Bæredygtig ledelse

Kursusadministration

Kontakt os

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 30 00.

Billede af klodser med bæredygtighedsikon, hvor en hånd sætter den manglende klods.

Bæredygtig ledelse

Hvordan sikrer du, at din ledelsesstil er effektiv, ikke bare lige nu og her, men også om en måned, et år og om 10 år? Svaret ligger i at skabe en bæredygtig ledelsesstil, hvor du ikke bare bruger af dine medarbejderes ressourcer, men samtidig udvikler dem og fylder dem op med ny energi. 

Men hvad har bæredygtighed dog at gøre med ledelse, tænker du måske?

En hel del faktisk! Læs med, når vi gennemgår, hvordan bæredygtig ledelse kan sikre, at du og dine medarbejdere kan holde til at arbejde i mange år.

Hvad er bæredygtig ledelse? 

Bæredygtighed drejer sig helt grundlæggende om at udnytte klodens ressourcer på den bedst mulige måde - og dermed ikke bruge flere ressourcer, end vi har til rådighed. Det samme gælder inden for ledelse. Medarbejderne skal ikke bruge flere ressourcer på jobbet, end de har til rådighed. Og det er en del af lederens ansvar at sørge for, at dette ikke sker. For selvom det nok er de færreste ledere, der ønsker at opbruge og dræne deres medarbejdere, så sker det alligevel i mange organisationer. Og det er ikke bæredygtigt i længden.

Bæredygtig ledelse handler altså bl.a. om, at man ikke skal se sine medarbejdere som en evig ressource, man kan blive ved med at tappe fra, men nærmere se det som et kredsløb, hvor der også skal fyldes op igen, så vi ikke løber tør. Hvis arbejdspladsen over en længere periode opbruger medarbejdernes ressourcer i løbet af arbejdsugen i en sådan grad, at der ikke er flere ressourcer tilbage om fredagen, så kan de i værste fald begynde at opleve symptomer på stress og udbrændthed. Det er ikke bæredygtigt, og det kan blive en dyr affære både for medarbejderen og arbejdspladsen på flere planer. 

Underviser og leder Mogens Fog forklarer det sådan her: ”Vi har et billede af medarbejdere, som en ressource, der bliver afladet i løbet af arbejdsugen, og så bliver de forhåbentlig genopladet i løbet af weekenden. Men som ledere skal vi putte energi, motivation, engagement og trivsel ind i medarbejdere, så de også bliver opladet af at komme på arbejde. De er ikke en ressource, der kan vrides for energi i et år, indtil de er så drænede, at de søger nyt arbejde og stopper. Det er ikke bæredygtigt. Som ledere skal vi opbygge medarbejdere i stedet for at opbruge dem. Vi skal udvikle vores medarbejdere fremfor at udnytte deres ressourcer.” 

Men hvordan gør man så det i praksis? Et sted, du kan starte, er ved at se på jeres målsætninger og opgaver med medarbejdernes briller. 

Sørg for at jeres mål giver mening

Som medarbejder søger man efter mening i sine daglige mål og opgaver. Hvis opgaverne er meningsløse, kan det føre til udbrændthed hos medarbejderne. Og her er der ikke nødvendigvis tale om mening på den helt store klinge, såsom at forandre verden til et bedre sted. Det handler mere om, at de skal forstå meningen med, hvorfor vi gør, som vi gør. Og det kan variere fra person til person. For selvom målene giver fin mening for dig som leder, er det ikke sikkert, at det forholder sig sådan for dine medarbejdere.

Som leder har man, ifølge Mogens Fog, et medansvar i forhold til at hjælpe medarbejderen med at finde meningen med de daglige arbejdsopgaver. Sørg derfor for at formidle mening i de opgaver, du gerne vil have medarbejderne til at levere på: ”Det er ikke godt nok bare at udstikke mål til sine medarbejdere, uden at filtrere og oversætte dem på en måde, der giver mening for den enkelte. Og det er en af de vigtigste discipliner, når vi taler bæredygtig ledelse: Kan jeg formidle mening i de opgaver, jeg gerne vil have medarbejderne til at levere på?”

Hvis du ønsker at anlægge dig en bæredygtig ledelsesstil, er det altså et oplagt sted at starte, at du undersøger, hvorvidt opgaverne giver mening for den enkelte medarbejder. Så du sikrer dig, at de ikke bliver drænet, men rent faktisk også får energi af at gå på arbejde. Og husk, at det, der giver mening for dig, ikke nødvendigvis giver samme mening for dine medarbejdere. 

Få hjælp til bæredygtig ledelsesstil - brug meningstesten!

Er du i tvivl om jeres mål giver mening for medarbejderne? Så kan du gøre brug af meningstesten. Tag fx og start med jeres to vigtigste målsætninger, og undersøg om det giver mening for hver enkelt medarbejder. Åben op for en dialog, hvor I kan tale om, hvorvidt målene giver mening. Målet er herefter at sikre, at hver enkelt medarbejder kan se mening i målene og de opgaver, der relaterer sig dertil. Det kan nemlig være drænende, hvis de skal bidrage med opgaver, som de ikke kan se mening i. 

Vil du vide mere om ledelse?

Teknologisk Institut har et stort udbud af kurser og uddannelser for ledere. Hvad end du er ny i lederrollen og har brug for værktøjer og viden til at håndtere din nye rolle, eller om du er en garvet leder, der har brug for nyt perspektiv, så har vi noget for dig. Læs mere eller kontakt os på 72 20 30 00.