Projekt - 3D-printet byggeri
Projektstart januar 2016. Projektafslutning december 2018.
Projektet er afsluttet
Teknologisk Institut har af Styrelsen for Forskning og Innovation fået bevilliget en resultatkontrakt om 3D-printet byggeri (2016-2018). Resultatkontrakten har til formål at tilvejebringe nye teknologier og ydelser til gavn for hele den danske byggebranche, og aktiviteterne vil blive gennemført i samarbejde med virksomheder, universiteter og andre aktører.
Resultatkontrakten handler om udvikling af metoder til robotbaseret 3D-print af konstruktionsdele til byggeriet, og der vil være særlig opmærksomhed på mulighederne for produktivitetsforbedring og på de hidtil uudforskede arkitektoniske muligheder, som 3D-printteknologien åbner op for.
Mål for projektet
Formålet med resultatkontrakten er at opbygge et nyt forretningsområde inden for robotbaseret 3D-print af konstruktionsdele til byggeriet, og dermed skabe forudsætning for styrkelse af den danske byggebranches konkurrenceevne.
Resultater
Teknologisk Institut var vært for en stor konference om 3D-printet byggeri d. 28. februar 2017. Konferencen, som var arrangeret af Partnerskabet om 3D-printet Byggeri, havde deltagelse af eksperter fra hele Europa, som delte deres erfaringer og tanker om 3D-printteknologier til byggeriet. Teknologisk Institut præsenterede seneste udvikling i nærværende Resultatkontrakt med fokus på materialeudvikling og arkitektoniske muligheder.
Et af de første eksempler på 3D printet beton herhjemme kan nu ses ved Dome of Visions i Aarhus Havn. Arkitektonisk design afprøvet som 3D betonprint.
Vil du vide mere
Følg projektets fremdrift på LinkedIn: https://www.linkedin.com/groups/8506380
Præsentationer (in English)
3D Concrete Printing - from material design to extrusion (ACE Workshop, 2017)
3D Concrete Printing - Technological issues in concrete mix design and extrusion (NIST, 2017)