Avanceret materialesubstitution
Aktivitetsplan nr. B1 - 2016-18
Danske produktionsvirksomheder skal fortsat være på forkant med anvendelsen af avancerede materialer og materialeteknologi. Fra et strategisk fokus i kriseårerne, som primært var rettet mod konsolidering, er fokus nu flyttet til at udvikle, innovere og forbedre produkter – herunder især hightech produkter – der matcher det globale marked.
For at skabe fremtidens produkter opbygges i denne aktivitetsplan ny viden og produktionsrettede services inden for state of the art materialer, overfladefunktionaliteter og kombination/integration af disse. Det er netop i krydsfeltet mellem materialesubstitution og avancerede overfladebelægninger, at virksomhederne sammen med Teknologisk Institut vil udvikle nye materialeteknologiske løsninger og produkter, der giver adgang til de kommende års vækstmarkeder. Eksempler på konkrete løsninger, der skal udvikles i samarbejde med industrien er: Lettere og bedre varmeledende varmevekslere uden tendens til fouling ved at et alternativt basismateriale karakteriseret ved en høj varmeledningsevne kombineres med en korrosionsbeskyttende Sol-Gel coating med antifouling egenskaber. En tidligere succes case er high-end lydoptimerede højttalermembraner af et let basismateriale, der gøres stivere og samtidig dekorativt sort ved pålægning af ultra-tynde sandwich-PVD belægninger.
Aktiviteten tager udgangspunkt i Teknologisk Instituts veletablerede styrkepositioner inden for state of the art tyndfilmsteknologier og Sol-Gel coatings kombineret med et omfattende materialelaboratorium til test og validering af de nye løsninger. Indsatsen vil positionere Teknologisk Instituts Materialedivision som et naturligt videnknudepunkt for dansk erhvervsliv, der efterspørger nye produktorienterede løsninger tilvejebragt gennem substitution af de anvendte basismaterialer kombineret med optimeret overfladebehandling.
Det er ambitionen, at Teknologisk Institut til stadighed skal være den foretrukne nationale samarbejdspartner, når det kommer til at udvikle, rådgive, teste og dokumentere nye funktionelle materialer og overfladebelægninger.
En fortsat førerstatus kræver investering i nye løsninger, opbygning af ny viden og kompetencer, nyt udstyr og nye samarbejder – samt både nationale og internationale samarbejdsrelationer med førende aktører, herunder specielt de bedste universiteter.
Aktiviteten omtalt ovenfor er bl.a. støttet af Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte under Uddannelses- og Forskningsministeriet.