Sådan bruger du filosofi i din ledelse
4 min.
Er du leder, og vil du gerne have en ledelsesstil, som både er til gavn for dig selv og dine ansatte? Så læs med her, og bliv klogere på, hvordan du kan bruge redskaber fra filosofiens verden til at blive en mere nærværende leder.
At være en god leder handler om meget mere end bare at være et overhoved for sine ansatte. Det er ikke nok kun at sætte dem i gang med opgaver. Du er også nødt til at motivere dem, så de har lyst til at udføre opgaverne og yde en indsats i det daglige arbejdsliv.
Gør dit arbejdsliv lettere med en filosofisk tankegang
Der er meget, man skal huske på som leder. Du skal både motivere dine medarbejdere, give plads til det enkelte individ, og så skal du ovenikøbet fokusere på din egen personlige udvikling og rolle som leder. Det handler altså ikke kun om dine medarbejderes trivsel, men også din egen.
Ledelse og filosofi er ikke nødvendigvis hinandens modsætninger. Tværtimod harmonerer de godt sammen, og du kan med fordel kombinere disse to i dit daglige lederskab. Filosofien kan nemlig bruges som et hjælpeværktøj til at skabe refleksion og fundament for din udvikling som menneske og din rolle som leder.
En vigtig ting fra filosofiens verden, som du kan anvende i dit lederskab, er nysgerrighed. Som mennesker vil vi gerne føle os set og hørt. Derfor skal du være nysgerrig på dig selv, dine medarbejdere, arbejdsopgaverne og jeres mål. På den måde kan du skabe en kultur, hvor man undrer sig og er nysgerrig.
Men hvordan gør jeg så det, tænker du måske?
Stil filosofiske spørgsmål
Filosofi handler bl.a. om at undre sig over, det vi ved, og det vi gør. Du kan derfor med fordel begynde at stille undrende og filosofiske spørgsmål til dig selv og dine medarbejdere. Forhold dig nysgerrig til jeres arbejdsprocesser og opgaver, og stil undrende spørgsmål – også når du egentlig godt kender svaret. Hvor er vi henne? Hvad er det, vi skal? Hvordan når vi derhen?
Når du begynder at stille disse spørgsmål, så får du også medarbejderne til at reflektere over deres arbejdsliv, og hvorfor vi gør, som vi gør. Desuden giver det en oplevelse af at blive at inviteret med ind og blive lyttet til. Og det kan give mange fordele, det kan bl.a. skabe mere nærvær, bedre trivsel og meget mere.
Skab fordybelse og mening i arbejdslivet
Når du anvender filosofi i dit daglige arbejdsliv, bliver det nemmere at skabe fordybelse og mening. Det mener Tommy Kjær Lassen, som har en ph.d. i ledelsesfilosofi.
Ifølge ham er der især tre simple ting, du kan gøre, som kan hjælpe dig i dit daglige arbejdsliv:
1. Skriv dagbog
En dagbog hjælper dig med at reflektere over dit arbejde. Skriv alle dine tanker ned. Du kan f.eks. skrive dine tanker omkring, hvordan dit arbejde bidrager til din kompetenceudvikling. Har du opnået dine mål, og hvis ikke, hvad skal du så gøre fremadrettet for at nå målene?
2. Lyt til din krop
Din krop kan faktisk mærke ubehag og stress, inden du selv kan. Ved at mærke efter og lytte til din krop kan du håndtere stress i tide og dermed undgå, at det påvirker dig på længere sigt. Hold en pause og tag en dybindånding, hvis du kan mærke, at du har svært ved at overskue alle dine arbejdsopgaver.
3. Husk på, at du er dødelig
Du kan ikke det hele, og det er der heller ingen, der forventer af dig.
Podcast om filosofi og ledelse
Vil du vide mere om, hvordan filosofi og ledelse kan forenes, så lyt med i podcastepisoden om filosofisk ledelsesstil her:
TI-POD - EP #57: Hvordan kan filosofi og ledelse forenes?
Vil du vide mere?
På Teknologisk Institut har vi flere forskellige lederkurser, hvor du kan øge dine kompetencer, så du står endnu stærkere I lederrollen. Læs mere om lederkurserne, eller ring til os på 72 20 30 00, så vi kan vejlede dig i den rigtige retning.