Affaldsforebyggelse inden for byggeri
Aktivitetsplan nr. E4 2017-2018
Bygge og anlægsbranchen er et centralt indsatsområde i Regeringens strategi for affaldsforebyggelse ’Danmark uden affald II’ (april 2015). Byggeriet bruger mere end 1/3 af alle ressourcer i verden, og samtidig udgør bygge- og anlægsaffald 1/3 af alt affald i Danmark. Branchen tilhører desuden en af de sektorer med det højeste potentiale for cirkulær økonomi i Danmark og i Europa-kommissionens handlingsplan for cirkulær økonomi er byggeri og nedrivning et prioriteret område (se afsnit 1 og 2 for referencer).
Hovedformålet med ”Affaldsforebyggelse inden for byggeri”, er at forebygge affald i byggeriet ved at udvikle og demonstrere metoder til at mindske tab af ressourcer og til at undgå kemikalier i byggeriet.
Aktivitetsplanen vil udvikle Teknologisk Instituts tilbud af serviceydelser med ydelser upstreams i værdikæden, fx rådgivning om at undgå affald på byggepladsen, karakterisering og prøvning af materialer/produkter, der kan indgå i et affaldsforebyggende design, værktøjer til at vælge og spore materialer, så uønskede stoffer i byggeriet undgås, samt dokumentation af affaldsforebyggende tiltag.
Fokus er således rettet upstream i værdikæden, hvorimod aktivitetsplan ’G1 Cirkulær ressourceøkonomi’ (2016-2018), som fokuserer på nye teknologier til at udnytte affaldsstrømme, har et downstream fokus i værdikæden (se også afsnit 3).
Målgruppen er fremstillingsvirksomheder, bygherrer, arkitekter, håndværkere og nedrivningsvirksomheder, som er de virksomheder, der kan få gavn af tiltag om affaldsforebyggelse i byggeriet. Uddannelsesinstitutioner er også en vigtig del af målgruppen for at få spredt viden om affaldsforebyggelse i byggeriet.
Planens 5 hovedaktiviteter er 1) Nul-spilds-byggeplads, 2) Forebyggelse af affald ved brug af design, 3) Sporbarhed af materialer, 4) Dokumentation samt 5) Formidling. Aktiviteterne støtter alle op om regeringens målsætning i ”Danmark uden affald II” om at gøre det lettere for bygge- og anlægsbranchen at agere mere ressourceeffektivt, at problematiske stoffer skal kunne håndteres sundheds- og miljømæssigt forsvarligt samt at sikre en bedre videndeling på tværs af sektoren.
Formidling af aktiviteterne udføres i samarbejde med Innovationsnetværket InnoBYG: Via en koordineret netværksindsats fx i form af fælles konferencer eller inddragelse af aktører i aktiviteterne, vil resultaterne fra aktiviteterne nå ud til en bred kreds af aktører. I nogle aktiviteter vil der - gennem Teknologisk Instituts plads i styregruppen for netværkenes CØHUB - afsøges samarbejde med andre brancher, fx om emballage fra byggepladsen eller biobaserede byggematerialer i et affaldsforebyggende design.
Aktiviteten omtalt ovenfor er bl.a. støttet af Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte under Uddannelses- og Forskningsministeriet.