
10 tips til bedre brugervenlighed
3 min.
Hvad ville dine brugere sige om din hjemmeside, app eller produkt? Brugervenlighed kan ofte blive glemt, men det er noget af det vigtigste, når du skal udvikle et nyt produkt eller tjeneste. Men hvordan sikrer du dig, at dit produkt møder slutbrugerens behov og forventninger? Designere og eksperter inden for brugervenlighed benytter typisk en tjekliste til at måle, hvor let eller svært det er at anvende fx en hjemmeside – også kaldet heuristisk evaluering. Læs med i denne artikel og få 8 tips til at sikre brugervenligheden.
Hvad er brugervenlighed?
Brugervenlighed er et begreb, der beskriver den oplevelse, man som bruger har med et produkt eller en tjeneste. Det refererer typisk til, hvor nemt det er at benytte fx en hjemmeside, en app eller andet.
Brugervenlighed kan handle om alt lige fra opsætning, altså om det er nemt at finde de informationer, man søger, til interaktionen med forskellige knapper eller medier, til hvor hurtigt de forskellige ting loader, eller hvordan hjemmesiden er tilpasset forskellige formater. Brugervenlighed dækker altså over en samlet betegnelse for fx din hjemmesides eller apps funktionalitet og tilgængelighed.
Hvorfor er brugervenlighed vigtigt?
Brugervenligheden er enormt vigtig for dit produkt eller tjeneste. En høj grad af brugervenlighed sikrer tilfredse brugere, hvilket kan føre til bedre konverteringsrater. Omvendt vil lav brugervenlighed betyde, at dine besøgende ikke får en særlig god oplevelse, det kan skabe frustration og i sidste ende kan det koste jer potentielle kunder, da brugerne kan ende med at fravælge din virksomhed, organisation eller institution til fordel for andre. Ingen af os kan lide at spilde vores tid, så hvis ikke det er let at komme omkring eller finde de informationer, man søger, vil man være tilbøjelig til at søge videre andre steder.
Men hvor starter du henne? Vi har samlet et udpluk fra den førnævnte tjekliste, som du kan evaluere dit eget produkts brugervenlighed ud fra.
1. Husker du at holde det simpelt?
Undgå oplysninger, der er irrelevante eller sjældent nødvendige. Vis kun tekst og visuelle elementer, der skal være der – ikke mere, ikke mindre. Hver ekstra ting konkurrerer om dine brugeres opmærksomhed. Jo flere elementer du inddrager, jo større vil datamængden, som der skal behandles, også være. Og en større datamængde kan påvirke indlæsningstiden, og hvor intuitiv hjemmesiden er at benytte.
2. Er brugerne informeret?
Giv feedback, når noget ændrer sig. Det kan f.eks. være et ikon, der lyser op eller en tekst, der fortæller besøgende, at deres handling var succesfuld. Sørg altid for, at brugerne får den relevante information, som de har brug for, så de ikke efterlades med tvivl. Hvis der f.eks. opstår problemer i forbindelse med placeringen af en ordre, skal det oplyses, hvad der mangler, eller hvor udfordringen er opstået.
3. Taler du deres sprog?
Brug ord og sætninger, der er velkendt for dit publikum, og undgå intern jargon, som kun få forstår. Undlad også at bruge alt for tekniske termer eller for indviklede formuleringer. Pas på med, hvor meget du antager, at dine besøgende forstår din hjemmeside, produkt eller forretning. Sørg for, at alt er tydeligt og nemt at navigere i.
4. Sørger du for, at de besøgende ikke skal huske ting?
Gør handlinger og muligheder synlige for besøgende, så de ikke behøver at huske ting fra et punkt til et andet. De fleste mennesker distraheres let, det er svært at holde deres opmærksomhed i længere tid, og de er væsentligt mindre investerede i din hjemmeside, end du måske håber. Sørg for, at de ikke behøver tænke for meget. Det er derfor altid en god idé at have synlige CTA-knapper, der er nemme at afkode.
5. Giver du kontrol og frihed til at udforske?
Er det nemt at finde ting? Det er vigtigt at have en intuitiv tjeneste eller et intuitivt produkt hvor væsentlige informationer er synlige, og hvor det er nemt at navigere rundt. Hvis brugeren laver en fejl, skal du sørge for, at det er nemt at gå tilbage, starte forfra eller fortsætte på en anden måde.
6. Hjælper du besøgende med at undgå fejl?
Et gennemtænkt design bør forhindre problemer i at opstå. Derfor bør produktet sørge for, at brugerne finder det, de søger, at man fanger fejl, når de opstår, og at man undgår unødig kompleksitet. Det kan f.eks. være at sørge for, at designet er ensartet, og at der er en form for struktur.
7. Er det nemt at finde hjælp?
Nogle gange kan det være nødvendigt at yde hjælp eller kundesupport. Sørg for, at disse ressourcer er nemme at finde, læse sig til eller søge frem. Det kan for eksempel være nødvendigt at yde en form for kundesupport, hvis du tilbyder produkter eller services, så besøgende kan få afklaring på deres spørgsmål. Hvis du har en fysisk lokation, kan du også tilføje adressen og et integreret Google Map på hjemmesiden, der viser, hvor du holder til.
8. Vokser din hjemmeside med dine besøgende?
Din hjemmeside skal være nem for nye og nybegyndere, men også skalere for at fremskynde oplevelsen for ekspertbrugere – ideelt set på måder, der er usynlige for de nye brugere. En fleksibel hjemmeside kan tilpasses nye teknologier og markedstendenser, så den dermed kan skaleres op eller ned efter behov.
9. Holder du hjemmesiden opdateret?
Der opstår løbende behov for opdateringer på hjemmesiden. Det kan være, at der er behov for nye informationer, som er mere aktuelle, men det kan også være sådan noget som at fjerne links, der ikke virker. Der findes ikke meget, der er mere frustrerende, end hvis man har links, der ikke fører nogen vegne.
10. Husker du at teste løbende?
Det er altid en god idé at teste ting løbende for at finde ud af, hvad der fungerer bedst. Der findes flere relevante værktøjer, der hjælper dig med at forstå, hvordan brugerne interagerer med hjemmesiden. Google Analytics giver dig f.eks. en dyb indsigt i din hjemmesides performance, som kan danne grundlag for nye tiltag. Det er også en god idé at søge feedback direkte fra brugerne, da de jo er målgruppen.
Hjælp til jeres brugervenlighed
Ovennævnte forslag vil hjælpe dine besøgende på din hjemmeside, hvilket resulterer i en bedre brugeroplevelse. Gladere kunder vil have en tendens til at bruge mere tid på at engagere sig med hjemmesiden, hvilket vil hjælpe dig med at komme tættere på dine forretningsmål.
Vil du vide mere?
Lær mere om brugervenlighed med et kursus hos Teknologisk Institut inden for Web usability.