Er du ledig? Øg dine chancer for at komme i job
4 min.
Vi har samlet regler og gode råd til ledige, som gerne vil give sin profil og CV et kompetenceløft. Du har nemlig gode muligheder for at komme på kursus eller uddannelse som ledig - uanset uddannelsesniveau!
Hvad er reglerne?
Reglerne afhænger af din uddannelsesbaggrund og jobcenterets individuelle vurdering af dig som ledig ift. kompetencer, ønsker og jobmuligheder. Det er altid dit jobcenter, der i sidste ende vurderer og bemyndiger et kursus eller en uddannelse.
Har du et højere uddannelsesniveau har du IKKE ret til seks ugers jobrettet uddannelse. Du kan i mange tilfælde stadig komme på kursus og uddannelse, eksempelvis på Teknologisk Institut. Det kræver dog, at dit jobcenter vurderer, at det øger dine muligheder for at komme i job.
Er du ufaglært, faglært eller har en kortere videregående uddannelse på baggrund af en faguddannelse har du ret til seks ugers jobrettet uddannelse.
Hvor skal du starte?
Start med at lave en liste med konkrete kurser og/eller uddannelser, der passer til din faglige profil, og som du mener fremmer dine chancer for at komme i job. Den kan du efterfølgende tage med til dit jobcenter, der vurderer dem.
Har du et højere uddannelsesniveau er det en fordel at vælge et kursus fra den regionale positivliste, da jobcenteret kan få refusion fra Den Regionale Uddannelsespulje.
På Teknologisk Institut har vi samlet information om den regionale positivliste samt sat vores kurser op mod kursustitlerne på den regionale positivliste. Vær opmærksom på, at kurserne på positivlisterne har nogle formkrav, der skal overholdes.
Er du ufaglært, faglært eller har en kortere videregående uddannelse på baggrund af en faguddannelse er du berettiget til at komme på et kursus, der står på den nationale positivliste.
Du er ikke berettiget til at komme på kurser fra den regionale positivliste, men du har stadig mulighed for at søge ud fra listen.
3 gode råd til at søge kursus og uddannelse som ledig
Det er en god idé at være godt forberedt til dit møde med din jobkonsulent, når du skal præsentere, hvilke uddannelser eller kurser, du gerne vil på. Det viser jobkonsulenten, at du er motiveret, og at du har nogle klare mål for, hvordan du kommer i job.
Jobcenterets primære fokus er, at du kommer hurtigst muligt i job – det vil derfor være fokus til samtalen. Det vil også være en fordel, hvis du har gjort dig konkrete overvejelser ift., hvad du selv ønsker.
Det er afgørende, at du gør dig nogle grundige overvejelser omkring hvorfor du skal på kursus, og hvilket kursus der kan øge dine jobmuligheder og udvikle dine kompetencer.
- Hvilke kurser er relevante ift. at jeg hurtig kan komme i job?
- Opstil argumenter for, hvorfor kurset er relevant – og hvorfor det vil forbedre dine chancer for at komme i job. Eksempelvis hvorfor er det præcis dén certificering du skal have? Eller hvorfor er det vigtigt, at du får et kursus eller uddannelse i projektledelse?
- Lav en oversigt over relevante kurser og uddannelser med beskrivelser, og hav styr på fakta som hvad koster det? Får du en certificering? Hvor og hvornår bliver kurset afholdt? Er kurset eller uddannelsen godkendt på positivlisten?
Undersøg og overvej også:
- Udbud og efterspørgsel - hvad efterspørger arbejdsmarkedet?
- Hvilke kompetencer efterspørges i relevante jobannoncer?
- Hvordan kan kurset matche dine kompetencer og løfte dem yderligere?
- Hvordan passer kurset i din jobsøgningsplan?
Træk på tidligere erfaring fra jobsamtaler eller feedback fra gamle kollegaer og ledere. Måske du har fået feedback fra en potentiel arbejdsgiver der sagde, at du blev valgt fra fordi du manglede en certificering eller konkrete evner?
Det kan også være, at du har fået feedback fra tidligere jobsamtaler, hvor du kan spore dig ind på, hvad du mangler af kompetencer for at komme i betragtning til lignende stillinger igen.
Kurser som andre ledige har taget på Teknologisk Institut
På Teknologisk Institut har vi gennem årene haft mange ledige på kurser. Vi har over 110 års erfaring og har over 1000 forskellige kurser og uddannelser.
Her kan du se, hvilke kurser andre ledige har taget:
Vil du vide mere?
Er du tvivl om, hvilket kursus du har brug for, eller har du andre spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på 72 20 30 00. Vi vil meget gerne hjælpe.
Kilde: ug.dk
Teknologisk Institut hæfter ikke for, hvilke kurser, der står på positivlisterne, eller hvilke lignende kurser vi udbyder ift. den aktuelle liste.Teknologisk Institut kan ikke sikre, at ovenstående guide altid vil indeholde de opdaterede betingelser og regler. Det er dit eget ansvar at læse op om betingelser og regler på området. Læs også mere på Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings hjemmeside.