7 gode råd til IT-sikkerhed

Malene  Kjærsgaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 25 23.

Har du styr på din IT-sikkerhed? I det moderne vidensamfund opbevarer vi en stor del af virksomhedens følsomme data i computersystemer. Data kan være netop det, som holder din virksomhed konkurrencedygtig, hvorofr IT-sikkerhed er mindst lige så vigtig som

7 gode råd til IT-sikkerhed

4 min.

Har du styr på din IT-sikkerhed? I det moderne vidensamfund opbevarer vi en stor del af virksomhedens følsomme data i computersystemer. Data kan være netop det, som holder din virksomhed konkurrencedygtig, derfor er IT-sikkerhed mindst lige så vigtig som inventar og medarbejdere. Hvorfor du bør rette lige så stor opmærksomhed på den som på resten.

Antallet af hackere er stigende, og de er blevet mere snedige. I takt med dette stiger indbrud, angreb og netsvindel løbende, derfor er det vigtigt, at du har styr på, hvordan din virksomhed anvender IT.

Her er 7 gode råd til IT-sikkerhed:

Grafik

1. Dine IT-systemer bør altid være opdaterede

Hackere og andre kriminelle ved præcis, hvordan de skal udnytte det, hvis din virksomheds styresystemer er sårbare. Sørg derfor altid for, at både dine styresystemer og øvrige programmer jævnligt bliver opdateret, da det minimerer sårbarheden. I de fleste programmer er der mulighed for at slå en automatisk opdatering til.

Foruden den løbende opdatering bør du sørge for, at I kun installerer programmer, som din virksomhed har behov for, så der ikke skal foretages unødvendige opdateringer. Lav derfor en jævnlig gennemgang af de installerede programmer for at tjekke, om der skulle være nogle, I ikke længere har brug for.

Derudover bør I aldrig anvende software, som ikke længere supporteres af leverandøren.

2. Installering af sikkerhedspakke er en nødvendighed

Alle virksomhedens pc’er bør have en sikkerhedspakke installeret, som indeholder følgende:

  • En firewall
  • Et antivirusprogram
  • Et spamfilter
  • Et phisingfilter

Opdater derefter løbende sikkerhedspakken for optimal beskyttelse – gerne dagligt og automatisk. For større virksomheder med mange pc’er er en centralløsning den bedste løsning. Dertil bør der løbende foretages en totalscanning af harddisken.

3. Sikkerhedsniveauaet i din browser skal indstilles

Hver gang filer, programmer og informationer overføres til computeren, er det en god idé at indstille browseren til at spørge om tilladelse. På den måde installeres der ikke noget uønsket. Hver pc’s administratorrettigheder bør tilknyttes den enkelte bruger af pc’en.

4. Slå kryptering til på din virksomheds trådløse netværk

Hackere udnytter gerne hvis virksomheders netværk er åbne for selv at undgå at blive mistænkt. Så hvis du ikke ønsker, at andre end du og dine ansatte har adgang til jeres netværk - og jeres ressourcer for den sags skyld, kan en kryptering forhindre dette. WPA2-kryptering kan fx anbefales. Du sikrer bedst netværket ved at give dette et anonymt navn og dertil en krypteringsnøgle, som er svær at gennemskue.

5. Gode og sikre kodeord er ikke uden betydning

Kodeord er ligeledes med til at beskytte din virksomheds netværk, ressourcer og fortrolige oplysninger. Sørg derfor altid for at anvende et langt kodeord gerne over 8 cifre. Du opnår størst sikkerhed, når adgangskoder er en kombination af både store og små bogstaver, tal og symboler.

De bedste kodeord er dem, der består af en sekvens af tilfældige bogstaver og tal, som kan huskes uden, at du skriver dem ned. Det mest gennemskuelige kodeord er dem, du kan slå op i en ordbog.

For at øge sikkerheden lidt ekstra, bør du skifte dine kodeord og adgangskoder regelmæssigt.

6. Udvis sikker adfærd på internettet

Du og dine ansatte bør altid forholde jer kritisk, når I foretager jer følgende:

  • Besøger hjemmesider
  • Installerer programmer
  • Modtager e-mails

Dertil skal I altid være ekstra opmærksomme over for følgende:

  • Chat
  • Instant messaging
  • Vedhæftede filer og links
  • Sociale netværk
  • Falske hjemmesider

Åben aldrig mails om lottogevinster eller andre tilbud, som virker for godt til at være sandt. Spamfilteret fanger desværre ikke alle uønskede mails - hvis du er i tvivl, så slet dem.

7. Tag altid en sikkerhedskopi af virksomhedens vigtigste data

Nogle informationer kan være altafgørende for en virksomheds økonomi, troværdighed og fremrettet overlevelse hvis de slipper ud eller hvis man mister dem. Det kan være oplysninger såsom personaleoplysninger, patenter eller økonomisystemet. Sørg derfor altid for at tage backup, og tjek altid, at denne virker. 

Vil du vide mere? 

Teknologisk Institut tilbyder en lang rækker kurser inden for IT-sikkerhed.