Mobile Luftrensere 2.0 - Hvornår skal jeg skifte filteret i min luftrenser?

Freja Rydahl Rasmussen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 19 73.

Luftrenser holdes op i luften af Maj

Mobile Luftrensere 2.0 - Hvornår skal jeg skifte filteret i min luftrenser?

I projektet Mobile luftrensere 2.0 - Teknologiernes sikkerhed og holdbarhed, støttet af RealDania og Grundejernes Investeringsfond, vil Teknologisk Institut i samarbejde med Forbrugerrådet Tænk undersøge levetiden på luftrensefiltre.  

Luftrensere - et uigennemsigtigt marked

Markedet for luftrensere kan være en jungle og er et emne, som vi på Teknologisk Institut i mange år har forsøgt at hjælpe på vej gennem standardisering og samarbejder med producenter og myndigheder. Det har vi blandt andet gjort i et foregående projekt, hvor vi i samarbejde med Forbrugerrådet Tænk testede 28 luftrensere for deres effektivitet overfor cigaretrøg. Resultaterne fra projektet viste tydeligt, at der er behov for en harmoniseret standard og lovgivning vedrørende dokumentation af renseevne for mobile luftrensere, samt produktanprisninger.

Levetiden af filterteknologierne blev ikke undersøgt, men netop dette har en stor betydning for produktanprisninger, da der i nogle luftrensere anbefales at skifte filteret for ofte (mersalg af filtre), eller reklameres med mindre vedligehold (ved at det skal skiftes sjældnere). Producenternes anbefalede levetid varierer meget fra produkt til produkt (1 måned til 10 år).

Mål for projektet

Formålet med projektet Mobile Luftrensere 2.0 - Teknologiernes sikkerhed og holdbarhed er at levere veldokumenterede anbefalinger omkring levetiden på filtre anvendt i luftrensningsløsninger, som mobile luftrensere og ventilationssystemer. Desuden vil Teknologisk Institut undersøge, om luftrensningsløsninger, såsom UV-C lys, kan danne sundhedsskadelige biprodukter. Denne viden efterspørges af myndigheder, producenter samt forbrugere og vil derfor være stærkt medvirkende til at sætte dagsordenen for markedet med krav til det enkelte produkt, hvilket i dag udestår.

Projektet vil levere følgende resultater:

  • Forbruger- og kommunevejledning: Projektet vil resultere i specifikke anbefalinger for levetiden på luftrensere. Det vil hjælpe forbrugere og kommuner, der står i en svær situation, når de skal vælge en luftrenser.
  • Bidrag til standardisering: Projektet vil bidrage med viden til det igangværende standardiseringsarbejde. Desuden vil producenter af luftrensere få adgang til vigtig information om, hvornår et filter skal skiftes, og hvilke teknologier der potentielt kan føre til dårligere luftkvalitet.
  • Ny viden: Da der i øjeblikket ikke findes europæiske standarder eller en standardiseret testmetode for luftrensere, vil dette projekt dele vigtig ny viden om udførelsen af disse test.

 

Fakta om projektet

 

Projektets titel

Mobile luftrensere 2.0 – Teknologiernes sikkerhed og holdbarhed

Projektperiode

September 2023-oktober 2024

Projekt er støttet af

RealDania og Grundejernes Investeringsfond

Projektsum

1.090.000 kr.

Partnere

Forbrugerrådet Tænk, Teknologisk Institut

Understøttede verdensmål

Sundhed og trivsel verdensmål 50x50