Funktionelle Materialer
I Center for Funktionelle Materialer har vi fokus på fremtiden. Vi er et hold af specialister, der løser kommercielle opgaver og arbejder på forsknings- og udviklingsprojekter.
Vi løser opgaver inden for materialekarakterisering, nano-coating og laser-mikrobearbejdning. Sideløbende arbejder vi indenfor tre overordnede områder: Energisystemer, Printet elektronik og Power-to-X.
Innovation er vores hverdag, og vores løsninger ruster virksomheder til konkurrencedygtig produktion både nu og fremover. Vi hjælper erhvervslivet med at skabe grønne metoder, smartere og bedre produkter og en fleksibel produktion.
Brug for vores assistance? Ring til Christian Kallesøe på tlf.: 7220 2570, eller benyt kontaktformularen.
Vores ekspertiseområder er:
MATERIALEUNDERSØGELSER, FX IDENTIFIKATION
Teknologisk Institut råder over et af Danmarks mest veludstyrede karakteriseringslaboratorier. Vi er DANAK-akkrediteret til at undersøge ukendt materiale og identificere fremmedlegemer, og vores specialister kan præcist isolere og identificere fremmedlegemer og urenheder. Vi er auditeret og godkendt til denne type undersøgelser af flere af de største farmaceutiske virksomheder i Danmark.
Vores kompetencer indenfor undersøgelser af materialer er også rettet til dig, der arbejder med materiale- og produktudvikling.
- Identifikation af fremmed materiale - DANAK akkrediteret undersøgelse
- IMAGING - Mikroskopi & Tomografi
- Overfladeanalyse og kemisk karakterisering
PRODUKTION AF NANOCOATINGS
Mangler dit produkt beskyttelse mod vand eller olie? Vi udvikler nano-coating, som kemisk binder til produktets overflade, så det ikke bliver ødelagt ved brug. Det kan fx være komponenter til mikrofoner eller headsets, der skal klare spyt og sved, uden at væskerne trænger ind i elektronikken.
Vores produktion af nanocoatings er ISO 9001:2015 certificeret, hvilket sikrer at vi altid producerer reproducerbare nanocoatings af højeste kvalitet. Vi er stolte af, at vi år efter år er vores kunders foretrukne leverandør af nanocoatings, som giver deres produkter bedre ydelse og længere levetid.
- Beskyt dit produkt med nano-coating (ISO 9001-certificeret produktion)
- Case: Specialistviden om nanocoating gav større kundetilfredshed
PRINTET ELEKTRONIK
Printet elektronik er fremtidens elektronik! Ved at fremstille elektroniske komponenter og ledende spor med printteknologier kan funktionalitet som sensorer og lys inkorporeres i fleksible og ujævne overflader og materialer. Printet elektronik kan gøre produkter lettere, mere fleksible, og bruger færre resourcer end klassisk elektronik.
Vi har ekspertise i inkorporering af printet elektronik i kompositter, tekstiler og buede overflader. Trykt elektronik kan tilføje værdi til dine produkter - få adgang til vores infrastruktur og state-of-the-art teknologi ved at arbejde sammen med Teknologisk Institut.
ELEKTRISKE OG ELEKTRONISKE TEST
Elektronisk produktoverholdelse og test sikrer, at produktet er sikkert, pålideligt, og at det overholder eksisterende standarder. Vores team kan lave tests efter elektroniske teststandarder og kan guide dig igennem processen, uanset om du er ekspert eller intet ved om test af elektronik.
Med vores tester kan du sørge for, at dit produkt er sikkert og pålideligt for dine kunder, og vi kan diagnosticere problemer med elektroniske enheder eller system, og komme med forslag til reparationer.
NANOMATERIALER, FX KATALYSE
Vi er eksperter i udvikling og analyse af nanomaterialer, hvad enten det er tale om at undersøge eller designe materialets struktur eller funktionalitet.
En del af vores ekspertise er indenfor katalytisk aktive partikler, for at forstå deres funktionelle egenskaber. Vi kan hjælpe dig med at bestemme katalysatorens egenskaber, herunder ydeevne, effektivitet og struktur, der er essentielle i forhold til at forstå og optimere dine produkter. Til dette har vi udviklet en række forskellige katalysetestsystemer, til fx udstødningskatalysatorer, brændselcellekatalysatorer, elektrolyse etc.
- Katalysatorer og funktionelle nanomaterialer
- Analyse af katalytiske materialer - Ydeevne, effektivitet og struktur
POWER-TO-X, FX TERMISK LAGRING
Power-to-X udgør en stor del af indsatsen i centerets projekter. Målet er at gøre energilagring og konverteringsteknologier mere effektive, derfor bevare og udbygge Danmarks internationale førerposition som leverandør og producent af komponenter. I projekterne vil vi udvikle, teste og demonstrere nye effektive komponenter inden for fire aktivitetsområder: Power-to-X, el til transport, el til varme og elektrisk og termisk lagring.
Teknologisk Institut vil også udvikle ydelser til test og demonstration af komponenter inden for Power-to-X. De er målrettet erhvervslivet og bliver gjort mulige gennem de test- og laboratoriefaciliteter, som instituttet råder over.
- Power-to-X: Test og udvikling af fremtidens teknologier
- Danmark skal være førende inden for Power-to-X
- Grøn og bæredygtig udnyttelse af energi med katalysematerialer
ENERGISYSTEMER, FX BRÆNDSELSCELLER TIL DRONER
Vores udvikling af energisystemer, for eksempel brændselsceller, er baseret på mikro- og nanoteknologi med fokus på det samlede system. Vi fokuserer bland andet på, hvordan nye energisystemer, smartere sensor- og visionteknologi samt materialeteknologi kan integreres i droner, så de kan anvendes på nye områder. Vi hjælper dig på vej fra prototype til indledende pilotproduktion, uanset hvilken energiløsning din produktidé indeholder.
LASER-MIKROBEARBEJDNING
Som nogle af de få i Danmark er vores laboratorier udstyret med lasermaskiner til meget præcis bearbejdning i materialer. Med fx vores femtosekundlaser kan tynde materialer bearbejdes uden at forårsage termiske skader. Vi er specialiseret i fremstilling af huller og laserskæring i tynde plast- og metalprodukter med en tykkelse på under én millimeter. Laserskæringen tilpasses ud fra dit produkt og dine behov, og vi kan skære huller med stor præcision med en størrelse på mellem 5-500 mikrometer.
Hold dig opdateret
Du kan få et visuelt indblik i vores hverdag på YouTube og Instagram.
Se videoen, og bliv klogere på vores arbejde
Flere muligheder for samarbejde
Har din virksomhed en idé til et nyt produkt eller proces, kan du samarbejde med os i et udviklingsprojekt. Vi giver dig den nødvendige viden, så du kan føre din idé ud i livet.
Udviklingsprojekter kan finansieres via Innovationsfonden, fx gennem en Innobooster. Innobooster tildeles små og mellemstore virksomheder, og du har mulighed for at søge op til 5 millioner kroner.
Vi tror på, at de bedste løsninger skabes i samarbejde med virksomheder. Derfor hjælper vi dig gerne med at ansøge om finansiering til et udviklingsprojekt.
Kontakt os på tlf.: 7220 2570, eller benyt formularen, hvis du har brug for vores ekspertise.