Sådan håndterer du nervøsitet ved præsentationer

Kursusadministration

Kontakt os

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 30 00.

Sådan håndterer du nervøsitet ved præsentationer

Sådan håndterer du nervøsitet ved præsentationer

4 min.

Kender du det, hvor en kommende præsentation gør dig virkelig nervøs? Det er helt normalt. Men der er alligevel en række ting du kan gøre for at håndtere nervøsiteten, så den ikke går ud over din præsentation. I denne artikel giver vi dig 6 gode råd til at håndtere din nervøsitet.

At blive nervøs er en naturlig reaktion, når vi befinder os i en situation, som vi ikke føler os sikre i. En usikker situation kan være alt fra at flyve, en eksamen eller at præsentere foran et publikum. Uanset situationen og hvor ubehagelig nervøsiteten kan føles, så er der gode råd og tips, som kan hjælpe dig til at overvinde din nervøsitet.

Nervøsitet er rent faktisk med til at skærpe dit fokus, og det kan derfor være fordelagtigt at være en lille smule nervøs under en præsentation - så længe den ikke tager fuldstændig over. Det er derfor vigtigt, at du lærer at kontrollere din nervøsitet.

For at håndtere og kontrollere nervøsitet kan man fx bruge fysiske teknikker som korrekt vejrtrækning og bevidst kropssprog, og samtidig er det vigtigt at føle sig ordentligt forberedt, hvis man vil komme nervøsiteten til livs. Husk, at nervøsitet er helt naturligt og sker for alle, men finten er at lære at beherske og anvende nervøsiteten til din fordel. Her har vi samlet 6 gode råd til at mindske nervøsitet ved præsentationer.


1. Forbered dig grundigt og øv dig

Det første skridt er at forberede dig grundigt og øve præsentationen igennem flere gange. Jo bedre forberedt du er, jo mindre er sandsynligheden for, at du går i stå, eller at nervøsiteten tager over. Det er en god idé ikke blot at forberede sig på indholdet, men også på måden, du skal levere det på. Det kan for eksempel være, hvordan du bruger dit kropssprog, hvornår du skal holde små pauser i talestrømmene, eller hvor du skal fokusere dit blik henne undervejs. Brug eventuelt din telefon til at optage dig selv, når du øver dig. På den måde kan du se, hvordan din præsentation fungerer, om du taler for hurtigt, osv. Det kan måske lyde grænseoverskridende, men det kan hjælpe dig til at føle dig rigtig godt forberedt.

2. Se publikum som én person

For mange er nervøsiteten også forbundet med det antal mennesker, man skal præsentere for. Er det en større forsamling, vil der være flere øjne på en og dermed også større opmærksomhed. Derfor kan det være en god idé at forsøge at se publikum som blot en enkelt person. Ved at gøre det, vil det virke mere overskueligt og mindre overvældende for dig.

3. Tag den med ro og træk vejret

Inden du skal på, bør du forsøge at få nerverne under kontrol, og det kan du gøre ved at fokusere på din vejrtrækning. Du kan for eksempel placere din ene hånd på maven og trække vejret dybt ind, så luften kommer helt ned i maven. Pust herefter luften ud og vent nogle sekunder, inden du trækker vejret ind igen. Gentag øvelsen i nogle minutter. Dybe vejrtrækninger hjælper med at få nerverne under ro.

4. Accepter nervøsiteten

Nervøsitet er ganske normalt, og vi kan alle opleve situationer, hvor vi bliver nervøse. Det sker som regel, når vi skal ud i noget, vi ikke føler os helt trygge ved. Men nervøsitet kan faktisk hjælpe med at skærpe ens fokus, så man er helt klar til at præsentere. Og hvis du accepterer, at nervøsiteten er der, vil du også have lettere ved at beherske den.

5. Fortæl, at du er nervøs

Du har måske ikke den store lyst til at lægge kortene på bordet og blotte dig ved at fortælle dit publikum, at du er nervøs. Men det kan i nogle tilfælde være en rigtig god idé. Hvis du fortæller, at du er lidt nervøs, undgår du at bruge unødig energi på at forsøge at skjule det. Måske vil dem, du præsenterer for, alligevel godt kunne mærke, at du er lidt nervøs. Hvis du forsøger at skjule det, kan du ende med at fokusere meget på det, og dermed risikerer du, at det går ud over din præsentation.

6. En anderledes indstilling

En helt anderledes måde at tilgå nervøsiteten på er at forsøge at ændre sin indstilling. I stedet for at få ro på, kan du også gå ind til præsentationen med en indstilling om, at det ikke er så vigtigt, som du måske gør det til. Det er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at du skal være fuldstændig ligeglad med præsentationen, men overvej, om det er noget, som får betydning for dig i det lange løb. Spørg dig selv, om det virkelig betyder så meget for dig, at det er værd at bruge så meget energi på at holde nervøsiteten nede. Hvad er det værste der kan ske, hvis du går i stå eller kludrer lidt i ordene? Hvis du ikke tror, at præsentationen er så vigtig på den lange bane, vil det formentlig heller ikke gøre dig så nervøs.

Der er som nævnt mange forskellige ting, du kan gøre for at hjælpe dig med at få nerverne under kontrol, og de ovenstående råd er blot et udsnit. Hvis du vil vide mere om emnet har vi flere artikler, podcasts og kurser om emnet.

Vil du vide mere?

På Teknologisk Institut tilbyder vi flere kurser inden for præsentationsteknik, hvor du bl.a. kan lære at håndtere din nervøsitet.