Pesticidrester i drikkevand fjernes med pulveriseret aktivt kul

Sanin  Musovic

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 18 65.

Vand i kolbe i lab

Pesticidrester i drikkevand fjernes med pulveriseret aktivt kul

Projekt hos Teknologisk Institut undersøger et alternativ til effektiv og konkurrencedygtig vandrensning - nemlig anvendelsen af pulveriseret aktivt kul og membranteknologi. 

Effektiv fjernelse af pesticider fra grundvand er ikke kun et miljømæssigt ansvar men også en teknologisk udfordring, der har store konsekvenser for vores drikkevandskvalitet. Projektet PAC-MEM sigter mod at udvikle en innovativ teknologi, der effektivt fjerner pesticidrester, specifikt N,N-dimethylsulfamid (DMS), fra forurenet grundvand ved at kombinere pulveriseret aktivt kul med avanceret membranteknologi.

Ny standard for rent drikkevand

PAC-MEM-projektet tager fat på den akutte problemstilling med pesticidforurening af grundvandet, og det presserende problem med DMS-forurening, som er anerkendt i hver tredje indvindingsboring i Danmark. Projektets partnere er Teknologisk Institut, Split Water Nordic, Envidan samt flere vandforsyninger.

"Sammen ønsker vi at sætte en ny standard for fjernelse af pesticidrester fra drikkevand. Med innovative løsninger som den, vi vil udvikle i projektet, kan vi undgå eventuelle ukendte restprodukter og et stort vandspild" siger Sanin Musovic, faglig leder på Teknologisk Institut. 

Innovativ vandbehandling

Løsningen indebærer anvendelsen af pulveriseret aktivt kul (PAC), som har et væsentligt større overfladeareal end traditionelt anvendt granuleret aktivt kul, kombineret med energieffektiv membranteknologi. Denne tilgang sikrer ikke kun effektiv fjernelse af pesticider men også muligheden for genbrug af PAC, hvilket reducerer omkostningerne og miljøbelastningen. Projektet vil gennemføre et omfattende laboratoriearbejde og test i pilotskala på udvalgte vandværker for at optimere og validere den nye teknologi.

Det nyskabende i projektet ligger i dets unikke kombination af PAC med siliciumkarbid (SIC) keramiske membraner for energieffektiv filtrering. Denne tilgang har potentialet til at revolutionere vandbehandlingen ved at tilbyde en mere effektiv og bæredygtig metode til fjernelse af pesticidrester.

 

FAKTA OM PROJEKTET

Projektets titel

Effektiv fjernelse af pesticidrester fra forurenet grundvand ved brug af pulverkul og membranteknologi

Projektperiode

3. januar 2024 - 31. oktober 2025

Projekttype

MUDP Udviklings-, test- og demonstrationsprojekt

Projektsum

Kr. 2.183.309

Formål

At udvikle en effektiv og bæredygtig løsning til fjernelse af DMS fra drikkevand ved at kombinere PAC med energieffektiv membranteknologi.

Partnere

Teknologisk Institut, Split Water Nordic, Envidan, Furesø Vandforsyning, Strøby Ladeplads Vandværk, Frederiksberg Forsyning

Understøttede verdensmål

FN Verdensmål 6