CirkEL - fra elektronikaffald til cirkulære ressourcer

Aisha  Rafique

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 23 36.

CirkEL

CirkEL - fra elektronikaffald til cirkulære ressourcer

Elektronikbranchen står over for en kompleks udfordring i den cirkulære omstilling, da elektronikprodukter traditionelt designes uden tanke på reparation, adskillelse eller genanvendelse. Samtidig viser pandemier og geopolitisk uro, at der er behov for øget selvforsynethed og bedre adgang til råmaterialer. Her kan øget genbrug og genanvendelse medvirke til at dæmme op for skrøbeligheden i vores nuværende systemer og styrke resiliens og konkurrencekraft.

CirkEL-partnerskabet blev igangsat for at adressere disse presserende udfordringer og for at understøtte Danmarks omstilling til en cirkulær økonomi for elektronik. Ved at samle aktører fra hele værdikæden – fra producenter og affaldsbehandlere til teknologileverandører og videnspartnere – har CirkEL skabt en platform for samarbejde, innovation og vidensudveksling, der baner vej en mere ressourceeffektiv tilgang til design, brug og end-of-life håndtering af elektronik.

Konsortiet bag CirkEL består af 10 virksomheder, bl.a. en række producenter af elektronikprodukter, affaldshåndteringsvirksomheder og leverandører af genanvendelsesteknologier.

 

CirkEL fokusområder

 

Resultater fra CirkEL-projektet

Gennem perioden januar 2023 til februar 2025 har CirkEL udviklet nye og forbedret eksisterende løsninger til at øge genbrug, reparation, istandsættelse og genanvendelse af elektroniske produkter.

Her er nogle af de vigtigste resultater:

CirkEL - Techsave in-ear renserRengøringsteknologi til in-ear hovedtelefoner

Techsave har i samarbejde med B&O udviklet en renseteknologi skræddersyet til stoppede in-ear hovedtelefoner, hvilket forlænger deres levetid betydeligt. Teknologien muliggør rensning af høretelefonerne inklusive batterier uden at beskadige dem. Processen anvender vand, vaskeaktive stoffer og vakuumtørring, og akustiske tests viste ingen forringelse af lydkvalitet efter rengøringen. Dette åbner for nye servicebaserede forretningsmodeller, der kan forlænge produkters levetid.

(Foto: Techsaves renseapparat til in-ear hovedtelefoner fremvises på "CirkEL Electronic Conference".

Opgradering af B&O Beosound A9

Projektet har demonstreret muligheden for at opgradere en Beoplay A9 1. generation (fra 2012) til en Beosound A9 5. generation (fra 2023). De elektroniske komponenter blev udskiftet med bevarelse af højtalerenheder og kabinet, og der blev udviklet metoder til renovering af ydre dele som træben, aluminiumsring og plastkomponenter. Det opgraderede produkt opfattes ikke som ringere end et nyindkøbt, hvilket skaber grundlag for cirkulære forretningsmodeller med opgradering eller mulighed for tilbagetagning.

CirkEL - A9 højtaler   CirkEL - A9 præsentation

Prototype på genfremstillet A9 højtaler - præsenteret af Mads Kogsgaard Hansen fra Bang & Olufsen på "CirkEL Electronic Conference".

CirkEL - Schneider stikkontakt af genanvendt plastGenanvendelse af stikkontakter

Schneider Electric har sammen med Teknologisk Institut og Trebo udviklet en metode til at genanvende gamle stikkontakter og dermed banet vej for closed loop-genanvendelse. Ved hjælp af Trebo-teknologi opnås >99% renhed i materialeseparationen, og det er lykkedes at støbe nye stikkontaktfronter med op til 100% genanvendt PC/ABS. Alle testede prøver bestod glødetrådstest (650°C) og UV-ældningstest, hvilket viser potentialet for betydelige CO2-besparelser ved genanvendelse af 85% plast og 90% metal.

(Foto: Schneider stikkontakt-front af 100% genanvendt plast fra gamle stikkontakter)

Læs også: CirkEL er nomineret til Plastprisen 2025

Automatisering af sortering og adskillelse

Ragn-Sells og Eldan Recycling har i samarbejde med robotspecialister på Teknologisk Institut undersøgt automatiseringsløsninger til forbedring af arbejdsmiljø og effektivitet i affaldsbehandlingen. For Ragn-Sells blev der anbefalet en vakuumløfter på svingkran til håndtering af skærme, mens Eldan Recycling udviklede et AI-baseret system til detektion af fremmedlegemer i nedknuste kabler. Disse tiltag demonstrerer potentialet for øget renhed i genanvendte materialer gennem automatiseret sortering og forbedrede arbejdsforhold.

Miljømæssige og økonomiske vurderinger

Der er lavet miljøberegninger og økonomiske vurderinger af alle cases i CirkEL. De er nærmere beskrevet i den kommende rapport om CirkEL.

Designguides for fremtiden

Baseret på erfaringerne fra projektet er der udviklet designguides for fremtidige produkter med henblik på at lette mulighederne for genbrug, reparation, adskillelse og genanvendelse.

Fremtidige perspektiver: Mod en cirkulær elektronikbranched

CirkEL-partnerskabet har demonstreret, at samarbejde på tværs af værdikæden er påkrævet for at skabe en cirkulært baseret og robust elektronikindustri, der kan modstå fremtidige udfordringer.

De mange cases i partnerskabet repræsenterer forskellige aspekter af den cirkulære værdikæde – fra rengøring og reparation af in-ear hovedtelefoner, over opgradering af højtalere, til genanvendelse af materialer fra elektriske kontakter. Tilsammen viser de, at der er betydelige miljømæssige og økonomiske fordele ved at implementere cirkulære principper i hele elektronikbranchen.

For at realisere det fulde potentiale af løsningerne er der behov for yderligere udvikling og skalering. Det omfatter etablering af effektive takeback-ordninger, videreudvikling af automatiserede sorterings- og adskillelsesprocesser, og implementering af designprincipper, der prioriterer reparerbarhed og genanvendelighed fra start.

Partnerskabet CirkEL har vist styrken ved at samle aktører fra hele værdikæden – fra producenter og teknologileverandører til affaldsbehandlere og forskningsinstitutioner. Denne type samarbejde er afgørende for at skabe systemiske ændringer og drive omstillingen mod en cirkulær elektronikindustri.

Fakta om elektronikaffald

Elektronik er en uundværlig del af det moderne samfund, men det lineære forbrug belaster miljøet og tærer på kritisk begrænsede ressourcer. Behovet for en robust cirkulær økonomi for elektronikaffald understreges af de seneste fra FN.

Ifølge FN’s ”The Global E-waste Monitor” (2024) blev der i 2022 genereret 62 mio. tons elektronikaffald – en stigning på 82 procent siden 2010. Tallet forventes at stige til 82 mio. tons i 2030. Af de 62 mio. tons elektronikaffald blev 22,3 procent indsamlet og genanvendt.

I Europa bliver 42,8 procent af elektronikaffaldet indsamlet og sendt til genanvendelse. I Danmark genererer hver borger 22,3 kg elektronikaffald årligt, hvoraf 60% bliver indsamlet og sendt til genanvendelse.

Under 1 procent af efterspørgslen efter sjældne jordarter dækkes i dag gennem genanvendelse af elektronikaffald. Det betyder, elektronikaffald i 2022 indeholdt metaller til en værdi af ca. 600 mia. kr., som går tabt. Det gælder især guld, kobber, jern, nikkel, aluminium, palladium, rhodium, kobolt, tin, zink, sølv og andre.

Partnerne i CirkEL

Ragn-Sells Danmark

Ragn-Sells Danmark er en aktør inden for affaldsindsamling, sortering, oparbejdning og transport af alle typer affald inkl. elektronikaffald. 

B&O

B&O producerer high-end elektronikprodukter og har i CirkEL haft forkus på design og levetidsforlængelse af bl.a. højtalere.

Nilfisk

Nilfisk producerer rengøringsudstyr og tilbyder i dag en bred portefølje af produkter til det professionelle marked og til private forbrugere. 

KK Wind Solutions

KK Wind Solutions er leverandør til den globale vedvarende energiindustri. 

Schneider Electric

Schneider Electric er en global elektronikvirksomhed, som producerer alt fra software-løsninger til hardware til større industrier og private boliger. 

Techsave

Techsave har udviklet en patenteret rense- og tørreproces, der gør det muligt at istandsætte produkter, der er beskadiget af væske, rust, salt eller sukker. 

Trebo

Trebo har udviklet en patenteret genanvendelsesteknologi, som kan sortere blandinger af forskellige plasttyper og metaller. 

Eldan Recycling

Eldan Recycling står i spidsen for at skræddersy genanvendelses- og oparbejdningsmaskiner til at håndtere en lang række forskellige affaldstyper i hele verden. 

European Recycling Platform (ERP)

European Recycling Platform (ERP) arbejder med producentansvar og har til formål at hjælpe producenter i forbindelse med compliance, rapportering og affaldshåndtering. 

Teknologisk Institut

Teknologisk Institut har varetaget projektledelsen og supporteret den tekniske udvikling hos de øvrige partnere. 

 

Partnerskabet CirkEL (2023-2025) er støttet af Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) under Miljø- og Ligestillingsministeriet.