Bliv klædt på til et jobskifte
4 min.
Hvor ser du dig selv om 5 år? Det er godt at have nogle milepæle for sin karriere, så du har nogle mål, du kan arbejde dig hen imod.
Du har sikkert også fået spørgsmålet til en jobsamtale: Hvor ser du dig selv om 5 år? Og her forventer arbejdsgiveren ikke nødvendigvis et svar, der antyder, at hele din karriere skal foregå hos dem.
Det mest optimale tidspunkt for et jobskifte er efter tre til fem år det samme sted. Tidligere var vi loyale over for virksomheder i livslange ansættelser, men i dag kan en 10-årig ansættelse sende et signal om, at ens forandringsevne ikke er veltrænet. På arbejdsmarkedet er det en fordel at være klar til forandring og være i stand til at kunne tilpasse sig nye situationer.
Her er en guide til, hvordan du kan forberede dig bedst muligt til et jobskifte:
Bliv klar til et jobskifte
Har du fået nye interesser, eller trænger du til at blive udfordret og udvikle dig? Der kan være mange grunde til at skifte job eller karrierespor. Inden du begynder at søge nye udfordringer, er der dog 5 vigtige overvejelser, du bør gøre dig.
1. Hvorfor vil du skifte job eller karrierespor?
Søger du nye udfordringer? Eller højere løn? Synes du ikke, at du passer ind i virksomheden? Årsagerne kan være mange, men lige meget hvad årsagen er, så er dit første skridt i retning af et jobskifte at finde ud af, hvad det egentlig er, der motiverer din beslutning. På den baggrund kan du nemlig overveje, hvad dit formål med et jobskifte egentlig er, og hvad du helt præcist er på udkig efter i dit næste job.
2. Hvad kan du tilbyde din kommende arbejdsplads?
Lav en oversigt over dine kurser, uddannelse og arbejdsforløb, og spørg dig selv om, hvad dine basiskompetencer er, og find derfra ud af, hvordan dine kompetencer er relevante i andre og nye sammenhænge.
3. Matcher dine kompetencer dit næste drømmejob?
Er der nogle ting, du kan gøre for at målrette din profil til drømmejobbet? Mange erfarer desværre, når de forsøger at bevæge sig ind i et nyt job eller en helt ny branche, at de mangler centrale kompetencer for at kunne udfylde deres nye opgaver. Det kan være, at du mangler viden om bestemte IT-systemer, styringssystemer eller andre områder og kompetencer, som du kan forberede dig på og tilegne dig viden om. Find derfor ud af, hvad du mangler af kompetencer og erfaringer for at komme det sted hen, du ønsker, og overvej, hvordan du nu og på sigt kan imødekomme de forventinger.
4. Opdatér dit CV og din LinkedIn-profil
Netværk spiller en afgørende rolle i jobskifteprocessen. Deltag i brancheevents, skab forbindelse med tidligere kolleger og udvid dit netværk på LinkedIn. Ofte kan en anbefaling fra en kontakt være vejen til dit næste job. Sørg derfor for, at dit CV er opdateret på LinkedIn.
5. Slip af med de psykologiske barrierer
Når du har fundet ud af, hvad du gerne vil med dit jobskifte, så kan der desværre være psykologiske barrierer, som risikerer at stoppe dine karriereplaner. Det kan være, at du bliver bekymret i forhold til din økonomiske situation, eller at du ikke mener, at du har den rette uddannelse og erfaring. Disse barrierer er du nødt til at fjerne. Hvis du er træt af dit nuværende job eller branche, skal du videre. Når mennesker sidder i stillinger, de ikke er motiverede i, går et produktivitetspotentiale til spilde.
Udarbejd en 5-års plan
En 5-års plan kan være et værdifuldt redskab i din karrierestrategi. En målrettet karriereplan hjælper dig med at sætte langsigtede mål og holder dig fokuseret på, hvor du vil hen. Her er nogle trin til at lave din 5-års plan:
- Sæt klare mål: Skriv ned, hvor du vil være om 5 år. Hvilken jobtitel ser du gerne, at du har om 5 år? Hvilke færdigheder vil du besidde? Hvilke projekter vil du gennemføre?
- Identificér milepæle: Del dine mål op i mindre, mere håndterbare milepæle, som du kan opnå årligt.
- Udvikl en handlingsplan: Beslut, hvilke skridt du skal tage for at nå hver milepæl. Det kan være kursus, uddannelse, netværk eller specifikke jobskifter.
- Evaluér og tilpas: Gennemgå din plan regelmæssigt og foretag justeringer efter behov. Der kan ske forandringer i din branche eller i dine prioriteter, der kræver, at du tilpasser din plan.
At skifte job kræver forberedelse, og der ligger mange overvejelser bag, men det kan være en god mulighed for at udvikle dig både fagligt og personligt.
Hvordan kan du imødekomme de krav der stilles?
Find ud af, hvad du mangler af kompetencer og erfaring, for at komme det sted hen du ønsker og overvej, hvordan du nu og på sigt kan imødekomme de krav der stilles.
Ønsker du at sætte mere fokus på både din faglige og personlige udvikling, så du står stærkere ved et jobskifte? Hos Teknologisk Institut har vi en bred palet af kurser, der fremmer din udvikling. Se et udpluk af vores kurser her: