BladeRunner

Jacob  Kortbek

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 11 52.

BladeRunner


11. oktober 2013

Tidligere har besøgende ved Teknologisk Institut i Odense kunnet betragtet den fire meter høje robotarm, der har været boltet fast i gulvet. De har undret sig over mange store flamingoklodser, der har ligger spredt omkring, og beundret de fine former, der blev skåret ud. Odico, som står bag alt dette, vil revolutionere byggebranchen og gøre enhver arkitekt til en sand Gaudí, og Højteknologifonden tror på visionen: Banebrydende robotteknologi vil forandre måden, vi skaber bygninger på - til en pris, hvor alle kan være med.

Derfor har Højteknologifonden afsat 13 mio. kr. over de næste tre år til det nye forskningsprojekt Bladerunner, som samler ledende ekspertise inden for robotteknologi, arkitektur, matematik, IT og betonbyggeri..

Et voksende antal bygninger udfordrer i dag de klassiske firkantede former, som vi kender dem. Herhjemme er det fx Den Blå Planet af tegnestuen 3XN og tilbygningen til Ordrupgaard Museum af Zaha Hadid Architects, som viser, at arkitekter kan lave andet end kasser. For at tænke ud af boksen – i bogstavelig forstand – er det nødvendigt, at der er sat en god portion penge af i budgettet.

Byggeindustrien er ikke gearet til at efterkomme den voksende efterspørgsel på avancerede former, som kan give den enkelte bygning en hel unik drejning. Derfor bliver det dyrt og besværligt at realisere de visioner, arkitekten designer. Og har man ikke et byggebudget i Ferrari-klassen, ja, så er der langt til at indfri de arkitektoniske drømme.

Det vil Højteknologifondsprojektet BladeRunner lave om på. Den unge, fynske virksomhed Odico har som de første i verden udviklet en banebrydende, højeffektiv robotteknologi, der skærer avancerede støbeforme til betonindustrien i flamingo, eller i fagsprog Ekspanderet Polystyren (EPS). Med projektmidler fra én af Udvikling Fyns mentorer og fælles konsulentbistand fra Udvikling Fyn og Teknologisk Institut, blev ideen realiseret som en proof of concept i sensommeren i år, og har siden udviklet sig til en kommerciel forretning. BladeRunner-projektet skal videreudvikle denne teknologi, da man stadig er begrænset på en væsentlig parameter:

- I dag kan vi lave alle former, som kan beskrives af rette linjer, siger Anders Bundsgaard, administrerende direktør for Odico.

- Men i en lang række tilfælde har man brug for at kunne lave helt frie former, som det er tilfældet i en række store byggerier i udlandet og i Danmark. I BladeRunner-projektet vil vi skabe en ny teknologi, som kan producere alle former uden begrænsning – med samme høje hastighed som på nuværende tidspunkt. Dermed kan danske og udenlandske arkitekter realisere deres mest kreative former inden for en økonomisk overkommelig ramme. Det vil efter vores overbevisning bringe den danske byggesektor i den absolutte front internationalt, tilføjer han.

Den vision deler Kasper Guldager Jørgensen, direktør 3XNs innovationsenhed GXN:

- Som en af Danmarks førende tegnestuer står vi for udformningen af en lang række byggerier, der ofte bryder med traditionel formgivning. Vi er dagligt udfordret i at realisere vores arkitektoniske visioner. Med BladeRunner-projektet tager den udvikling et tigerspring af dimensioner, som jeg tror vil hjælpe med at bringe dansk byggeri helt til tops i den globale udvikling, siger han.

Anders Bundsgaard, der er direktør i Odico, fortæller hvad det er Odico, som de eneste i verden, vil: "Producere alle former uden begrænsning!"

Processen foregår ved, at der skæres forme i flamingo, som enten bruges som forme til at støbe beton, eller beton påsprøjtes direkte.

- I dag kan vi lave alle former, som kan beskrives af en ret linje, fortæller Anders Bundsgaard.

Det har allerede betydet, at flere interesserede kunder har henvendt sig.

Leder af udviklingsafdelingen hos 3XN, Kasper Guldager Jørgensen, fortæller hvorfor de er interesserede i projektet:

- Som en af Danmarks førende tegnestuer står vi for udformningen af en lang række byggerier, der ofte bryder med traditionel formgivning. Vi er dagligt udfordret i at realisere vores arkitektoniske visioner. Med BladeRunner-projektet tager den udvikling et tigerspring af dimensioner, som jeg tror, vil hjælpe med at bringe dansk byggeri helt til tops i den globale udvikling.

Anders Bundsgaard har da også tårnhøje ambitioner for Højteknologifondsprojektet Bladerunner: " I en lang række tilfælde har man brug for at kunne lave helt frie former, som det er tilfældet i en række store byggerier i udlandet og i Danmark. I BladeRunner-projektet vil vi skabe en ny teknologi, som kan producere alle former uden begrænsning - med samme høje hastighed som på nuværende tidspunkt. Dermed kan danske og udenlandske arkitekter realisere deres mest kreative former inden for en økonomisk overkommelig ramme. Det vil efter vores overbevisning bringe den danske byggesektor i den absolutte front internationalt".

Med hjælp fra Teknologisk Institut blev der i efteråret skrevet en ansøgning til Højteknologifonden. I går kunne Højteknologifonden meddele, at projektet har fået 13 millioner til projektet over de næste tre år.

Hvis ambitionerne hos Odico holder, vil det beløb være givet rigtigt godt ud, da potentialet er langt større. Den ny teknologi vil nemt kunne tilpasses andre brancher, fx glasfiberindustrien, hvor fremstilling af forme ofte er en stor omkostning, og støbning af unikke emner derfor sjældent ses med den eksisterende teknologi.