SMART-modellen: Sådan sætter du effektive mål - og når dem!

Kursusadministration

Kontakt os

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 30 00.

topbillede

SMART-modellen: Sådan sætter du effektive mål - og når dem!

6 min.

Klart definerede mål skaber fokus og retning og er derfor afgørende, at du præciserer din målsætning; for jo tydeligere din plan er, jo nemmere bliver det at prioritere i en travl hverdag. 

Hvis din målsætning ikke er effektiv og konkret, risikerer du at bruge din energi på ubetydelige eller irrelevante opgaver, hvilket kan føre til frustration og manglende fremskridt. Derfor er det afgørende, at du har en tydelig vision for din målsætning, så du ved, hvor du vil hen, og hvad du vil opnå.

Mål skaber mulighed for at evaluere, vurdere og ikke mindst at prioritere. At have et mål hjælper dig til at kunne prioritere dine indsatser og sortere det uvæsentlige fra, så du fokuserer på det, der for alvor kan bidrage til en forandring og dermed også til, at dit arbejde giver dig den ønskede effekt. 

I denne artikel gennemgår vi tre former for strategisk målsætning, der hjælper dig med at definere effektive mål. 

POSITIVE, AKTIVE OG KONKRETE MÅL ER EFFEKTIVE MÅL

Positive mål

Positive mål er kendetegnet ved at fokusere på det, du gerne vil opnå. Et positivt formuleret mål kunne være ”jeg bevarer roen, når jeg siger fra”. En klassisk faldgrube er at formulere målet negativt ”jeg bliver ikke nervøs, når jeg skal sige fra". Målet ”jeg er ikke nervøs” skaber billeder i hjernen af lige præcis nervøsitet. Og det vil ubevidst få dig til at fokusere på det, du gerne vil væk fra og dermed medvirke til at føre dig væk fra dit mål. Udfordringen er at skabe billeder og idéer om det, du vil have mere af og ikke det, du vil undgå!

Aktive mål

Aktive mål fungerer som en slags generalprøve for hjernen: både din krop og tanker oplever, hvordan det er, når du er nået i mål og det øger sandsynligheden for, at det ønskede sker næste gang, du står i situationen. Ofte formuleres mål passivt f.eks. ”jeg vil gerne være god til at sige fra”. Men hvis man i stedet formulerer sit mål aktivt, f.eks. "jeg er god til at sige fra", lyder det som om, at man allerede har opnået målet. 

Konkrete

Indtil nu har vi formuleret målet positivt og aktivt - men er dit mål konkret nok?

Tjek, at dit mål er konkret med SMART-modellen, som er en af de mest anerkendte metoder til at sætte konkrete mål. 

SMART står for:

  • Specifikt: hvad skal du gøre?
  • Målbart: hvordan kan du se, at du når målet?
  • Ambitiøst – og attraktivt: for at motivere dig, skal det give dig noget 
  • Realistisk: kan du nå målet eller er der noget, der taler for, at du ikke kan?
  • Tidsbestemt: hvornår skal målet og delmål være nået? Fastsæt dato og deadlines, og skriv det ned

Et mål som ”jeg er god til at sige fra” er et relativt blødt mål, der med fordel kan konkretiseres med hjælp fra SMART-modellen og f.eks. kobles til konkrete situationer. Udfordringen er også at gøre det ”målbart”. Det kan f.eks. være, at målet er opnået, når man har det godt med at sige fra eller har skabt 2 timer mere om ugen til personaleledelse.

Husk, at selv et maratonløb starter med ét skridt. Fokus på overskuelige delmål medvirker til at undgå at skabe angst og modstand mod forandringen. Derfor er det afgørende, at du finder den rette balance mellem ambitiøse og overskuelige mål.

FOKUSÉR PÅ DIN MOTIVATION OG NÅ MÅLET

Du skal være engageret i dit mål og kunne se vigtigheden af at nå det – ellers skaber du ikke resultater! Første skridt på vejen er at finde ind til din motivation.

Motivation findes oftest ad to veje; enten i de muligheder vi ønsker at opnå, eller de problemer vi ønsker at undgå. 

Udfordringen er at finde ind til den drivkraft, så du rent faktisk gør det, der skal til for at nå de mål, du sætter dig. 

Når vi holder fast i en gammel vane, som vi godt ved ikke er hensigtsmæssig, kan det være fordi, det bekræfter os i en eksisterende overbevisning eller værdi og dermed er tryg. En klassisk årsag til, at vi ikke når vores mål er, at vi koncentrerer os om det, vi gerne vil gøre anderledes, men vi glemmer at kigge på, hvorfor vi egentlig gør, som vi gør. Skal du finde ind til din egen eller andres drivkraft til at ændre adfærd og skabe nye resultater, handler det derfor grundlæggende om at spørge: "Hvorfor gør jeg, som jeg gør, og hvad får jeg ud af det?". 



Vil du vide mere?

Ønsker du at dykke endnu mere ned i effektivitet, kan du få forskellige værktøjer gennem et kursus på Teknologisk Institut. På kurset "Personlig effektivitet" lærer du at blive bedre til at styre din tid og prioritere dine arbejdsopgaver. Derudover får du inspiration og konkrete værktøjer til, hvordan du øger din effektivitet via motivation, prioritering og planlægning.