Adfærdsdesign – sådan påvirker du valg og skaber positive forandringer

Kursusadministration

Kontakt os

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 30 00.

Billede af man, der bliver skubbet i en retning

Adfærdsdesign – sådan påvirker du valg og skaber positive forandringer

5 min.

Hver dag foretager vi tusindvis af valg uden at tænke meget nærmere over det. Alt fra om vi tager bilen eller toget på arbejde, hvilke varer vi vælger i supermarkedet, eller om vi sorterer vores affald eller ej. Men hvad hvis små gennemtænkte ændringer i vores omgivelser kunne hjælpe os med at tage de bedste beslutninger. Både for vores eget og samfundets bedste. Det kan vi med adfærdsdesign. I denne artikel forklarer vi mere om, hvad adfærdsdesign går ud på, og hvordan det kan bruges til at påvirke menneskers valg, både i det store og det små.

Hvad er adfærdsdesign?

Adfærdsdesign er en tilgang, der anvender indsigter fra adfærdspsykologi og adfærdsøkonomi til at udvikle løsninger, der påvirker menneskers beslutninger og handlinger i en ønsket retning. Det handler om at designe produkter, services, politikker eller miljøer, der tager højde for, hvordan mennesker reelt træffer beslutninger - og ikke hvordan man rationelt set burde træffe beslutninger. 

Længe har man tænkt, at hvis en person har den rette viden og de rette muligheder, så vil vedkommende tage det mest hensigtsmæssige valg. Men det er ikke sådan, det hænger sammen. En stor del af menneskers adfærd kommer nemlig ikke indefra gennem bevidste beslutninger, men er i virkeligheden meget mere påvirket af omverdenen rundt om os.

Med adfærdsdesign forsøger vi at forstå menneskers valg og adfærd og bruge den viden til at designe løsninger, der gør det lettere at træffe bedre beslutninger - både for individet selv, en organisation eller samfundet. Uanset om man ønsker at fremme bæredygtig adfærd eller at forbedre folks sundhed, så er adfærdsdesign blevet et afgørende værktøj i mange brancher.

Brug adfærdsdesign og nudging til at påvirke menneskers valg og handlinger

De fleste mennesker vil gerne gøre det rigtige. Tage de valg, der er mest hensigtsmæssige for dem selv, fællesskabet og planeten. Men i praksis er det ikke altid så nemt for os mennesker at tage de mest hensigtsmæssige valg. Ofte ender vi med at gøre det, der virker nemmest i øjeblikket. Med adfærdsdesign kan man kortlægge menneskers adfærd og bruge forskellige redskaber til at hjælpe folk med at tage de rigtige beslutninger. 

Der findes flere eksempler på adfærdsdesign, som forsøger at påvirke vores valg fx i det offentlige rum. Vi kender alle fodsporene, der følger én hen til nærmeste skraldespand. Eller når kantiner bruger mindre tallerkener i frokostbuffeten for at få folk til at tage mindre portioner og mindske madspild. Det er begge eksempler på adfærdsdesign, hvor der er gjort en indsats for at fremme specifikke valg eller handlinger. Der er flere redskaber at gøre brug af inden for adfærdsdesign, og et af de mere kendte er nudging.

Hvad er nudging?

Nudging er et redskab eller en teknik, som adfærdsdesigneren kan gøre brug af, når de skal hjælpe folk til at tage de ”rigtige” beslutninger. Med nudging laver man en ændring i måden, valg præsenteres på, som påvirker adfærd på en forudsigelig måde. Uden at begrænse valgmulighederne eller tvinge nogen til noget, giver man blot et ”kærligt puf” i den rigtige retning.

Eksempler på nudging på en arbejdsplads kunne fx være at placere frugtkurven let tilgængelig for medarbejderne, for at gøre det nemmere for den enkelte medarbejder at spise et stykke frugt fremfor slik eller chokolade, når sukkertrangen melder sig. Eller at sætte printerens standardindstilling til at printe dobbeltsidet, så det bliver nemmere for medarbejderne at spare på papiret, uden det kræver mere af dem. 

Hvem kan bruge adfærdsdesign?

Adfærdsdesign kan bruges til mange forskellige ting på tværs af brancher og organisationer. Eksempler kunne være at fremme rygestop, affaldssortering, sundere spisevaner. Men det bliver også brugt flittigt i markedsføring for at få folk til at købe et specifikt produkt.

Derudover kan ledere gøre brug af adfærdsdesign til at lede sine medarbejdere gennem forandringer, for at skabe motivation og meget mere. Dette kaldes adfærdsledelse, og det er de senere år blevet et populært redskab for ledere, der ønsker at bevæge sig væk fra de mere traditionelle ledelsesmetoder og bruge en mere moderne tilgang til ledelse.

Hvad er adfærdsledelse?

Adfærdsledelse anvender indsigter fra adfærdspsykologi og adfærdsøkonomi specifikt i en ledelseskontekst. I stedet for at stole på traditionelle ledelsesværktøjer som regler, kontrol og økonomiske incitamenter alene, arbejder adfærdsledelse med at designe kontekster og processer, der tager højde for menneskers faktiske beslutningsprocesser. Med adfærdsledelse arbejder man for at designe arbejdsmiljøer, hvor medarbejdere naturligt træffer beslutninger, der gavner både dem selv og organisationen.

Det kan for eksempel være at omstrukturere mødeformater for at undgå gruppetænkning, designe feedback-systemer, der fremmer læring frem for forsvar, eller implementere anerkendelsespraksisser, der styrker motivation og engagement. Ligesom med adfærdsdesign handler adfærdsledelse ikke om at manipulere sine medarbejdere, men nærmere om at skabe rammer, hvor det bliver lettere for medarbejdere at træffe gode beslutninger og handle i overensstemmelse med både egne og organisationens mål.

Tag på kursus inden for adfærdsdesign, adfærdsledelse og nudging

På Teknologisk Institut tilbyder vi flere forskellige kurser inden for adfærdsdesign, adfærdsledelse og nudging. Vores kurser giver dig en solid teoretisk forståelse kombineret med praktiske værktøjer, du kan implementere med det samme i din organisation.

På kurserne lærer du bl.a. om de videnskabelige teorier bag adfærdsdesign, adfærdsøkonomi, nudging og adfærdsledelse. Du får indsigt i, hvordan mennesker reelt træffer beslutninger, og du får værktøjer til at påvirke personers adfærd og skabe målbare resultater. 

Bliv undervist af nogle af de dygtigste eksperter med dokumenteret erfaring fra både offentlige og private organisationer. Vores undervisere kombinerer akademisk viden med praktisk erfaring fra virkelige projekter og kan derfor give dig indsigt i både teoretiske principper og praktiske udfordringer ved implementering. Uanset om du arbejder med kommunikation, ledelse, projektarbejde, bæredygtighed eller sundhedsfremme, vil vores kurser give dig kompetencer, der skaber værdi fra dag ét. 

Se vores kursusoversigt, og find det kursus, der passer til netop dine behov og ambitioner.

Du er også velkommen til at kontakte os på 72 20 30 00, hvis du har spørgsmål eller brug for vejledning til at finde det rigtige kursus.