Nyt samarbejde ser på bæredygtig udnyttelse af rejeskaller

Karin Loft Eybye

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 38.

Rejer

Nyt samarbejde ser på bæredygtig udnyttelse af rejeskaller

Teknologisk Institut står i spidsen for et nyt samarbejde, der skal sikre en grøn og bæredygtig ressourceudnyttelse af restprodukter fra rejefangst. Slutproduktet bliver sunde og bæredygtige godbidder til hunde.

Restprodukter fra rejer, såsom skaller og irregulært kød, har historisk set haft begrænset værdi. I dag udnyttes hovedparten ikke, på trods af at rejeskaller har mange gode egenskaber såsom et højt indhold af protein og kalk.

Launis A/S, Nordic Seaweed Feed ApS samt grossisten Sunde Godbidder er derfor gået i samarbejde med Teknologisk Institut og Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet om at udnytte disse restprodukter til hundegodbidder. Projektet går under navnet Shrimp Bite.

Fra rest til snacks til kæledyr

I Danmark generer rejeproducenter i dag tonsvis af rejeskaller, som udelukkende anvendes til minkfoder samt biogasproduktion. Projektets formål er derfor at undersøge muligheden for at opnå en rentabel bioforarbejdningsproces til bæredygtig ressourceudnyttelse af rejer.

I samarbejde med virksomhedspartnerne vil Teknologisk Institut forsøge at kombinere bioforarbejdet tang med den kitinholdige biomasse, som findes i rejeskaller. Kombinationen vil resultere i sunde og bæredygtige hundegodbidder, der opfylder kravene for petfood og bidrager til dyrenes sundhed via de bioaktive indholdsstoffer.

Udvikling af ny teknologi

For at kunne udnytte højværdiprodukterne i restprodukterne er der behov for en teknologiudvikling, der kan sikre en effektiv og billig bearbejdning af de værdifulde reststrømme. For at sikre dette bidrager Teknologisk Institut og Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet med viden om bioforarbejdningsprocesser, opskalering og den kemiske karakterisering undervejs.

Seniorkonsulent Karin Loft Eybye fra Teknologisk Institut er projektleder på projektet. Hun ser muligheder i udnyttelsen af rejeskallerne:

- Der skal tilføres ny viden til virksomhederne om nye og kosteffektive bearbejdningstrin for at få mere værdi i udnyttelse af rejeskallerne.  Det har vi set virke for andre typer sidestrømme, og vi ser frem til at bidrage med afprøvning og belysning af potentialet for rejeskallerne også, siger seniorkonsulent Karin Loft Eybye, Teknologisk Institut.

Afprøvning af prototyper i petfood

Udover udviklingen af de nye processer supporterer Teknologisk Institut også opskaleringen samt projektudviklingen for produktet. 

Sidst i projektet vil prototypen på de såkaldte Shrimp Bites blive evalueret af Sunde Godbidder. Baseret på dette vil den endelige business case for produktet kunne evalueres.

Projektet er støttet af Innovationsnetværket for Bioressourcer (INBIOM). Projektet løber til medio 2020.