Den danske byggebranche kan finde guld gennem bæredygtighed

Mette  Glavind

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 20.

Den danske byggebranche kan finde guld gennem bæredygtighed

Den danske byggebranche skal op i gear, når det gælder brug af bæredygtige byggematerialer – det var en udbredt holdning blandt deltagerne på et seminar, der blev afholdt i maj 2011 af Teknologisk Institut som en del af EU´s prestigeprojekt ’Sustainable Production through Innovation in SMEs’ (SPIN).

Inden krisen ramte Danmark havde parterne i byggebranchen for meget at lave til at tænke og agere bæredygtigt. Men nu er konjunkturerne vendt, og tiden er snart moden til at inspirere entreprenørerne og bygherrerne til at vælge også at bygge med mange af de spændende bæredygtige materialer, der findes – så Danmark fortsat kan gå forrest, når det gælder innovativt, bæredygtigt byggeri. Det var en af konklusionerne på seminaret om bæredygtige konstruktioner, der henvendte sig til researchere, arkitekter, entreprenører og byggefirmaer.

Bæredygtighed betaler sig viser erfaringer fra Holland
En af deltagerne på seminaret var Architectural Sales Consultant Ronni Nielsen fra det hollandske firma Royal Mosa, der siden 1883 har produceret keramiske fliser. I de sidste mange år har virksomheden arbejdet ud fra et bæredygtigt grundlag, og det er i dag resulteret i en såkaldt Cradle-to-Cradle certificering. Han håbede, at det faglige arrangement på Teknologisk Institut ville give ham en åbning til at udvide sit netværk specielt blandt danske arkitekter, der har stor beslutningskompetence inden for nybyggeri herhjemme – for på den måde kunne han sælge flere ’grønt’ producerede fliser til det danske marked:

- Vores virksomhed er vel egentlig et udenlandsk mønstereksempel på, at det kan betale sig økonomisk at producere bæredygtigt – vi er eksempelvis kommet langt med at recirkulere vandet under produktionen af fliser; og det har givet os en vandbesparelse på 60%. Vi sparer også penge på transport af råvarer til produktionen, idet vi henter 80% af vores tilsætningsstoffer og materialer fra nærområdet, fortæller Ronni Nielsen og tilføjer, at det er skræmmende let at gå i gang med at tænke og handle bæredygtigt – og at man sparer penge på anstrengelserne i det lange løb. Han fortalte, at man i Holland er nået langt med at arbejde bæredygtigt, fordi politikerne og forbrugerne stiller krav til erhvervslivet om at agere på en grøn ansvarlig måde – noget man endnu ikke oplever herhjemme i samme udstrækning. Og Ronni Nielsen fik, hvad han kom efter – da arrangementet var slut, havde han fået udvekslet visitkort med tre danske arkitekter, som han håbede på ville føre til nysalg.

- Det har været et super spændende arrangement og meget relevant at høre om hvilke regler, der kommer inden for certificeringer inden for bæredygtige materialer, sagde Ronni Nielsen.     

 En anden deltager var ph.d. studerende Mark Jensen fra arkitektfirmaet Eén til Eén, som kom for at få input til sit afgangsprojekt om at bygge bæredygtigt og moderne med træ som det eneste materiale. Han havde som flere af de andre deltagere brug for at vide mere om, hvordan man fx i en udbudssituation kan dokumentere, at der er tale om bæredygtige byggematerialer.   

 - Jeg er her af ren og skær faglig interesse, fordi jeg ønsker at blive klogere på hele den bæredygtige levevej for træ. Jeg er specielt interesseret i at finde ud af, hvilke regler og kriterier der er for at klassificere byggematerialer som bæredygtige, så vi kan få bygget moderne huse, der kan ånde selv, fordi de er bygget af rene naturmaterialer, sagde Mark Jensen. Og da kurset var slut, var han blevet meget klogere:

 - Jeg har fået kendskab til en masse regler og mærkningsordninger for produkter og udførelse af konstruktionsløsninger, så de kan kaldes for bæredygtige. Og nu ved jeg, hvor jeg fremover kan hente specifikationerne.  

Danmark skal forrest med innovativt, bæredygtigt byggeri

Arkitektbranchen var også repræsenteret af chefarkitekt Tomas Horne fra firmaet Horne Advice. Han skal til at starte en virksomhed op sammen med tre andre parter, som vil forhandle et nyt udenlandsk superisoleringsprodukt i Danmark. Produktet er bæredygtigt ud fra nogle beregninger, som den udenlandske fabrikant har lavet sammen med et nationalt institut. Og han har brug for at få gode argumenter til at lancere det nye ’grønne’ isoleringsprodukt over for den danske byggebranche, der efter hans oplevelse endnu ikke er begyndt at efterspørge bæredygtigt byggeri.

 - Der er stort set kun fokus på lavenergihuse i Danmark – vi kan ikke være bekendt at lægge regningen for vores manglende omtanke for miljø på børneværelset. Det er blevet vores tur til at rydde op efter vores forældre, understreger Tomas Horne og fortsætter: Jeg er her i dag, fordi jeg håber, at det kan blive startskuddet for en større debat om at udvise omtanke, når vi river gamle huse ned og bygge mere med bæredygtige materialer.

 Og René Grøn fra Teknologisk Institut, der stod bag arrangementet, understregede, at han var godt tilfreds med diskussionerne under seminaret. For debatten viste, at der er brug for mere information og debat om, hvordan man bygger bæredygtigt, og hvordan fx producenter i byggebranchen ved ganske små indgreb kan hente mange kontante besparelser ved at bruge nye innovative teknologier til at mindske forbruget af strøm, vand og papir under produktionen af byggematerialer eller ved at bruge genbrugsmaterialer, der typisk er billigere. 

Fakta
Siden starten af 2009 og indtil udgangen af 2011 leder Teknologisk Institut den danske del af EU´s prestigeprojekt ’Sustainable Production through Innovation in SMEs’, (SPIN). Dette EU-projekt skal skabe større bevågenhed om, hvordan virksomhederne i Danmark, Polen, Tyskland, Sverige, Finland, Estland og Litauen kan blive mere bæredygtige og herved spare penge og skåne miljøet. I den sammenhæng har Teknologisk Institut været i kontakt med en lang række danske virksomheder. Ligeledes huser Teknologisk Institut også Innovationsnetværket for energirigtigt og bæredygtigt byggeri (InnoByg).

Yderligere informationer om InnoByg kan fås hos InnoBYG sekretariatet, innobyg@teknologisk.dk, tlf.+45 72 20 29 89.