Mobile Luftrensere 2.0 - Hvornår skal jeg skifte filteret i min luftrenser?
I projektet Mobile luftrensere 2.0 - Teknologiernes sikkerhed og holdbarhed, støttet af RealDania og Grundejernes Investeringsfond, har Teknologisk Institut i samarbejde med Forbrugerrådet Tænk undersøgt levetiden af filtre til luftrensere.
Luftrensere - et uigennemsigtigt marked
Markedet for luftrensere kan være en jungle og er et emne, som vi på Teknologisk Institut i mange år har forsøgt at afklare gennem standardisering og samarbejder med producenter og myndigheder. Det har vi blandt andet gjort i et foregående projekt, hvor vi, i samarbejde med Forbrugerrådet Tænk, testede 28 luftrensere for deres effektivitet overfor cigaretrøg. Resultaterne fra projektet viste tydeligt, at der er behov for en harmoniseret standard og lovgivning vedrørende dokumentation af renseevne for mobile luftrensere, samt produktanprisninger.
Levetiden af filterteknologierne blev ikke undersøgt, men netop dette har en stor betydning for produktanprisninger, da der i nogle luftrensere anbefales at skifte filteret for ofte (mersalg af filtre), eller reklameres med mindre vedligehold (ved at det skal skiftes sjældnere). Producenternes anbefalede levetid varierer meget fra produkt til produkt (1 måned til 10 år).
Formålet med projektet Mobile Luftrensere 2.0 - Teknologiernes sikkerhed og holdbarhed er at levere veldokumenterede anbefalinger omkring levetiden på filtre anvendt i mobile luftrensere.
Kort levetid og varierende effektivitet for luftrenserfiltre
De fleste mobile luftrensere anvender partikelfiltre og aktivt kulfiltre i kombination. Partikelfiltre er standardiserede, men deres effekt og reduktion i evne er ikke dokumenteret når de er installeret i luftrensere. Aktivt kulfiltre fjerner lugtgener og andre gasser og er derimod ikke standardiserede. De varierer derfor i effektivitet alt efter hvilken gas der testes for og også imellem mærker af filtre.
I projektet udviklede vi to testmetoder til at estimere levetid og kapacitet for henholdsvis partikelfiltre og aktivt kulfiltre. De vigtigste resultater er opsummeret her:
- Hvis luftrenserne placeres i et rum, hvor der dagligt ryges 7 cigaretter, vil deres rensekapacitet blive reduceret med 20% inden for en periode på 55 til 309 dage. Under disse forhold kan visse filtre have en teoretisk levetid på mindre end to måneder.
- Test af kulfilter viste stor variation i evnen til at fjerne acetone blandt luftrenserne. På 30 minutter formåede de mindst effektive enheder ikke at reducere koncentrationen, mens den mest effektive fjernede 97% af acetonen.
- For samtlige luftrensere blev der registreret en vis grad af afgasning, som varierede fra 6% til 81% af den opsamlede gas. I gennemsnit vil en luftrenser frigive cirka 40% af den absorberede gas, når den tages i brug i et andet renere miljø.
Anbefalinger til fremtidig definition af levetid i luftrensere
Projektet viser, at anbefalinger vedrørende filterlevetid bør være klart definerede, herunder en beskrivelse af beregningsmetoden hvis en sådan er blevet brugt. Ved anvendelse af en indikator for filterskift bør det oplyses, hvad denne indikator baserer sig på. Vi anbefaler, at de følgende forudsætninger for estimering af levetid for partikelfiltre beskrives:
- Hvilken Clean Air Delivery Rate (CADR) luftrenseren skal falde til, før filteret udskiftes. (fx 20% reduktion i CADR-værdi).
- Tidspunktet for skift ved brug af en timer (fx efter 5000 timer).
- Hvilken type og mængde af forurening der er antaget (f.eks. antallet af cigaretter om dagen), eller om der bruges en sensor.
Ved aktivt kulfilter anbefales der at renseevnen er dokumenteret ideelt set overfor den eller de gas(ser) man ønsker at fjerne.
Læs rapporten, som opsummerer læringer og anbefalinger om mobile luftrensere:
Fakta om projektet
Projektets titel
Mobile luftrensere 2.0 – Teknologiernes sikkerhed og holdbarhed
Projektperiode
September 2023-oktober 2024
Projekt er støttet af
RealDania og Grundejernes Investeringsfond
Projektsum
1.090.000 kr.
Partnere
Forbrugerrådet Tænk, Teknologisk Institut
Understøttede verdensmål