Kurser

1 dags kursus 
Læring inden for et specifikt emne

Mikrobiologi for kvalitetsfolk

1. april 2025 Taastrup
5. november 2025 Aarhus
DKK  6.200
ekskl. moms
Nr. 90406 P
Tilmeld dig
113 har allerede deltaget
4,4
Fremragende
65 anmeldelser
Arrangementer på Teknologisk Institut bliver evalueret af deltagerne. Stjernerne angiver deltagernes gennemsnitlige tilfredshed inden for de sidste 5 år.

Bliv bedre til at vurdere mikrobiologiske risikofaktorer og lær om mikroorganismer; bakterier, skimmel, vira og parasitter, der har betydning for sikkerheden i fødevareproduktion og forebyggelse af fødevarebåren sygdom.

Mikrobiologiske risikofaktorer

Forståelse og styring af fødevaremikrobiologi er ofte lidt mere kompleks end mange fysiske og kemiske risikofaktorer. Deltagerne bliver bedre til at vurdere relevante mikrobiologiske risikofaktorer og får en øget viden om produktionshygiejne og om betydningen af at kende produktets karakteristika.

Vækst, overlevelse og drab af mikroorganismer vil blive gennemgået i relation til sikker konservering. Dannelse af biofilm og betydningen af rengøring og god hygiejne beskrives. Gældende mikrobiologiske kriterier (grænseværdier) og vurdering af kimtal vil blive omtalt. Eksempler på udbrud af fødevarebåren sygdom og nye trusler vil blive brugt til læring. Deltagernes egne spørgsmål og problemstillinger kan inddrages i det omfang det ønskes.

Deltagerprofil

Som et led i generel hygiejneuddannelse henvender kurset sig til kvalitetsfolk, produktionsledere og operatører, der beskæftiger sig med fødevareproduktion. Særligt de der har ansvar for styring af processer gennem HACCP. f.eks. deltagere i HACCP teams eller operatører der styrer kritiske punkter i produktionen.

Udbytte

  • Kendskab til forekomst og betydning af relevante mikroorganismer i forskellige typer fødevarer og produktionsmiljøer
  • Indsigt i de vigtigste fokuspunkter for hygiejne og rengøring
  • Øvelse i vurdering af kimtal i fødevarer
  • Overblik over mikrobiologiske kriterier (EU-"grænseværdier" for visse varer)
  • Viden om vurdering af mikrobiologiske risikofaktorer
  • Forebyggelse af fødevarebårne sygdomsudbrud
  • Kommer på forkant med nye trusler
  • Dokumenteret træning

Indhold

  • Mikroorganismer - hvad kan de og hvad kan de ikke?
  • Sygdomsfremkaldende mikroorganismer
  • Vækst, overlevelse, drab
  • Holdbarhed vs. fødevaresikkerhed
  • Konserveringsmetoder og vandaktivitet (aw)
  • Rengøring og hygiejne
  • Hvad er biofilm - og hvorfor er det relevant?
  • Vurdering af kimtal i fødevarer
  • Gennemgang af mikrobiologiske kriterier
  • HACCP på 5 min.
  • Vurdering af mikrobiologiske risikofaktorer
  • Udvalgte fødevarebårne sygdomsudbrud - hvad gik galt?
  • Hvad bliver det næste? - nye trusler!

Indholdet vil blive løbende opdateret.

Anmeldelser af Mikrobiologi for kvalitetsfolk

4,4
 
Fremragende Baseret på 65 anmeldelser
Arrangementer på Teknologisk Institut bliver evalueret af deltagerne. Stjernerne angiver deltagernes gennemsnitlige tilfredshed inden for de sidste 5 år.
Fremragende
Meget godt
Godt
Mindre godt
Ikke godt

Form

Kurset veksler mellem teori og dialog med deltagerne om egne problemstillinger krydret med talrige eksempler og enkelte øvelser.

Heldagskursus med fuld forplejning i kursuslokaler på Teknologisk Institut.

23329
Underviser

Lars Krusell

4.59/5 (135 evalueringer) 
Baseret på alle evalueringer af underviseren fra de seneste 5 år.

Lars Krusell, bromatolog. Rådgiver, sparringspartner og underviser hos Teknologisk Institut for virksomheder i fødevarekæden. Erfaring fra mange år hos Fødevarestyrelsen med hygiejne, mikrobiologi og opklaring af fødevarebårne sygdomsudbrud, egenkontrol og HACCP mv. Kontakt: lark@teknologisk.dk, +45 72203491

Vælg dato

Taastrup
1. april 2025
Aarhus
5. november 2025