Bliv bedre til at vurdere mikrobiologiske risikofaktorer og lær om mikroorganismer; bakterier, skimmel, vira og parasitter, der har betydning for sikkerheden i fødevareproduktion og forebyggelse af fødevarebåren sygdom.
Forståelse og styring af fødevaremikrobiologi er ofte lidt mere kompleks end mange fysiske og kemiske risikofaktorer. Deltagerne bliver bedre til at vurdere relevante mikrobiologiske risikofaktorer og får en øget viden om produktionshygiejne og om betydningen af at kende produktets karakteristika.
Vækst, overlevelse og drab af mikroorganismer vil blive gennemgået i relation til sikker konservering. Dannelse af biofilm og betydningen af rengøring og god hygiejne beskrives. Gældende mikrobiologiske kriterier (grænseværdier) og vurdering af kimtal vil blive omtalt. Eksempler på udbrud af fødevarebåren sygdom og nye trusler vil blive brugt til læring. Deltagernes egne spørgsmål og problemstillinger kan inddrages i det omfang det ønskes.
Som et led i generel hygiejneuddannelse henvender kurset sig til kvalitetsfolk, produktionsledere og operatører, der beskæftiger sig med fødevareproduktion. Særligt de der har ansvar for styring af processer gennem HACCP. f.eks. deltagere i HACCP teams eller operatører der styrer kritiske punkter i produktionen.
Indholdet vil blive løbende opdateret.
Kurset veksler mellem teori og dialog med deltagerne om egne problemstillinger krydret med talrige eksempler og enkelte øvelser.
Heldagskursus med fuld forplejning i kursuslokaler på Teknologisk Institut.
Lars Krusell, bromatolog. Rådgiver, sparringspartner og underviser hos Teknologisk Institut for virksomheder i fødevarekæden. Erfaring fra mange år hos Fødevarestyrelsen med hygiejne, mikrobiologi og opklaring af fødevarebårne sygdomsudbrud, egenkontrol og HACCP mv. Kontakt: lark@teknologisk.dk, +45 72203491
Taastrup 1. april 2025 | |
Aarhus 5. november 2025 |
Unikke tilbud, relevante artikler og nyt om vores kurser og uddannelser.
Der er desværre en systemfejl på nuværende tidspunkt. Du kan alternativt skrive en mail til kurser@teknologisk.dk