Kom til spændende temamøde om termiske mannequiner arrangeret af Danvaks faggruppe: Danvak Inspiration.
Sted:
Danmarks Teknisk Universitet,
2. sal rum 219,
Bygning 402,
Niels Koppels Allé,
2800 Kongens Lyngby.
Tilmelding senest fredag 28. februar 2025.
Det startede med ildsjæle og forskning på universiteter. Modellerne blev mere og mere udviklet, og i dag er de termiske mannequiner særdeles vigtige værktøjer til måling af komfort og indeklima og til design af energiøkonomiske elbiler.
De kan ånde, de kan føle og de kan svede, og i Danmark har det været pionerer, der har vist vejen. Den første termiske mannequin blev i 1967 udviklet af Thomas Lund Madsen, på Sektion for Indeklima på Danmarks Tekniske Universitet, og den fik navnet Alu-Margrethe. Efter Alu-Margrethe blev modellerne Jern-Henrik (1973) og Pernille udviklet. Peter Trans deltog i udviklingen af mannequinerne og startede virksomheden PT Teknik i Hillerød, som producerer disse mannequiner. En virksomhed, der er bygget på fundamentet af branchens ildsjæle og er ved at gøre sig klar til at få mannequinerne ind som et nyttigt værktøj i den grønne omstilling.
Den termiske mannequin er et måleværktøj, som er blevet anvendt i Danmark i flere generationer. Med fokus på påklædning og undersøgelse af lokale termiske dis komfort i 70´erne blev den termiske mannequin et interessant værktøj blandt andet til måling af komfort i specielle situationer.
Peter Trans og Thomas Lund Madsen skabte mannequinen Pernille. Og der blev skabt to selskaber. Produktionsselskabet PT Teknik der blev grundlag i 1988 med Peter Trans som eneejer, og salgsselskabet Nimatic, som blev skabt af to andre af branchens store personligheder civilingeniør Jørgen S. R. Nielsen og Thomas Lund Madsen. Selskabets navn kom fra Nielsen og Madsen.
CEO & indehaver af PT Teknik Thomas Hvitved vil fortælle om Termiske mannequiner – et godt værktøj i grøn omstilling.
Peter V. Nielsen vil orientere om Termiske mannequiner med åndingsfunktion. En PT-mannequin med åndingsfunktion blev indledningsvis bestilt af Aalborg Universitet, og den blev udstyret med åndingsfunktion. De første resultater blev publiceret på Roomvent kongressen i 1994.
Aalborg Universitet blev i 90erne interesseret i at forske i passiv rygning og måtte derfor have endnu en mannequin så man kunne studere ’aerosol dynamik’ imellem to personer, det vil sige, kortlægge den luftbårne partikelspredning imellem personer. Der blev udviklet en AAU-mannequin som kunne arbejde med generering og måling af strømning omkring en person. De første resultater af spredningsmålinger imellem to personer blev publiceret på Roomvent 1996.
Da SARS-epidemien brød ud i Kina i 2005, viste det sig at mannequinerne blev et vigtigt værktøj til undersøgelse af luftbåren smitte imellem personer. Dette emne er fortsat meget aktuelt i forbindelse med Covid-19, og WHO blev overbevist om at smittespredningen kunne være luftbåren. Ved hjælp af målinger på flere mannequiner blev det muligt at kortlægge mange detaljer omkring den gensidige luftbårne smitte og det blev muligt at studere hvorledes de forskellige ventilationssystemer griber ind i smittespredningsforholdene.