CHARBUILD - Bæredygtige byggematerialer med biokul
Byggeindustrien står over for store udfordringer med at reducere sit CO2-aftryk, hvilket kræver innovative løsninger. Projektet CHARBUILD fokuserer på at undersøge og demonstrere anvendelsen af biokul i byggematerialer som en måde at tackle denne udfordring på. Biokul er et kulstofbaseret materiale, der fremstilles ved pyrolyse af organisk materiale, som binder og lagrer CO2, hvilket gør det til en lovende løsning til at reducere CO2-udledninger. Derudover har biokul også potentiale til at forbedre den indendørs luftkvalitet ved at reducere emissioner af flygtige organiske forbindelser (VOC’er) fra spånplader.
Gennem laboratorieforsøg, udvikling af prototyper og omfattende test vil projektet dokumentere biokuls anvendelighed og miljømæssige fordele. Der vil desuden blive udført livscyklusscreeninger for at kvantificere de potentielle CO2-besparelser ved at anvende biokul i stor skala.
Projektet er blandt andet finansieret af INNO-CCUS-partnerskabet, støttet af Innovationsfonden og har projektstart april 2024. Forventet projektafslutning april 2026.
Mål for projektet
Projektet skal demonstrere biokuls potentiale som en komponent i byggematerialer. Det gøres igennem en række delmål, herunder:
- Reducere CO2-aftryk ved at erstatte traditionelle materialer i letvægtsbeton.
- Forbedre indendørs luftkvalitet ved at reducere formaldehydemissioner fra spånplader.
- Validere biokuls anvendelighed i industrielle produktionsprocesser gennem test og prototyper.
- Udføre livscyklusscreeninger for at kvantificere de miljømæssige fordele ved biokul.
Projektpartnere
- Danish Technological institute (project manager)
- Stiesdal SkyClean
- Kronospan
- Leth Beton
Formidling
Pressemeddelelse af 2024-10-01