Livscyklusanalyse fødevarer (LCA)
Efterspørger dine kunder, hvordan dine fødevareprodukter belaster klima, økonomiske og sociale forhold?
Hos Teknologisk Institut bruger vi værktøjet Livscyklusanalyse (LCA) til beregning af forskellige belastninger og påvirkninger ifm. vores arbejde inden for bæredygtig fødevareproduktion .
Denne analyse er internationalt anerkendt og velbeskrevet flere steder – fx i ISO 14040-standarden.
En omfattende – men nødvendig - procedure
At få udarbejdet en livscyklusanalyse kræver store mængder dataindsamling. I takt med at efterspørgslen for transparenthed omkring klimaaftryk stiger, vokser mængden af tilgængelige data med databaser som Agribalyse, EcoInvent og Den Store Klimadatabase også og gør dataindsamlingen mere overskuelig.
For en livscyklusanalyse er i sin mest basale form blot en metode til systematisk at indsamle input og outputs fra et produkt eller proces, og omsætte det til en række belastninger på fx miljø, klima og sociale forhold.
Analysen består af fire primære trin:
Det kan lyde relativt simpelt at lave en LCA, men omfanget kan hurtigt blive enormt stort af fx dataindsamlingen, når der skal haves inputs og outputs fra delprocesser af delprocesser. Fx ved udregningen af hvor meget energi, der er gået til at lave gødningen til risene på marken, som er benyttet i en færdigpakket risotto.Asger Munch Smidt-Jensen, LCA specialist hos Teknologisk Institut
Produktspecifikke analyser
En måde at gribe din virksomheds arbejde med bæredygtighed an er ved hjælp af produktspecifikke analyser. Vi kan kigge på alt fra carbon footprint og water footprint til sociale belastninger.
Et eksempel kunne være at vurdere jeres produkts miljø- og klimaaftryk ved hjælp af en livscyklusanalyse. Dette gøres med udgangspunkt i jeres specifikke processer/produkt, og der kan evt. laves en sammenligning med konkurrerende produkter. Dette kan bruges til identifikation af hotspots eller markedsføringsmateriale.
Med en produktspecifik LCA opnås en større indsigt i jeres produkts klima- og miljøbelastning. Herunder:
- Et konkret tal for CO2-aftrykket af jeres produkt
- En vurdering af, hvilke procestrin og ingredienser, der påvirker klima og miljø mest
- En analyse af, om produktet har andre negative miljø- og klimapåvirkninger
- Evt. en sammenligning med konkurrerende produkter
OBS: Offentliggørelse i forbindelse med markedsføring kræver tredjepartsvalidering
Validering inden brug i markedsføringen
At få udarbejdet en livscyklusanalyse bruges oftest som et internt værktøj til at foretage mere klimavenlige beslutninger. Dog kan det være aktuelt at bruge resultaterne i marketingssammenhænge.
Inden dette er lovligt, skal udarbejdede analyser godkendes af en uafhængig tredjepart.
Vi hjælper med tredjeparts validering
Har du fået foretaget en livscyklusanalyse eller praktiserer du selv at lave livscyklusanalyser? Så hjælper vi gerne med valideringen til fx markedsførings brug. Vi kan gennemgå rapporter lavet af din virksomhed eller en konsulentvirksomhed for at sikre, at kvaliteten er i overensstemmelse med internationalt anerkendte standarder – herunder Green House Gas protokollen, ISO-standarder og EU’s Product Environmental Footprint. Dermed kan du være sikker på, at du kan anvende analysen på den ønskede måde – fx til ekstern kommunikation.
Opdatering og vedligehold af emissioner
Ønsker du at sikre, at dine beregninger stadig er retvisende? Har du foretaget ændringer eller forbedringer i din produktion? Eller ønsker du blot at dokumentere jeres løbende arbejde med at reducere jeres klimabelastning? I så fald tilbyder vi også løbende at vedligeholde de beregninger, du allerede har fået foretaget hos os – enten efter en aftale over længere tid eller ad hoc. Vi opbevarer dine data sikkert og fortroligt indtil du igen ønsker at foretage opdatering. Når vi har revideret beregningerne ud fra dine ønsker, sørger vi for opdatering af rapporter og revalidering af de opdaterede beregninger om nødvendigt.
Ofte stillede spørgsmål:
Hvor meget kræver det af os at få udregnet vores klimaaftryk?
Hvilke eksisterende databaser findes der, og kan man stole på dem?
Hvad er ’Funktionelle enheder’?
Hvad er ’allokering’?
Metodiske valg