CASE | Talenter bliver bygget hos eurodan-huse
6 min.
Typehus-firmaet eurodan-huse har gennemført kurset ”Young Guns” gennem Teknologisk Institut for at give unge, talentfulde nøglemedarbejdere kompetencer til at tackle forandringer, forhandlinger, konflikter og præsentation.
Der er stor travlhed i byggeriet, og det gælder også for eurodan-huse, der er et danskejet familieforetagende og en af landets absolut største typehusproducenter. Væksten hos den sønderjyske husbygger mærkes også på medarbejdersiden, hvor det er gået rigtig stærkt i de seneste år. I dag har firmaet mere end 300 medarbejdere fordelt på afdelinger rundt omkring i landet.
På et uddannelsesforløb for udvalgte unge talenter er medarbejdergruppen både blevet rystet sammen og har individuelt fået sat fokus på egen adfærd, effektivitet, kommunikation og personlig gennemslagskraft for at øge evnen til at udnytte sit personlige potentiale til fulde.
Fokus på værdierne
Thomas Dahl er administrerende direktør for eurodan-huse, og han driver i dag firmaet sammen med sin bror, Rasmus Dahl, som er direktør og står for driften. Brødrene er vokset op med firmaet, som deres far etablerede i 1978, og det er vigtigt for dem at føre livsværket og værdierne videre.
– Kursusdeltagerne får gennem forløbet et klart billede af egne muligheder for udvikling og karriere, ligesom de får en forståelse for eurodan-huses værdier og vision. De opnår både indsigt i egne værdier, og de får kvalificeret deres forståelse for, hvordan de bedst kan understøtte virksomhedens værdier og strategi, som vi kalder vores fundament, for at kunne udfylde deres roller som ambassadører for eurodan-huse, forklarer Thomas Dahl.
Thomas Dahl deltager som observatør på kursusforløbene, og Rasmus Dahl og udviklingschef Thomas Thrane Larsen byder også ind for at understøtte kursusdeltagernes udbytte og udvikling undervejs.
– Det giver en fortrolighed, at vi kan snakke sammen om indholdet på kurset, også når vi kommer hjem til hverdagen. Vi ønsker at samle medarbejderne på kryds og tværs af vores organisation og funktioner. Vi er spredt over hele Danmark og er bevidste om, at for at få en stærk kultur, så skal vi arbejde med den. Grundlæggende skal vi rumme mange forskellige mennesker for at have en stærk og solid virksomhed – både kulturbærere, folk med ambitioner, nogle med et ønske om at blive specialist og andre med lederambitioner, siger Thomas Dahl.
Talenter og det lærte bliver fastholdt
Navnet ”Young Guns” vidner også om, at det er et særligt tilrettelagt uddannelsesforløb for de yngre medarbejdere for at fastholde og tiltrække dem til firmaet i en konkurrencepræget branche, hvor medarbejderne er eftertragtede.
– Tanken om uddannelsesforløbet opstod, fordi vi har mange unge medarbejdere, som vi gerne vil bygge kompetencer på for at sikre, at de bliver i virksomheden i mange år. Det er vigtigt for os, at vi har dygtige medarbejdere, og en af måderne er at give dem kompetencer for at sikre, at de har en sjov hverdag, hvor de er med til at skabe resultater. Derfor kom vi på idéen om at udvikle individet i stedet for kun at udvikle lederkompetencer, uddyber Thomas.
Holdstørrelsen på kun ti deltagere har ifølge Thomas Dahl givet en stor ægthed, indlevelse og fortrolighed på holdet, som han tydeligt mærker er til stor gavn for dem efterfølgende.
– Efter kurset har de brugt hinanden til sparring, og på den måde er de blevet bundet tættere sammen. Kurset har også styrket de sociale bånd, selvom det i perioder har været besværliggjort af Corona-restriktioner. Til gengæld indførte vi virtuelle opfølgninger med kursusholderne, og det har faktisk været en effektiv måde at fastholde det lærte mellem kursusgangene, så den nyerhvervede viden ikke er blevet glemt i en travl dagligdag. Det har givet et godt boost og fungeret glimrende som en effektiv opsamling, fortæller Thomas.
Medarbejderne bliver klogere på sig selv
Der hersker ingen tvivl hos Thomas Dahl om, at medarbejderne er blevet endnu mere talentfulde, og det gælder særligt i forhold til deres evne til at være klogere på sig selv:
– Kurset har lært deltagerne en hel del om deres egen adfærd og kommunikation, og den bevidsthed har skærpet deres forståelse for, hvordan de som rollemodeller kan præge de øvrige medarbejdere i en positiv retning. De er blevet bevidste om, at det ikke kun handler om, hvad de siger, men også hvad de signalerer gennem deres kropssprog, forklarer Thomas.
I undervisningen har deltagerne vekslet mellem teoretisk undervisning og praktiske øvelser, hvor de blandt andet gennem rollespil har trænet deres evner til at håndtere svære og realistiske situationer, som de møder i deres hverdag i eurodan-huse.
De har trænet deres evner til at præsentere, forhandle og løse konflikter i forhold til forskellige persontyper. Det hjælper dem rigtig meget i samarbejdet med de mange typer af ansatte i firmaet med forskellige niveauer af viden, erfaring og kompetencer. Jeg vil sige, at jeg efter kurset har oplevet en klar forbedring af kommunikation på tværs af organisationen, uddyber Thomas.
Tilpasset kursusindhold giver udbytte
På baggrund af det første kursusforløb blev undervisningsindholdet justeret til eurodan-huses forventninger til andet forløb, og det er ifølge Thomas Dahl en af fordelene ved at vælge Teknologisk Institut som uddannelsessted:
– Kurset er skræddersyet til os, og det er med til at øge vores udbytte i sidste ende. Vi ser det som en stor fordel, at vi kigger ind i ét uddannelsessted, der har forskellige former for kurser at tilbyde, hvor vi kan få det hele. Vi har plukket og pillet i de kurser, der er i forvejen, og fået præcis det forløb på et fagligt niveau, der er tilfredsstillende for os med meget dygtige, energiske og engagerede kursusholdere. Det er meget vigtigt for os, at det er tilrettelagt til eurodan-huse, og det dermed kan afhjælpe nogle af de udfordringer, som vi har, siger Thomas.
Det tredje hold af ”Young Guns” begynder uddannelsen i 2022, og Thomas vil ikke gå glip af at involvere sig i endnu engang for at opleve, hvordan deltagerne udvikler sig:
– Jeg er meget stolt over det at give medarbejderne denne mulighed, som de selv griber for at vokse og udvikle deres talenter på mange forskellige måder. Nogle er blevet ledere, men mange har bare fået en helt anden selvtillid i den funktion, som de har i virksomheden. De favner bredere, håndterer konflikter bedre og ser tingene meget mere nuanceret, slutter Thomas Dahl.
Er I interesserede i at komme på firmakursus?
På Teknologisk Institut udbyder vi en bred vifte af kompetencegivende kurser, der skal give jer de rette redskaber til at løse de udfordringer, I står overfor. Vi kan både tilbyde jer standardkurser, og kurser der er skræddersyede lige præcis til jeres virksomhed.