernekompetencer, og vi har alt det nyeste udstyr til at processere og analysere pulver. Det er teknologier som spray- og frysetørring, indkapsling og agglomerering, der kunne være i spil her. Vi ser frem til at finde den bedst tænkelige løsning til Insekt KBH,” fortæller Thomas Petersen.
Samarbejdet er støttet af InnoBooster ordningen under Innovationsfonden.