Det skal du vide om SWOT-analyse

Kursusadministration

Kontakt os

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 30 00.

Fire klodser med bogstaverne SWOT

Det skal du vide om SWOT-analyse

3 min.

En SWOT-analyse er et af de mest anerkendte værktøjer inden for strategisk planlægning og virksomhedsudvikling. I artiklen vil vi se nærmere på, hvad en SWOT-analyse indebærer, og hvordan virksomheder effektivt kan implementere SWOT-modellen i praksis.

I denne artikel vil vi dykke ned i, hvad en SWOT-analyse indebærer, hvorfor den er et godt redskab til at planlægge strategisk, og hvordan man effektivt kan implementere SWOT-modellen i praksis.

Hvad er en SWOT-analyse?

En SWOT-analyse er et strategisk værktøj, der bruges til at identificere en virksomheds eller et projekts interne styrker og svagheder samt eksterne muligheder og trusler. Navnet ”SWOT” er en forkortelse af de engelske ord: Strengths, Weaknesses, Opportunities og Threats.

  • Strengths (Styrker): Interne positive attributter og ressourcer, der kan give virksomheden en fordel.
  • Weaknesses (Svagheder): Interne faktorer, der kan forhindre virksomhedens succes.
  • Opportunities (Muligheder): Eksterne faktorer, som virksomheden kan udnytte til sin fordel.
  • Threats (Trusler): Eksterne faktorer, der kan skade virksomheden.

Interne og eksterne faktorer i SWOT-analysen

Interne faktorer refererer til de forhold og ressourcer inden for virksomheden, som den har kontrol over. I en SWOT-analyse vil det se sådan ud:

  • Styrker: De positive interne aspekter, der giver virksomheden en konkurrencemæssig fordel. Det kan være et stærkt brand, patenter, know-how, dygtige medarbejdere eller teknologiske fordele.
  • Svagheder: De interne udfordringer, der kan hæmme virksomhedens præstationer. Det kan f.eks. være manglende ressourcer, ineffektive processer eller et dårligt omdømme.

Interne faktorer har virksomheden direkte kontrol over og er derfor i stand til at ændre eller forbedre gennem intern udvikling eller ledelsesinitiativer.

Eksterne faktorer er derimod forhold uden for virksomheden, som den ikke har direkte kontrol over, men som stadig kan påvirke dens drift eller strategiske beslutninger.

  • Muligheder: Det kan f.eks. være markedsvækst, ændringer til lovgivning, teknologiske fremskridt eller ændringer i forbrugernes adfærd. Muligheder er derfor eksterne faktorer, som virksomheden kan udnytte til sin fordel.
  • Trusler: Her er eksterne faktorer, der kan true virksomhedens succes. Det kan være øget konkurrence, recession eller reguleringer. For eksempel kan en ny teknologi og disruption udgøre en trussel mod etablerede virksomheder.

Eksterne faktorer kræver, at virksomhederne konstant overvåger deres spilleflade for at tilpasse sig ændringer og udnytte muligheder, mens de beskytter sig mod potentielle trusler.

SWOT-analysen i 4 trin

Her er nogle trin, der kan hjælpe med at sikre, at analysen fører til konkrete handlinger og strategisk forbedring.

  1. Klargør formålet: Først og fremmest skal du tydeligt definere formålet med SWOT-analysen. Det kan f.eks. være at forbedre en bestemt forretningsproces, lancere et nyt produkt eller forstå markedspositionen bedre. Klare mål hjælper med at fokusere analysen og gør det lettere at omsætte planerne til handling.
  2. Involver de rette stakeholders: Saml et tværfagligt team med repræsentanter fra forskellige afdelinger i virksomheden. På den måde sikrer I, at alle perspektiver kommer med og bliver overvejet, og at der er en bred forståelse af de interne og eksterne faktorer.
  3. Prioriter og udvikl strategier: Efter identifikation af de forskellige faktorer, skal I prioritere dem baseret på deres potentielle indvirkning på virksomheden.
  4. Lav en handlingsplan: Udarbejd en detaljeret handlingsplan, der specificerer, hvordan strategien skal implementeres.

Man kan sige, at SWOT-analysen fungerer som et strategisk kompas, der vejleder ledere og beslutningstagere gennem de komplekse forretningslandskaber.

Vil du vide mere?

Vil du vide mere om, hvordan du kan styrke din virksomheds strategiske position? Hos Teknologisk Institut sætter vi din kompetenceudvikling i højsædet, og her har du mulighed for at styrke dine kompetencer i at lede projekter med et af vores kurser inden for projektledelse: